Estradiol hormonu, tıbbi olarak “estrojen” ya da “estradiol E2” olarak da adlandırılabilen bir tür kadınlık hormonudur. Kadın vücudunda salgılanan temel 4 hormondan birisi olan estradiol, önemli etkileri bulunan bir östrojen niteliğindedir. Bu tip östrojen hormonları erkek bünyesinde de bulunmaktadır ancak seviye olarak kadınlarla ölçülemeyecek düzeyde az miktarlardadırlar.
Estradiol hormonu esasen üreme çağına girmiş olan kadınların vücudunda en fazla miktarda bulunan hormondur. Bu dönemlerde her kadının dişilik özelliklerinin geliştirilebilmesi adına vücutta estradiol hormonu devreye sokulmaktadır.
Kadınlarda hem üreme sisteminin sağlıklı bir şekilde yeniden yapılandırılmasına hem de göğüs yapısının gelişiminin tamamlandırılmasına yardımcı olmaktadır.
Estradiol hormonunun görevleri nelerdir?
Kadın vücudunda oluşan adet döngülerinde progesteron hormonuyla birlikte çalışan estradiol hormonu, yumurtalıklardan salgılanan bir hormon olmasının yanında sayı olarak bakıldığında adet döneminin ilk yarısında vücutta müthiş derecede artar.
Vücutta bu hormonun seviyelerinin belirli durumlarda değişiklikler gösterebilmesi, pek çok açıdan avantaj sağlayabilmektedir. En büyük avantajı jinekolojik konularda kadın bünyesinde oluşabilecek hastalıkların önceden teşhis edilebilmesini sağlamasıdır.
Yani rutin olarak yapılan jinekolojik tarzdaki muayenelerde bu hormonun seviyelerine bakarak olması gereken seviyelerde olup olmadığı ya da eksikliğinin hangi sorunlardan kaynaklanabildiği söylenebilmektedir.
Özellikle de hamile kalmak isteyen kadınların bu hormonlarına baktırıp hangi süreçlerde en yüksek halime kalma ihtimallerinin olduğunu öğrenebilmesi mümkündür. Bazı durumlarda da estradiol hormonunun olması gereken seviyelerden daha yüksek miktarlarda olduğu görülmekte ve bu durum da başka durumlara yol açabilmektedir.
Estradiol değeri kaç olmalı?
Vücuttaki estradiol hormonlarının seviyeleri belirli durumlara göre yükselebilmekte ya da alçalabilmektedir. Ancak yaş aralıklarına göre belirlenmiş olması gereken sabit seviyeler de bulunmaktadır. Buna göre bu seviyeler şu şekildedir;
0 ile 12 yaş arasında olan kişilerde: 2-18 pg/ml değerlerinde estradiol değeri olmalıdır.
13 ile 15 yaş arasında olan kişilerde : 11-38 pg/ml değerlerinde estradiol değeri olmalıdır.
16 ile 50 yaş arasında olan kişilerde :30-119/ml değerlerinde estradiol değeri olmalıdır.
50 yaş ve üzeri yaşlarda olan kişilerde : 10-35 pg/ml değerlerinde estradiol değeri olmalıdır.
Hamilelik döneminde olan kadınlarda : 10-35 pg/ml değerlerinde estradiol değeri olmalıdır.
Estradiol değerleri neden yükselir?
Estradiol değerlerinde bir yükseliş görülmesi bazen bir takım problemleren kaynaklansa da bazen de görülen ek tedavilerin sonucunda da oluşabilmektedir. Örneğin; ölçüm yapıldığı süreçlerde bir kadın hormon tedavisi görüyorsa, o kadında estradiol değerlerinin yüksek çıkması gayet olağan bir durumdur.
Bunun dışında ergenlik dönemine, genel kadınlara bakıldığında standart denilen yaşlardan daha erken giren bireylerde de estradiol hormonunda yükseklik yaşandığı görülebilmektedir.
Ancak bunun dışında sıkıntılı hastalıklar olan yumurtalık kanseri gibi ya da böbrek üstü bezlerde oluşan kanser hastalığı gibi hastalıklar da bu hormon seviyelerinin yükselme durumu gözlemlenebilmektedir. Zaten bu hastalıkların tanı aşamasında mutlaka bir estradiol hormonu seviyeleri kontrol edilmektedir.
Bu tip hastalıkların yanında anoreksiya nervosa hastalığı olan ya da metabolizmasında hormon düzenleyici mekanizma doğru düzgün çalışmayan kişilerde de tam ters durum olarak estradiol seviyelerinde düşüklük gözlemlenmektedir.
Bu tip durumlarda da hem sağlık açısından hem de gebe kalma durumu açısından pek çok problem ortaya çıkabileceğinden, mümkün olduğunca hızlı bir süreçle bu hormonun normal seviyelere gelmesi için tedavilere başlanmalıdır.