Karada yaşayan hayvanların en büyüğü fil’dir. Yükseklikleri 4-5 metreyi, ağırlıkları 4-5 tonu bulan filler vardır.
Filler Afrika ve Asya’nın sıcak bölgelerinde yaşarlar. Eskiden çeşitli cinslerinin yaşadığı bilinen filleri, bugün bilim adamları,Afrika ve Asya fili olarak iki cinse ayırmaktadırlar.
Afrika fili’nin başı vücuduna göre çok küçük kulakları ise çok büyüktür. Alnı dışarıya doğru fırlamış durumdadır. Sırtlarında hafif bir kambur vardır.Dişleri Asya fillerinden daha uzun ve daha kıymetlidir.
Asya fili, vücut yapısı bakımından Afrika filinden daha küçüktür. Alnı içeriye doğru çökük durumdadır. Kulakları ve dişleri küçüktür. Bunların beyaz olanlarına “siyam fili ” de denir.
Beyaz filler Siyam’da kutsal sayılır. Avlanmaları veya herhangi bir işte kullanılmaları yasaktır.
Filler genellikle büyük sürüler halinde yaşarlar. İşin en ilginç tarafı,bunların aile yapılarıdır. Bir fil ailesi,bir erkek 11 ve sekiz dişi filden meydana gelir.Aileler birleşerek sürüleri oluştururlar.
Bu arada tek başlarına yaşayan fillerinde bulunduğuna değinelim. Bazı filler aileden ve sürüden ayrılarak tek başlarına yaşarlar. Bunlar avcılar ve civar sakinleri için büyük bir tehlike teşkil eder. Zira tek başına yaşayan fil,sürü halinde yaşayan fillerin aksine,öfkeli ve çok saldırgandır. Zaman zaman insanlara da hücum eder.
Filler genellikle sulak ormanlarda ve bataklık kıyılarda yaşarlar. Suyu çok sevdikleri için kurak bölgelerden hoşlanmazlar. Gündüzlerini ormanların kuytu köşelerinde geçiren filler, karanlığın çökmesi ile sürüler halinde karınlarını doyurmaya çıkarlar. Genellikle taze ot yerler.
Fillerin ömrü 60-70 yıl kadardır. Ancak daha uzun ömürlü olanları da görülmüştür.Yeni doğan fil bir metre boyunda olur. 16 yaşında tam gelişmiş duruma gelir.
Asya ve Afrikada tuzaklar kurularak yakalanan filler çeşitli ağır işlerde kullanılır.Genellikle ağır yüklerin taşınmasında fillerden çok istifade edilir. Ayrıca taşıt aracı olarak da kullanılırlar. Vahşi fillerin ehlileştirilmesi özel bir bilgi ve tecrübe işidir.
Son yıllarda fil neslinin azaldığını dikkate alan Asya ve Afrika ülkeleri fil avcılığını yasaklamıştır.