Mazot ve Gübre Destekleri
Tarımsal desteklemeler alanında çiftçilere belirli ürünler için mazot ve gübre desteklemeleri sunuldu. Bu ürünler ise buğday, arpa çavdar, yulaf, tritikale, çeltik, pamuk, nohut, kuru fasulye, mercimek yağlık ay çiçeği, aspir, soya fasulyesi, kanola, soğan, yaş çay, yem, fındık, dane mısır, patates ekmiş olanlar, bakanlık tarafından belirlenmiş olan tarihler arasında gerekli belgeler ile beraber başvurularını yapabilirler. Yapılan başvurular incelenir ve gerekli şartları taşıdığı takidrde belirlenmiş olan mazot ve gübre desteği çiftçiye sunulur.
Destekler genel olarak dekar başına ödenir. Nadas için bırakılmakta olan alanların sürülmesi adına sadece mazot için destekler verilir. Buğday, arpa, çavdar ve yulaf ekmekte olanlar için 19 tl, pamuk ya da çeltik ekenlere 44 tl, nohut, mercimek, kuru fasulye ekmekte olanlara 18 tl, aspir ekenlere 16 tl, yağlı ayçiceği, soya fasulyesi, mısır ve patates ekenlere 23 tl, kanola fındık, çay, soğan ve yem bitkileri ekmekte olana da 14 tl destekleme fiyatları sağlanacaktır. Bu destek için başvuru yaptınızda, eğer kabul edilmiş ise, TC kimlik numaranızın son haneleri ile beraber belirlenmekte olan tarihler arasında ödeme alabilirsiniz.
Gübre destekleri için tüm ürünlere her dekar olarak 4 TL olduğunun altını da çizelim.
Doların artış göstermesi ile beraber mazot fiyatlarında da aynı oranda artış yaşandı. Bu nedenle bakanlık tarafından Resmi Gazete’de yayımlanmakta olan yönetmelik ile fiyatlarda yaşanmakta olan artışlarda da destekleme ücretlerinde de artış yaşanması beklenen haberler arasında yer alıyor. Bu sebepten ötürü fiyatların yeni sene ile beraber yükselmesi ve güncellenmesi bekleniyor.
Devlet Tarafından Verilen Destekleme Ödemesi Başvuruları Nasıl Yapılmaktadır?
Tarımsal desteklemeler için başvuru yapmak adına Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıt olmak zorunludur. Eğer herhangi bir kaydınız bulunuyor ise, mazot ve gübre desteğini istediğinizi bir dilekçe olarak belirtmeli, bu dilekçeyi de Tarım il ya da ilçe müdürlüklerine teslim etmelisiniz. Fakat eğer herhangi bir Çiftçi Kayıt Sistemi kaydınız yok ise, sisteme kayıt olmak zorundasınız.
Dilekçenizi ilgili birime vermenizin ardından bir zaman dilimi içinde beklemelisinz. Yapılacak olan incelemeler ile beraber eğer başvurunuz onay alırsa, gübre ve mazot için verilmekte olan ücret için hak kazanırsınız. Ardından banka hesaplarına belirtilen miktarlar aktarılıyor. Mazot desteklerinde ise, normal mazot fiyatlarının yarısı veriliyor. Verilen destekler ile beraber çiftçinin herhangi bir sıkıntı yaşamadan işlerine devam etmesi amaçlanıyor.
Dilekçenin kabul olması için bazı koşulları yerine getirmelisiniz. Dekar başı olan desteklerin verilmesi adına araziler belirlenen büyüklükte olmaları gerekmektedir.