Ege denizinde bulanan balık türleri:
Ege Denizinde En Çok Bulunan Balık Çeşitleri
EGE DENIZINDE EN COK BULUNAN balık CESITLERI
BARBUNYA (Mullus barbatus)
Sicak ve ilik denizlerin kumlu, çamurlu sahillerinde 300 m.’ye varan derinliklerinde sürüler halinde yasar. 12-15 cm.’den en çok 40 cm. kadar büyür. Suyun isi sartlarinda derinlerden sahile mevsimsel göçler yapar. 10 yil yasayabilir. Nisan-Haziran arasi 15-100.000 yumurta döker. Etinin lezzeti ve bol avanilmasiyla ekonomik degeri yüksektir
ÇIPURA (Spanis aurata)
Ege ve Akdenizin bu namli balığı Marmarada seyrek bulunur. Ortalama 25-35 cm. boy ve 0.5-3 kg. agirlikda, ençok 60 cm. ve 6 kg.’da olabilir. Etçil bir balıktır. Kuvvetli çenesiyle küçük kabuklulari, balıklari ve diger hayvanlari kolayca yer. Yaz devresinde siglarda, kis aylarinda da 35-40 m. derinliklerde yasar. Iki yas üstündekiler daha da derinlere iner. Üremeleri Ekim-Aralik aylarinda olur. 100-150.000 yumurta doker. Eti çok lezzetlidir. Ayrica üretim kültürüne uygunlugu nedeniyle ekonomik degeri çok yüksektir. Ege ve Akdenizde dalyanlarda yetistirilerek pazarlanir.
FANGRI MERCAN (Sparus pagrus)
Bir Mercan türüdür ve Trança ile büyük benzerlik gösterir. Ortalama 25-35, ençok 80 cm. boyda sicak denizlerde, güney Ege ve Akdenizde yaygin bulunan kabuklular, yumusakçalar ve küçük balıklarla beslenen etçil bir balıktır. Taslik ve kayaliklarin magarali oyuklarinda yasar. Üremesi bahardan agustosa kadar sürer. Mercan ailesi içinde eti en lezzetli olanlardandir, ancak seyrek bulundugu için ekonomik degeri bölgeseldir.
ISPARI ISPAROZ (Diplodus anniüaris)
Bütün denizlerimizin sicak ve ilik sahil bölgelerinde yasayan bir Karagöz türüdür. 16-20 cm.’e büyüyebilir. Deniz kurtlan, karides, yosunlar ve balık yavrulanyla beslenir. Göçer balıklardandir. Ilkbahardan yaz sonuna kadar üremelerini sürdürür. Eti beyaz, yagli ve lezzetlidir.
ISKORPIT (Scorpaena porcus)
Yasami ayni aileden olan Lipsoz’un aynidir. Farklari Iskorpitin Lipsoz’a göre daha küçük olmasi (ortalama 20-30 cm.) ve renginin koyulugudur. Iskorpit’in de dikenleri Lipsoz gibi çok zehirlidir. Bu nedenle yakalandiginda dikkat edilmelidir. Eti lezzetli ve çok yararlidir.
KALKAN (Psetta maxima)
Bir dip balığı olan Kalkan Karadeniz’in en taninmis balıklarindandir. Bogazlar, Marmara, Ege ve Akdeniz’de seyrek rastlanir. Gezici balık degildir. Bütün hayati dipte yatmakla geçer. Bati Akdeniz, Atlas Okyanusu ve Simal Denizinde Kalkanin diger türleri yasamaktadir. 25-30 yillik ömrü olan Kalkan balığı 1 m. boya erisebilir. Sahillerde 5-10 m.’den baslayarak 300-400 m. derinliklere inebilir. Etçil ve fazlasiyla obur bir balıkdir. Erkekleri 5-6, disileri ise 6-7 yaslannda olgunlasip üremeye geçebilir. Üremeleri 10°-15°C sularda Nisan’dan Haziran’a kadar sürer. Milyonlarca yumurta vermesi yaninda etinin lezzeti ve verimliligi ile ekonomik degeri çok yüksektir.
KARAGÖZ (Diplodus vulgaris)
Bütün denizlerimizde, çogunlukla Marmara ve Ege’de iliman sularin kayaliklannda yasayan, bol bulunan ve sevilen yerli balıklarimizdandir. Sürüler halinde yasar. Sularin isi sartlarina göre bahar aylarindan Agustosa kadar üreme yapar. Çesitli türleri sularimizda yasar. Kuyrugu lekeli ve çizgili olani Isparoz/ispari olarak taninir. Lezzetli eti ve bol avlanilmasiyla ekonomik degeri yüksek bir balıktır.
KIRMA MERCAN (Pagellus aceme)
Mercan ailesindendir. 0-400 m. bazanda 700 m. derinliklere inebilmektedir. Yasam çevresi taslik, kayalik ve dibe yakin yerlerdir. Boylari 35-40 cm.’ye ulasabilir. Eti beyaz, gevrek, ve lezzetlidir. Marmara, Çanakkale Bogazi ve Ege’de bolca bulunur. Ekonomik degeri yüksektir. Denizlerdeki isiya göre ilkbahardan baslayarak Agustos’a kadar üremeleri sürer. Etçil balık olan Mercanlar çesitli küçük balıklar, kabuklular ve omurgasizlarla besinlenir.
KOLYOZ (Scomber japonicus )
Bütün denizlerimizde bulunmakla beraber daha çok Marmara balığı sayilir. Uskumruya çok benzer fakat ayri bir türdür. B.Okyanusta da sürüler halinde yasar. Küçük balıklar, yavrulan ve planktonlarla beslenir. 2-3 yasmda olgunlasan disileri Temmuz-Agustos arasi 300-400.000 yumurtasim denize birakir. Eti uskumru kadar lezzetli olmamakla beraber, taze-kuru-tuzlu olarak bol tüketilen bir balıktır.
LAHOZ/GIRIDA (Epinephelus aeneus)
Ege ve bilhassa Akdenizde yaygin bulunan, boylari 1 m. olabilen bir Hani türüdür. Fazla derinlere gitmeden kayalik, taslik veya çakilli alanlarda yasar. Oldukça yirtici, etçil bir balıktır. Irili ufakli her türlü kabuklular, omurgasizlar ve küçük balıklarla beslenir. Mayis-Haziran arasinda üreme yapar. Akdenizin eti çok lezzetlli, söhretli balıklarindandir. Ancak ekonomik degeri bölgeseldir.
LEKELI MERCAN (Pagellus bogaraveo)
Mandagöz Mercan’da denir. Ege ve Akdenizde yaygindir. 100-300 m.’ye varan derinliklerde sahile yakin kabuklular, omurgasizlar ve sualti bitkileriyle beslenerek yasar. Boyu 30-50 cm. olabilir. Hermafrodit bir balıktır. Hem erkeklik, hem de disilik karakteri gösterir. Sularin isisina bagli olarak bahar aylarinda üreme yapar. Eti beyaz gevrek ve lezzetlidir. Ekonomik degeri yüksektir.
LEVREK (Dicentrarhus labrax)
Denizlerimizde ve denizlerin nehirlerle karistigi acisu bölgelerinde yasar. Hani ailesindendir. Fazla gezici olmayan Levrek yerli balıklardan sayilir. Gençken grublar halinde sonralari tek basina yasar. Yasam ortami karanlik ve kuytu yerlerdir. Bu nedenle gemi batiklari veya kaya oyuklarinda yuvalanir. Yakl.20 yillik yasami olabilen Levrek ortalama 50-60 cm.’den 1 m. boy ve 10-12 kg. agirliga erisebilir. 40 cm. den küçüklerine ispendek denir. Küçük yavru balıklarla beslenir. Ocak-Mart arasinda 500.000-2.000.000 yumurta dökerek yüksek bir üreme gösterir. Eti en lezzetli balıklarrin basinda gelir. Bu nedenlerle ekonomik degeri çok yüksektir.
LÜFER (Pomatomus saltator)
Gezici balıklardan olan Lüfer Karadeniz’le Ege denizi arasinda dolasir, büyümesinin asamalan içinde degisik isimler alir. Buna göre boylari, 10 cm.ye kadar olanlar Defneyapragi, 15-18 cm.’ye kadar olanlar çinakop, 18-25 cm.’ye kadar olanlar Sankanat 28-35 cm. ‘ye kadar olanlar Lüfer, 35 cm.’den fazla olanlari da Kofana diye adlandirilir. Seyrek olarak Kofanalann 60 cm. ‘yi astigi, hatta 1 m. ye ulastigi görülmüstür. Lüfer sonbahar-kis aylarinda en lezzetli ve olgun devrini yasar. Yaz ortalarindan sonbahara kadar da kislamaya geçerler. Ilik sularin 10-200 m. derinlikderinde yasar. Üremeleri bahar sonu ile yaz basidir. Kademeli olarak 60-80.000 yumurta verir. Bol verimliligi ve etinin lezzetiyle ekonomik degeri çok yüksektir.
MAVI-KEFAL (Chelon labrosus)
Kefal, denizlerimizin sicak ve ilik bölgelerinde, kiyilara yakin, denizle iliskili nehir agizlarinda ayrica içsularda ve sürüler halinde yasayan bir balık türüdür. Denizlerimizde Haskefal, Altinbaskefal, Topbaskefal, Mavri Kefal, Dudakli Kefal gibi çesidi türleri vardir.
ORFOZ (Epinephelus guaza)
Hani türünden ve Levrekle akrabadir. Ortalama 60-70 cm.’den 1-1.5 m. boy ve 30-40 kg. agirliga erisebilir. Ege ve Akdeniz balığıdir. Taslik, kumluk ve yosunlu sahil bölgelerinin 8 m.den 150 m. derinliklerine kadar yanliz yasar. Etoburdur. Irili, ufakli kabuklular ve yumusakçalarla beslenir. Eti çok lezzetli olmakla beraber yaslilari kuru ve lifli olur. Denizlerimizde az bulunmasina ragmen sualti zipkin avcilari tarafindan türün yasami açisindan tehlikeli bir sekilde tüketilmektedir.
ORKINOS (Thunnus thynnus)
Denizlerimizde yasayan iri ve çok degerli bir balıktır. Uzunluklan 3-4 m., ve agirliklan da 100-150 kgr.’dan 800 kgr.’a kadar olabilir. Çesitli türleri vardir. Orkinos sürü halinde yasayan gezici balıklardandir. Yazin Karadenize çiktiktan sonra sonbaharda Marmara’ ya ve oradan da Ege’ye geçerek hemen bütün Akdenizi dolasirlar. Bu gezilerinde saatte 40-60 km. hizla yol alabilirler. Genel olarak üst sularda yasarlar. Mart-Agustos arasinda ürerler ve yaklasik 1 milyona yakin yumurta verirler. Yasam süreleri ortalama 15 yildir. Ihracat ve gida endüstrisi yönünden ekonomik degeri çok yüksektir.
SARDALYA (Sardine pilchardus)
Sürü halinde yazin orta, kisin derin sularda yasayan gezici balıklardir. Eskiden deniz üstünün ates aydinlatmasiyla avciligindan ötürü Ates balığı diye de taninir. Boylari ortalama 15 en çok 20-22 cm. olur. Deniz içinde henüz yumurtadan çikmis balık yavrulari ve planktonlari yiyerek besinlenir. Karadeniz, Marmara, Çanakkale Bogazi bölgesi ve Kuzey Ege’de bol bulunur. Etinin lezzeti ve çesitli kullanim alaniyla ekonomik degeri çok yüksektir. Üremeleri Nisan’dan Eylül’e kadar genis bir devrede ve çok kerelerde olur. Yaklasik 20.000 yumurta verir.
SINAGRIT (Dentex dentex)
Karagöz ailesinden olan Sinagrit Ege ve Akdeniz’in sert, hareketli ve kuvvetli bir balığıdir. 1-1.5 m. boy ve 10-15 kg. agirliga büyüyebilir. Kabuklular, yumusakçalar ve özellikle Mürekkep balığı ile beslenir. Kuvvetli çenesiyle bir istakozu rahatça kirip, yiyebilir. Yazin kiyilarin taslik, kayalik bölümlerinde, kisinda 300 m.’ye varan derinlerde küçük sürüler halinde yasar. Ilkbahar aylarinda üreme yapar. Etinin lezzeti ve ender avlanmasiyla çok kiymetli bir balıktır. Olta avciligi da amatörler için degerlidir.
SIVRIBURUN KARAGÖZ (Diplodus puntazzo)
Karagöz balıklari Marmara, Ege ve Akdeniz kiyilarimizin en taninmis balıklarindandir. Karadeniz bölgesinde de rastlanir. 0-400 m. derinliklerde yasar. Sivriburun Karagöz 35 cm.’ye kadar büyüyebilen, sürü halinde yasayan, mevsimsel olarak beslenme, üreme, kislama gibi nedenlerle oldukça uzun mesafelerde göç eden balıklardir. Kiyilarin taslik, çakillari arasinda bitkileri ve küçük kabuklularla besinlenir. Bu balıklarin mensuboldugu SPRIDEA familyasina ait pek çok balık türü sularimizda yasar.
TEKIR (Mullus surmuletus)
Karadeniz disinda diger denizlerimizde yazin rastlanir. Boylari 15-35, ençok 25 cm. olabilir. Kumluk, çamur veya taslik kiyi kesimlerinin 3 m. ‘den 100 m.’ye kadar derinlerinde gidip gelerek yasar. Diplerdeki kabuklular, böcekler ve diger canlilarla beslenir. Yaz aylarinda üreyip yapiskan yumurtalarini 10-60 m. derinlere birakir. Etitin lezzeti eski Roma çaglarindan beri namlidir. Bol avlanilan, ekonomik degeri yüksek bir balıktır.
TRANÇA (Pagrus ehrenbergi)
Mercan ailesinden ve Fangri ile ayni türdendir. Ege’nin ünlü balığıdir. Sicak ve ilik denizlerin 20-25 m. derinlerinde yosun ve bitki örtülü kumluk veya tasliklarda tek basina yasar. Boyu 30-50, ençok 75 cm. olur. Kis aylarinda 150 m. derinlere iner. Kuvvetli çenesi ve disleriyle her türlü kabukluyu kirip yiyebilir. Aynca dip hayvanlari ve balıklarda besinine ek olur. Hermafrodit, hem erkek, hem de disi karakteri gösterir. Yaz aylannda üreme yapar. Eti beyaz ve lezzetlidir. Geçmiste asiri avlanilmasi neslini çok azaltmistir.
ZARGANA (Belone belone)
60-70 cm. bazan da 1 m. uzunlugu varan Zargana ortalama 18 yil yasar. Hamsi, Çaça, Çamuka ve Kiraça gibi küçük balıklarla besinlenir. Iliman denizlerimizin yerli balıklarindandir. Kiliç balığı baslica düsmanidir. Yapisiyla gayet çevik ve süratli bir balıktır. Kendini korumak için su yüzeyine siçrayarak da yüzebilir. Eti yönünden degerlidir. Ilkbahardan sonbahara kadar üreme sürecinde 30-50 bin yumurta verir.
ZURNA balığı (Scomberesox saurus)
Uskumru Turnasi’da denir. Ilik ve sicak denizlerin üst düzeylerinde ve sahillerden uzakta yasar. Uzunluklari ortalama 50 cm.’dir. 20-30’lu grublar halinde gezerler. Bilhassa Ege ve Akdenizde rastlanir. Etçil bir balıktır ve sürü halindeki küçük balıklarla beslenir. Etleri beyaz ve lezzetli olmakla beraber fazla avlanmamaktadir. Erken ilkbahardan yaza kadar her seferinde 1000-1500 olmak üzere 7-8 defa yumurta verirler.
DIGER KABUKLU DENIZ HAYVANLARI
AHTOPOT
Vücut yuvarlak ve büyüktür. Keskin çeneli, gaga şeklinde uzamış ağız vücudun ön tarafındadır. Ağzın etrafında 8 adet kol bulunur ve kolların iç kısımlarında yapışmaya yarayan 2 sıra vantuzlar vardır. Kolların uzunluğu vücut uzunluğunun 4-5 katıdır. İyi gelişmiş gözler ve koku alma organları ağzın etrafındadır. Renk koyu yeşilimtırak kahverengi olup, siyah ve gri lekeler vardır. Yaşam süreleri 1 yıl kadardır. O. macropos’tan kollarının kısalığı ve kolları arası zarın iyi gelişmiş olması; E. mochata’dan kollarında 2 sıra vantuz oluşu ile ayrılır. Ege ve Akdenizde bulunur , 70 ila 100 cm
AHTOPOT-KOKULU
Vücut yuvarlak ve büyüktür. Baş manto üzerinde sınırla belirgin olup, genişliği mantodan daha azdır. Deri parlak pürüzsüz ve çok ince granüllüdür. Gaga şeklinde uzamış ağız vücudun ön tarafındadır ve keskin çenelerden oluşmuştur. Ağzın etrafındaki 8 adet kolun iç kısımlarında yapışmaya yarayan 1 sıra vantuzlar vardır. Gözler ve koku alma organları ağzın etrafındadır. Dişiler 100-500 arası yumurtlar. Bir yıl kadar yaşarlar. Gözler iyi gelişmiştir. Renk koyu yeşilimtırak kahverengi olup, siyah ve gri lekeler vardır. O.vulgaris ve O.macropus’tan kollarının iç kısmında tek sıra emiciler bulunması ile ayrılır.M.U. = 35 cm.
BÖCEK (Palinurus vulgaris)
(Palinurus vulgaris) Şekil-BÖCEK (Palinurus vulgaris),Karapax yarı silindirik şekilde olup, üzerinde çeşitli büyüklükte sayısız diken bulunur. gözlerin üzerinde öne bakan boynuz şeklinde iki kuvvetli dikeni ile boynuzlar arası dikenleri ve rostrumu teşkil eden orta dikeni vardır. Antenlerin uzunluğu vücut boyunu geçer. 1’inci segmentde kıskaç yoktur. Renk kahverengi kırmızımsı olup, koyu benekler vardır. Karın siyah noktalar ile örtülüdür. Alt taraf açık pembe renktedir. Yumurta açılım zamanı ilkbahar aylarıdır.
M.U.= 50 cm. / O.U.= 30-35 cm.
Avlanma Yöntemleri:
Uzatma ağları, Çeşitli tuzaklar
DENİZ BÖCEÐİ (Nephrops norvegicus)
F- Nephropsidae
L- Nephrops norvegicus
İ- Norway lobster
M- Deniz kereviti
Vücut kitin denilen bir kabukla örtülüdür. Kabuk düz olup, diken yoktur. Birinci yüzme bacağındaki kıskaçlar kuvvetlidir. Renk açık sarı ve portakal sarısı pembe renktedir. Alt tarafı ise daha açık renklidir. Antenler uzun olup vücudun boyuna erişmez.
M.U.= 25 cm./ O.U.= 12-16 cm.
İSTAKOZ (Homarus gammarus)
F- Nephropsidae / L- Homarus gammarus / İ- Common lobster
M- Adi istakoz
İstakozlarda karapax düzgün ve arkası iki çift dikenlidir. Rostrum 4 veya 5 dişlidir. Karapaxın ortasında bulunan yarık rostrumun ucuna kadar devam eder. Abdomen segmentleri düzgün ve dişsizdir. Bacaklardan birincisi fazla gelişmiş ve ucu kıskaç halini almıştır (Karakteristik özellik) Anten uzun olup vücut boyuna eşittir. Vücudun üst tarafı mavimsi siyah, alt tarafı açık renklidir. Yumurta açılım zamanı Mayıs – Temmuz aylarıdır.
M.U.= 75 cm./ O.U.= 30-40 cm. / M.A.= 4 kg.
Avlanma Yöntemleri: Uzatma ağları, Pinter, Sepetler
İSTİRİDYE (Ostrea edulis)
F- Ostreidae / L- Ostrea edulis /İ- Oyster
Yatay iki kabuktan meydana gelmiştir. Alttaki kabuk kalın ve dışa doğru konkav, üst kabuk daha muntazam bir yapı göstermekle birlikte kabuklar düzensiz yapıdadır. Sağlam kaslarla birbirine bağlanmış kabuklarda yatay halkalar mevcuttur. Kabuk sıramsı kahve renktedir, içi parlak beyaz ve sedefsi yapıdadır. Genelde 1-5 m derinlerde ve bir mesnete yapışarak yaşarlar. Geç ilkbahar ve yaz aylarında yumurtlar. Hermafrodittirler. M.U.= 12 cm./ O.U.= 7-8 cm.
KALAMAR (Loligo vulgaris)
F- Loliginidae / L- Loligo vulgaris / İ- Long-finned squid
Halk Dili Kalamarya, Bülbüliye, Kalamerya
Vücut uzamış, arka tarafı yuvarlaktır. Yüzgeçleri üçgen şeklinde olup, mantonun geriden 2/3’ünü teşkil eder. Başta, ikisi diğerlerinden daha uzun 10 adet kol üzerinde vantuzlar bulunur. rengi kırmızımtırak ve üzeri kahverengimsi koyu renkli noktalıdır. Erkekler 13, dişiler 16 cm manto boyunda cinsel olgunluğa ulaşır. 50-100 adet yumurtalar jelatin kılıflar içinde kumlu ve çamurlu zeminlerdeki sert zeminlere tespit edilir. Bir dişi 50-60 civarında jelatin kılıf bırakır. Erkekler dişilerden daha hızlı büyür. Temmuz başında derin sulardan sahillere göç eden 7-8 cm boyundaki bireyler, aralık ayında 15-16 cm boya ulaşır.
M.U.= 50 cm. / O.U.= 20-30 cm.
KARİDES -Camur (Metapenaeus stebbingi)
F- Penaeidae / L- Metapenaeus stebbingi /
M- Şahin karidesi, Çamur Karidesi
M. monocerosa benzer, ancak vücut tüberkülümsü değildir. Rostrumun üst kenarında 8-9 diş bulunur, alt kenarda ise diş yoktur. Karapaxsın üstünde çıkıntı mevcut değildir. I. antenlerin kaide pullar rostrum boyunda olup uçlarında iki flagellum (kamçı) ihtiva ederler. II. antenlerin boyu vücut uzunluğundan fazladır. Renkleri açık grimsi olup üzerleri kahverengimsi noktalarla kaplıdır. Son yürüme bacağı çifti üzerinde eksopodit yoktur. Karapasta postorbiter çizgi bulunmaz. Erkeğin 5. çift pereipod merusunda I diken veya diş bulunur. vücut yüzeyi tüysüzdür. Post rostral karen karapasın yarısını geçmez. Petasma uçları 2 sivri uçludur. M.U.= 14 cm. / O.U.= 12-14 cm.
KARİDES Benekli (Metapenaeus monoceros)
Şekil-KARİDES (Metapenaeus monoceros)
F- Penaeidae / L- Metapenaeus monoceros M- Benekli Karides
Vücut tüberkülümsü bir görüntü arz eder. Düz ve mızrak şeklindeki rostrum, baş kısmının üstünden sonuna kadar uzanan ve pek belirgin olmayan bir çıkıntı teşkil etmiştir. Üst tarafı 7-9 dişli, alt kenarı ise dişsizdir. Göz sapları kısadır. I. Antenlerin kaide pulları rostrumdan uzun olup, uçlarında kısa fakat genişçe iki flagellum ihtiva ederler. II. antenler vücut boyundan iki misli daha uzundurlar. Renkleri portakal sarımsı ve mor pembemsi olup daha koyu lekelerle süslüdür.
Son yürüme bacağı çifti üzerined eksopodit yoktur. Karahpasta postorbiter çizgi bulunmaz. Erkeğin 5. çift pereipod (yürüme bacağı) merusunda 1 diken veya diş bulunur. Tüm vücut yüzeyi belirgin şekilde tüylüdür. Post rosteral karen karapasın gerisine kadar uzanır. Erkeğin petasma uçları 2 lobludur. M.U.= 19 cm./O.U.= 128-140 cm.
KARİDES – PEMBE (Parapenaeus Iongirostris)
F- Penaeidae / L- Metapenaeus longirostris /İ- Deep water, Pink shrimp
M- Derinsu pembe karidesi
Vücudu ince uzun olup, karapaxsı çok kısa ve çok zor görülen tüylerle kaplıdır. Gözün arkasından itibaren karapaksı uzunlamasına kesen dikvari bir çizgi vardıdr. Rostrum (dikensi çıkıntı) yılankavi ve üst kenarında 7-8 diş bulunur, alt kenarda ise diş bulunmaz. Karapaxın her iki yanında kuvvetli bir diken bulunur. gözlerin sapları kısadır. I antenler eşit olmayan iki kısa flagellum ihtiva eder. II. antenler ise vücut boyundadır. Renk pembedir.
Telson ucu ortadaki uzun olan 3 diş taşır. Karapasın tüm yüzeyini kat eden postorbiter uzun bir çizgi bulunur.
M.U.= 14 cm./O.U.= 8-12 cm.
KARİDES-Kuruma (Paeneus kerathurus)
F- Penaeidae / L- Peaneus kerathurus / İ- Caramote prawn
M- Karabiga, kuruma karidesi
Kısa kuvvetli ve uç kısmı hafifçe yukarıya doğru kalkık olan Rostrum gözlerin önüne kadar uzanır. Genellikle üst kenarda 10, alt kenarda 1 diş bulunsa da bu sayı üstte 9-11, altta 0-2 arasında değişebilir. Son dişin gerisinde karapaks ikiye ayrılarak aralarında dar bir oluk meydana getirir. Bu oluk sefalotoraxın (baş) sonuna kadar erişir. I. antenlerin kaide pulları flagellumlarından (kamçı) uzundur. II. antenlerin boyu vücut uzunluğundan fazladır. Karındaki birinci segmentte 3 koyu leke vardır. Pensli olan ilk iki çift yürüme bacağı kaidelerinin iç yüzeyinde (biri koksa, diğeri basis üzerinde) 2 diken bulunur; üçüncü çift yürüme bacağı tek dikenlidir. Dişide thelycum (cinsiyet organı) iki plaka halindedir. M.U.= 20cm. /O.U.= 11-15 cm.
KARİDES – JUMBO (Paeneus Japonicus)
F- Penaeidae / L- Penaeus semisulcatus /İ- Green tiger prawn
M- Kanal karidesi, Jumbo, Yeşil kaplan karidesi
Rostrumu hemen hemen düz ve uzundur. Rostrumun üst kenarı 7 (5-8), alt kenarı 3 dişlidir. Sefalotoraksın üst kısmının ortasında sefalotoraksın sonuna kadar ulaşan tek bir oluk bulunur. bu oluk kapaksın sonuna kadar ulaşan tek bir oluk bulunur. bu oluk karapaksın 1/3 uzunluğundadır. I.antenlerin kaide pulları rostrum boyunca ve uçlarında eşit ince iki flagellum ihtiva ederler. II.antenler vücut boyundan biraz daha uzun olup, kaide pulları rostrum boyundadır. Renkleri sarımtıraktır. İlk üç yürüme bacağı çifti zayıf pensli, diğerleri ise sivri tırnaklıdır. M.U.= 25 cm. / O.U.= 15-17 cm.
MİDYE (Mytilus galloprovincialis)
F- Mytilidae / L- Mytilus galloprovincialis / İ- Mediterranean mussel
M- Kara midye
İki eşit parçadan oluşmuş, koyu siyahımsı mor renkteki kabuk, dışa doğru bombelidir. Umbosu kabuğun karın kenarına doğru gaga şeklinde uzamış ve nokta şeklini almıştır. Kabuğun ön ve arkası arasında bir paralellik vardır. Ön tarafı ince uzun olup, arkaya doğru genişler. Kabukların ön (alt) kenarı düz, arka kenarı yuvarlaktır. Yatay çizgiler gelişmiştir. Kabukların içi düzgün olup, sırt ve geri bölgeleri arasında uzanan geniş leke bulunur. Bissus denen ipliklerle kendilerini bir mesnede tespit ederler. Menteşe 3-4 dişten oluşur.
M.U.= 10 cm. /O.U.= 5-7 cm.
PAVURYA (Canser pagurus)
F- Concridae /L- Canser pagurus /İ- Ediple crab
M- Ekmekçi, Saat kapağı. Vücut ovalimsi olup, yanları yassılaşmıştır. Karapaks düzdür ve sağ ve sol loplarında 9’ar çıkıntı vardır. Ön bacak kıskaçlı ve oldukça kuvvetlidir. Vücudun üst tarafı koyu kahverengi olup, siyah noktalar bulunur. Alt tarafı genelde sarımsı renktedir. M.U.= 30 cm. / O.U.= 10-12 cm.
SÜBYE (Sepia officinalis)
F- Sepiidae / L- Sepia officinalis /İ- Sepia, cuttle fish
M- Supya, Sepya
Baş ve gövdeden meydana gelen vücut oval ve üstten basıktır. Ağız bacakların arasında gaga şeklindedir. Gözler başın iki yanında ve iridir. Başta iki tanesi diğerlerine göre uzun 10 adet ayak mevcuttur. Uzun ayaklarda 4 sıralı vantuz bulunur. Renk donuk beyazımsı koyu lekeli olup, alt tarafı beyazdır. Cinsi olgunluğa ulaşmak üzere kışın derin sulara göçerler. İlkbaharda çiftleşmek ve yumurtlamak üzere yosunlu kıyılara gelir, yaz sonunda yumurtladıktan sonra genellikle ölürler. Yumurtalar yosunlara veya sert zeminlere bir kapsül içinde yapışır, yaz sonunda çıkarlar, yavrular sonbaharda derin sulara göçerler.
M.U.= (erkek) 30 cm., (dişi) 25 cm. / O.U.= (erkek) 15-20 cm., (dişi) 10-18 cm