Güneş Yanığına Ne İyi Gelir? Nasıl Geçer? Evde Doğal Tedavi
Bronzlaşırken Dozu Kaçıranlara Ferahlatan Çözümler
Yaz tatillerinin vazgeçilmez aktivitesi ve çoğu insanın tatil denince aklına gelen ilk resimdir ‘güneşlenmek’. Ancak öğle saatlerinde güneşlenmek, güneş kremsiz güneşe maruz kalmak, çok uzun saatler boyunca güneşte kalmak gibi nedenler güneş yanığına neden olabilir. Güneş yanıkları genellikle sonradan kendini belli eder, bu yüzden de yanarken müdahale etmekte geç kalınır.
Güneş yanıklarının da cilt yanmasında olduğu gibi farklı dereceleri bulunur. Hafif dereceli yanıklar kendini kızarıklık ve kaşıntı şeklinde gösterir. Daha ciddi güneş yanıklarında ise cilt üzerinde kabarma, su toplaması ve şiddetli ağrı görülebilir. Güneş yanıklarının en üst seviyesi ise; güneş zehirlenmesidir. Bu durumda vücut dengesinin bozulması hatta vücudun şoka girmesi gözlenebilir.
Güneş yanığı belirtileri olarak; kızarıklık, kaşıntı, mide bulantısı, kusma, ateş veya grip belirtileri gözlenebilir. Hafif güneş yanığı tedavisi evde yapılabilirken daha ciddi güneş yanıklarının mutlaka doktora giderek ile tedavi edilmesi gerekmektedir. Böylece hem güneş yanığının kalıcı etkileri daha aza indirgenir hem de en kısa sürede iyileşme görülür.
Güneş Yanığına Ne İyi Gelir? Evde Doğal Çözüm
Evde kolayca uygulanabilen yöntemler güneş yanıklarını tedavi etmekte ve yanık oluşan bölgeleri rahatlatmakta birebirdir. Ancak kabaran, su toplayan ve soyulan bölgelere direkt olarak uygulanmamalıdır.
Evde uygulanan doğal yöntemler kesin tedavi yöntemleri değildir. Hafif yanıkları rahatlatmak ve iyileşmesine yardımcı olmak amaçlı uygulanır.
Güneş Yanığı Nasıl Geçer?
Güneş yanıklarının geçmesi için öncelikle zaman gereklidir. İlk olarak ılık su ile cildi rahatlatmak gerekir, sonrasında yanığın derecesine bakılarak evde uygulanabilecek doğal yöntemler denenebilir. Bölgeyi en çok rahatlatan yöntem bulunarak düzenli olarak günde 2-3 kere uygulanabilir. Böylece ağrıların azalması ve daha hızlı bir iyileşme süreci sağlanabilir.
Güneş yanıklarının devamında genellikle güneş yanığı deri soyulması gözlenir. Ancak bu durum göründüğü kadar kötü değildir, aksine cildin toparlanmasını ve yenilenmesini sağlar. Çünkü cilt artık yanmış ve işlevini yitirmiş olan katmanını vücuttan atarak oraya yeni bir tabaka getirir. Daha hızlı iyileşmek için ve deri soyulmasından sonra iyileşme hızını arttırabilmek için E vitaminli veya yulaflı ürünler kullanılabilir. E vitamini tablet olarak direkt olarak bölgeye uygulanabilir. Yulaf ezmesi de kaynamış bir suda bekletildikten ve soğutulduktan sonra bölgeye sürülebilir. Direkt olarak uygulanmak istenmezse de eczaneden E vitamini içeren vücut bakım ürünleri alınabilir.
Güneş Yanığı Kaç Günde İyileşir?
Genellikle güneş yanıkları bir hafta içerisinde tamamen iyileşir. Ancak güneş yanığının derecesine bağlı olarak bu süre uzayabilir. Aynı zamanda uygulanan tedavi yöntemleri ve sonrasında daha fazla güneş ışığına maruz kalmamak da iyileşme sürecini hızlandırır. Yanık tedavisini hızlandırmak için genellikle güneş yanığı kremi kullanılır.
Eczaneden isteyebileceğiniz bu kremlerin hızlı bir şekilde yanık bölgeye etki ettiği görülür. Aynı zamanda rahatlama sağlayarak yanık bölgede acı hissini azaltır. Aynı zamanda cildin kaybettiği nemi de geri kazandırır. Genellikle; güneş yanığı bepanthol kremi kullanımı ile tedavi edilir. Aynı şekilde etkili olan bir diğer krem de güneş yanığı hametan kremidir. Her iki krem de cilt rahatsızlıklarında sıklıkla kullanılan kremler arasında yer alır. Ancak kullanım öncesinde mutlaka doktora veya eczacıya danışılmalıdır. Evde uygulanan doğal yöntemler ile kremlerin etkileşimi de öğrenilmelidir. Ayrıca kullanım sıklığına ve süresine de dikkat edilmelidir. Doğru tedavi yöntemleri ile güneş yanıklarından kurtulma süresi 7 güne kadar iner.
Güneş Yanığı Kaşıntısı Giderici Tavsiyeler
Güneş yanıklarının en rahatsız edici yan etkisi kaşıntı olur. Yanma derecesi az da olsa çok da olsa kaşıntı mutlaka olur ve kaşıntı hissi karşı konulamaz bir hal alabilir. Ancak yanık kısmı kaşımak sadece acının daha çok artmasına ve bölgenin daha fazla tahriş olmasına yol açar. Bu nedenle yanık cilt yüzeyi kaşınmamalıdır. Yani bölgenin kaşıntısını geçirecek başta güneş yanığı ilaçlarıolmak üzere bazı yöntemler uygulanabilir.
Kaşıntı için eczanelerde satılan serinletici jel kremler ve kaşıntı giderici kremler kullanılabilir. Bunun yanı sıra bölgeyi rahatlatıcı ve serinletici yöntemler de kullanılmaya devam edilmelidir. Ancak asla yanık bölgeye buz veya buzlu karışımlar uygulanmamalıdır. Çok soğuk su ile duş almak da buz ile aynı etkiyi oluşturur ve yanık bölgenin tedavisini geriye çeker. Bunun yerine hafif serin ıslatılmış havlu düzenli olarak bölgede tutulabilir. Ayrıca içeriğinde aleo vera, E vitamini içeren kremsi ürünler veya güneş yanığı kremi düzenli olarak uygulanabilir. Yapılması gerekenler güneş yanığı oluşan bölgeyi:
Güneş Yanığı Nasıl Beyazlatılır?
Beyazlatma konusu güneş yanığı sonrasında oluşan bronzluk için geçerlidir. Yani tatile gittiğini saklamak isteyenler, bronzluktan hoşlanmayanlar veya yalnızca belli bölgelerinde bronzluk oluşan kişiler güneş yanığı beyazlatma yöntemlerini uygulayabilir. Cilt yanığı olarak nitelendirebilecek yanıklarda veya yandıktan sonraki ilk haftada beyazlatma yöntemleri asla kullanılmamalıdır. Ayrıca beyazlatmak için uygulanan maskeler ile birlikte güneşe de çıkılmamalıdır. Aksi taktirde güneş lekeleri ve cilt yanıkları oluşumu gözlenebilir.
Güneş Yanığı İzi Nasıl Geçer?
Güneş ışınlarından yeterince korunmayan yüzlerde, güneş sonrasında lekelenmeler görülebilir. Bu lekeler genellikle yazın bronzlaştıktan sonra daha çok ortaya çıkar. Bu nedenle yüz bölgesinde istenmeyen bir görüntüye sebep olur. Ancak güneş yanığı lekeleri de azaltılabilir veya tamamen yok olabilir. Lekeler için de ilk yapılması gereken bir cilt doktoruna başvurmaktır.
Cilt üzerine yerleşen lekeler için en etkili yöntemlerden biri lazer uygulamasıdır. Cilt rengini açan güzellik merkezi uygulamaları genellikle başarı ile sonuçlanır. Bunun yanı sıra özel olarak üretilen kremler de kullanılabilir. Ayrıca yeni oluşan lekelerin kalıcı olmaması için düzenli cilt bakımı ve peeling uygulanabilir. Gündüz ise mutlaka yüz için üretilen güneş kremleri kullanılmalıdır.
Güneş Yanığı Kaç Günde Geçer? Güneş Yanığı Nasıl Beyazlatılır?
Açık cilt tonuna sahip olan bazı kişiler, yanık ortaya çıkması durumunda risk kategorisinde yer alır. Bu konu hakkında beyaz tene sahip olan kişiler, güneş yanıklarına karşı daha hassastır.
Güneş Yanığı Kaç Günde Geçer?
Güneş yanıklarının geçmesi; kişinin güneş ışığına maruz kalma süresine ve durumuna göre değişir. Güneş yanığının geçmesi; ciltteki meydana gelen güneş yanığının durumuna göre de farklılık gösterir. Bu nedenle de güneş yanığının geçiş süresi de ciltten cilde göre farklılık gösterir.
Genellikle güneş yanığı, 5 ile 15 gün arasında zamanla azalarak geçer. Bazı durumlarda ise, daha uzun da sürebilir. Güneş yanığı için uygulanacak olan doğal tedavi alternatifleri ile birlikte güneş yanığı, çok daha kısa bir süre içinde geçebilir. Normal şartlarda cildin ölü derilerden arındırılarak beyazlaması yaklaşık olarak 1 ay kadar sürebilir.
Güneş Yanığı Nasıl Beyazlatılır?
Güneş yanıklarında sıcaklık hissi ve ağrı yaklaşık olarak 48 saat kadar sürer. Nemlendirici kremler cilde günde üç defa uygulanırsa kişiyi önemli ölçüde rahatlatır. Bu kremlerin cilde sürülmesine iki gün devam edilmesi gerekir. Çok kalın ve yağlı merhemler kullanılmamak gerekir. Çünkü bu durum kişiyi daha sıcak tutar ve terlemesini önler. Güneş ışınları içinde pek çok UV ışını bulunur.
Bu ışınlara güneş kremi ya da koruyucu uygulamalar yapılması gerekir. Uzun süre bu ışınlara maruz kalınırsa ciltte güneş yanıkları ortaya çıkar. Bu güneş yanıklarının cilt rengi ve yapısını oluşturan melanini parçalaması ile cilt renginde de kararma ve koyulaşma meydana gelir.
Güneşte yanmanın iyileşme süresi genellikle 1 haftada gerçekleşir. Ama daha ilerleyen yanıkların iyileşmesi ise, 2 haftayı aşabilir. Güneşte yanan cilt renginin açılmaya başlama süresi de bu yanma, kabuklanma ve soyulma aşamaları ile birlikte gerçekleşir. Herhangi bir bitkisel tedavi ya da uygulama yapmadan, doğal süreç ile güneşte yanan cildin beyazlaması ve eski haline dönme süresi yaklaşık olarak 1 ayı bulabilir. Cildin eski rengine kavuşması içi banyo yaparken keseleme yapılarak cildin ölü derilerden arındırılması ve cildin kendini yenilemesi hızlandırabilir.
Güneşte yanma sonucunda meydana gelen cilt kararmalarının çok daha kısa bir süre içinde beyazlaması için farklı ve doğal uygulamalar kullanılabilir. Kolay malzemeler ile evde pratik bir şekilde yapılabilecek cilt beyazlatma yöntemleri vardır. Bunlar ise;
Pirinç suyu toniği: Pirinç suyu içinde bulunan maddeler, Asya bölgelerinde eski çağlardan beri en sık cilt beyazlatma yöntemi olarak kullanılıyor. Bu toniği hazırlamak için pirinci haşlayarak suyunu ayırmanız gerekir. Süzülen ve soğuyan pirinç suyunu bir kapta saklayarak istediğiniz zaman cildinize uygulayabilirsiniz.
Yoğurt maskesi: Yoğurt içinde laktik asit yer alır. Bu laktik asit maddesi ise cildi beyazlatmaya yarar. Cilt beyazlatmak için kullanılması için önerilen ise, ev yoğurdudur. Katkı maddesi içermeyen doğal yoğurtlar ile cildinize maske yaparak cildinizin beyazlama sürecini önemli ölçüde hızlandırabilirsiniz. Bu maske kuruyana kadar bekledikten sonra ardından ılık su ile yüzünüzü yıkamanız gerekir. Daha etkili bir maske elde etmek için yoğurdun içine bal ya da yulaf da ilave ederek cildinizi beyazlatma sürecini önemli ölçüde hızlandırabilirsiniz.
Güneş Yanıklarına Ne İyi Gelir? Evde Sırt, Vücut Ve Yüzdeki Güneş Yanığı Ne Zaman, Nasıl Geçer Ve Beyazlatılır?
Hafif güneş yanıkları yalnızca hafif acı ve kızarıklığa neden olurken, ciddi yanıklar ciltte kabarcıklara ve yara izlerine neden olabilir. Bu nedenle güneş yanığını hiç oluşmadan önlemek oldukça önemlidir. Güneş yanığı için alınabilecek önlemler; güneş kremi kullanmak, şapka ve gözlük kullanmak, güneş ışınlarının yoğun olduğu saatlerde güneşe çıkmamaktır. Güneş yanığı oluşmuş olan ciltlerde ise yapılabilecek en iyi uygulama yanığı soğuk tutmak ve bol su içmektir.
Güneş Yanıklarına Ne İyi Gelir?
Güneş yanıklarının belirtisi genellikle hareket ile acı veren kızarmış cilttir. Ek olarak şiş ve kaşıntılı olabilir ve içi sıvı dolu kabarcıklar bulunabilir. Şiddetli ağrı ve kabarma bulunuyorsa doktora danışmak gerekir. Ancak bu belirtiler yoksa yapılacak en iyi şey cildin yeterince soğutulmasıdır.
Cilde soğuk uygulamak acıyı hafifletir ve iltihabı önler. Ancak buz küplerinin direkt olarak yanık üzerine uygulanması tedavi için uygun değildir. Bunun yerine soğuk suya batırılmış olan bir havlu kullanmak yeterli olacaktır. Soğuk uygulamasına en az yarım saat hatta mümkünse ağrı kesilinceye dek devam edilmelidir. Buna ek olarak yanık durumlarında bol sıvı alımı oldukça önemlidir. Ancak güneş yanığı için en iyi uygulama güneşe çıkmadan önce yüksek korumalı bir güneş kremi sürmektir.
Güneş Yanığı Nasıl Geçer?
Vücutta ve yüzde bulunan güneş yanıklarının giderilmesi için; bol su içmek, soğuk su ile ıslatılmış havlu ile cilde kompres yapmak, eczacı ve doktorların önermiş olduğu krem/ pomad/ losyon/ jelleri cilde uygulamak, nemlendirici sürmek faydalıdır. Ancak ciltte bulunan ileri derecede yanıklar için bu uygulamalar yeterli olmayabilir. Bu nedenle ileri derecede yanıklar için mutlaka doktora başvurmak gerekir.
Güneş Yanığı Nasıl Beyazlatılır?
Güneş yanığı sonucu bronzlaşmış ciltlerin beyazlaması zaman içerisinde kendiliğinden olabilir. Ancak bu görüntüyü sevmeyen bireyler bronzlaşmış alanları beyazlatmak isterler. Bunun için yapılacak uygulamalar şu şekildedir:
Evde Güneş Yanıklarına Ne Yapılabilir?
Güneş yanığı için evde uygulanan popüler uygulamalar yanık; cilde yoğurt ve diş macunu sürmektir. Yoğurt soğuk sürülür ise yalnızca ağrıyı hafifletir. Fakat iltihap giderici bir etkisi bulunmaz. Ayrıca süt ürünlerinde bulunan bakteriler enfeksiyonları tetikleyebilir bu nedenle süt ürünlerini cilde sürmemek gerekir. Cilde diş macunu sürmek de zarar getirecek bir uygulama olduğundan kaçınılması gerekir.
Evde güneş yanıkları için yapılabilecek en iyi uygulama papatya ve aloe vera içeren ürünler kullanmaktır. Bu ürünler iltihap giderici özellikleri bulunduğundan iyileşmeyi hızlandırır. Ancak cilde herhangi bir krem/ merhem sürmeden önce alerjiniz olup olmadığını test etme amaçlı ciltte küçük bir alana sürerek denemeniz oldukça önemlidir. Yanık yerlere gün içerisinde birkaç kez nemlendirici jel ve losyon uygulamak sıvı kaybını azaltmaya yardımcı olur. Bu nedenle yapılması tavsiye edilir.