Çocukların ve bebeklerin balık yağı takviyesi kullanması
Ailelerin çocuklarının sağlığı açısından dikkat etmesi gereken nokta, ister bebek yaşta olsun ister çocuk yaşta olsun fark etmeksizin vücutlarının ihtiyaç duyduğu vitaminlerin eksiksiz olarak verilmesidir. Bu vitaminlerin en önemlilerinden birisi de Omega-3 yağ asidi yani balık yağıdır. Her vitamini doğal ve orijinal kaynağından almak her zaman için en yararlı yol olsa da bu tip durumlarda bebeklerin balık yiyebilecek metabolizmaya sahip olmaması ya da çocukların balığı besin olarak tüketmeyi sevmemesi, aileleri ekstradan gıda takviyesi olarak balık yağı kullanmaya yönlendirebilir. Çoğu uzmanın dile getirdiği durum, hem bebeklerin hem çocukların balık yağıyla beslendiklerinde daha iyi bir beyin sağlığına ve daha iyi bir vücut gelişime sahip olacağıdır. Üstelik hamilelik dönemindeki anne adaylarının da aynı titizlikle balık yağı takviyesi kullanması, hem hamilelik döneminde hem hamilelik sonrasındaki süreçte olası ihtimal olan hamilelik depresyonunun önüne geçebilmektedir. Her şeyden önce bu ürünün faydalarından yararlanmak için de kendi isteklerimiz doğrultusunda dozlar belirlememizi unutmamak gerekir. Bir uzman hekime danışılarak kullanılan balık yağı, hem daha sağlıklı koşullara sahip olmamıza hem de kendimiz ve çocuğumuzun sağlığı açısından daha yararlı adımlar atmamıza yardımcı olacaktır.
Çocuklara ve bebeklere verilecek balık yağı takviyesi hangi dozlarda olmalıdır?
Balık yağı verilecek bebekte dikkat edilecek nokta, bebeğin ilk 6 aylık beslenme süreci boyunca sadece annesinin sütüyle beslendiği durumlarda ya da annesinin takviye olarak yeterli miktarda balık yağı alması durumlarında bebeğe de ekstradan balık yağı verilmesine gerek olmamaktadır. Ancak bebek anne sütü emmiyor ve hazır mama ile besleniyorsa, geç kalmadan mutlaka balık yağı takviyelerine başlanmalıdır. Bebeklerin günlük olarak ihtiyaç duyduğu balık yağı miktarı en az 250 miligram, en fazla 500 miligram olarak belirlenmiştir. Tam oranını bir yeni doğan uzmanına danışarak belirlemeniz mümkündür.
Bunun dışında aynı şekilde bir uzmana danışarak alınması göz önünde bulundurularak, çocuklarda da en az 500 miligram ve en fazla 1000 miligram dozajlarında olmalıdır. İnsan vücudunda içerik olarak omega-3 yağ asitleri üretilemediği için ve vücudun mutlaka bu vitaminlere ihtiyacı olduğu için ek olarak alınması kaçınılamaz durumdadır. Burda dikkat edilmesi gereken nokta, hangi ürünün hangi dozajlarda verileceğinin, eğer kullanacak kişi anneyse ve onun sütüyle bebeğine geçecekse hangi dozajlarda kullanması gerektiğinin uzmanlar tarafından belirlenmesidir.
Çocuklara ve bebeklere verilecek balık yağında dikkat edilmesi gereken noktalar
Kullanılacak balık yağı satın alınırken, ambalajında yazan içeriği mutlaka okunmalıdır. İlk önce vücudumuzda fayda gösterecek balık yağındaki etkin madde olan EPA değerlerinin hangi sınırlarda olduğuna bakılmalıdır. Çünkü sizin hem ucuz hem faydalı diye aldığınız ürünler çok da fayda sağlamayacak içeriklerde olabilir. Örneğin; 500 miligramlık bir balık yağı alacaksanız ve içerisindeki EPA değerleri 100 miligram civarlarında geziyorsa, bu değerler size çok da bir yarar sağlamayacaktır. Bunun dışında yine ürünün içeriğine dikkat edip asla ağır metaller içeren ürünler satın almamanız gerekmektedir. Özellikle emziren annelerin ağır metaller içeren ürünler kullanması hem kendisine hem bebeğine çok fazla zarar verebilecek potansiyele sahiptir. Satın aldığınız balık yağları hassas içerikler olduğundan mümkün olduğunca bozulmayacağı ortamlarda saklamaya özen gösterilmelidir. Asla herhangi bir ısıya ya da baskıya maruz bırakılmadan ve ağızları kapalı bir şekilde karanlık ortamlarda muhafaza edilmelidir.