240
Çukur Dikimi
Cukur dikimlerinde; cukurda kenar dikimi, adi cukur dikimi, cukurda derin dikim, cukurda tepe dikimi, cukurda cukurlu tepe dikimi gibi yontemler soz konusudur. Uygulamada cukurda kenar dikimi ve adi cukur dikimi metotları yaygın olarak kullanılmaktadır.
Çukurda Kenar Dikimi
Cıplak koklu ibreli fidanların dikiminde uygulanır. Bu metotta, gradoni tipi teraslarda arazi meylinin terası kestiği noktada, makineli arazi hazırlığı yapılmış sahalarda ise belirlenen dikim noktalarında, cukurun dik kenarının oluşturulacağı alan; once ayakla hafifce sıkıştırılır, sonra kazma ile kok uzunluğundan en az 5 cm daha fazla derinlikte, bir kenarı duz ve dik cukur acılır. Cukurun dik kenarı meyilli arazilerde yamacın alt tarafında olur.
Dikim işcisi; dikim sandığından cıkardığı fidanı, kok boğazı toprak seviyesinde kalacak şekilde bir avuc nemli toprakla cukurun dik kenarına tutturur. Bir eliyle fidan koklerini koruyarak diğer elindeki dikim capası ile cukurdan cıkan nemli toprak ile cukur doldurur, bu esnada toprak icine karışan taş, kok vb parcaları ayıklar, dik kenarın karşısına gecerek sağ ve sol ayağı ile V şeklinde sıkıştırır ve teras formu verir
İnce teksturlu topraklarda yapılan dikimlerde sıkıştırma işleminde cok dikkatli olunmalı, fazlaca sıkıştırılarak toprağın kompaktlaşmasına neden olunmamalıdır.
Adi Çukur Dikimi
Cıplak koklu yapraklı fidanlar ile tuplu fidanların dikimlerinde kullanılır. Acılacak cukurun ebatları; fidanların boylarına, kok sistemlerine ve yetiştirilme tarzlarına gore istenilen derinlik ve genişlikte, koklerin doğal durumda dikimine imkan verecek şekilde olmalıdır.
Fidan; cukurun ortasına dikim derinliğinde yerleştirilir, ust toprak fidan köklerine doğru serpilir ve kokler toprakla iyice beslenerek fidanın dik durması sağlanır. Cukurdan cıkan toprakla cukur iyice doldurulur, ayakla bastırılarak sıkıştırılır. Toprak duzeltilipve suyun tutulması icin fidan cevresine sığ bir canak şekli verilerek dikim tamamlanmış olur. Sıkıştırma işlemi; ince teksturlu topraklarda, kaba ve orta teksturlu topraklara gore daha az olmalıdır.
Meşe, Yalancı Akasya, Mahlep, Dişbudak gibi surgun verme yeteneği fazla olan yapraklı fidanların kok gelişimini sağlanmak ve su kaybını onlemek gayesi ile toprak ustunden 1-2 tomurcuk gozu bırakılacak şekilde govdenin kalan kısmı kesilecektir. Muhtelif boyuttaki tuplu fidanlar, dikim cukuruna yerleştirilmeden once tupun tabanından 1-2 parmak yuksekliğinden itibaren kesilerek tup icinde olası kok kıvrıklığının dikimden sonra da devam etmesi onlenecektir. Tup babanı kesilmiş fidan dikim cukuruna oturtulduktan sonra polietilen tup materyali, tup toprağı dağıtılmadan, yukarıdan aşağıya doğru keskin bir bıcakla kesilerek fidan cukuru dışına cıkarılır. Dikim cukurundan cıkan nemli ve ıslak toprakla hafifce bastırmak suretiyle, tup toprağının yanlarındaki boşluklar da doldurularak dikim tamamlanmış olacaktır. Fidan kok boğazının toprak yuzeyinde kalmasına ozen gosterilmelidir. Toprağın yeni işlenmiş olması durumunda 1-2 cm’ lik oturma olabileceğine dikkat edilmelidir.