Çekme Belgeli Araç Nasıl alınır? Nasıl Satılır?
Çekme belgeli araçlara talep giderek artmaktadır. Çünkü çekme belgeli araçların satış fiyatları emsallere göre daha düşük olmaktadır. Çekme belgeli bir araç nasıl alınır ve satılır, sırasıyla görelim:
l Aracın satışı noterde yapılır eğer plaka değişikliği yapılacaksa bu noterde belirtilir.
l Eğer araç hasarlı olarak satın alınmışsa mutlaka tamiri yaptırılır ki; TÜVTÜRK muayenesinden geçebilsin.
l Zorunlu trafik sigortası yaptırılarak poliçesi hazır bulundurulur.
l Farklı yerlerden ve internetten de indirilebilen 2 nüsha EK-1 FORMU doldurulmuş olarak hazır edilir. EK_1 FORMU ” Araç Trafik Tescil Ve Müracaat İşlem Formu” dur. Bu form ile birlikte başvurularak aracın muayenesi yaptırılır.
l TÜVTÜRK muayenesinden geçen araç ile ilgili tüm belgelerle birlikte ( ( çekme belgesi, makbuz vb ) Trafik Tescil Şube Müdürlüğüne başvurulur.
l Uygunluktan sonra araca plaka tahsisi yapılır. Motorlu Araç Trafik Belgesi düzenlenerek verilir.
Araba sahiplerinin en çok merak ettiği sorulardan biri çekme belgeli araç trafiğe nasıl çıkar sorusudur. Birçok araba alıcısı ya da sahibinin arabası çekme belgelidir. Çekme belgeli araç kısaca trafiğe çıkma yasağı bulunan araçlara verilen bir belgedir. Trafiğe çıkamayan araç için araç sahibi herhangi bir vergi ödemek zorunda kalmamaktadır. Peki satın alınan araç çekme belgeli ise araç çekme belgesi nasıl kaldırılır? Çekme belgeli araç trafiğe nasıl çıkar? Tüm bu soruların cevaplarını sizler için araştırdık ve derledik.
Araç çekme belgesi, kullanılamayacak derecede hasarlı arabalar ya da uzun süre kullanılmayacak aracalar için alınan belgedir. Bu belge ile araç trafikte kullanılıyor olarak görünmez ve araç sahibi vergi yükümlülüğünden kurtulmaktadır. Çekme belgeli araç trafiğe nasıl çıkar ve çekme belgesi nasıl kaldırılır ile ilgili detaylı bilgi yazımızın devamında yer almaktadır. Okumaya devam ederek detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.
Çekme Belgeli Ne Demek?
Çekme belgeli ne demek sorusunun cevabı, hasarlı, ağır kazalı araçların ya da belli bir süre kullanılmayacak olan araçların trafikten menedilmesi için verilen belgedir. Remi bir belge olup aracın varsa tüm borçları ödendikten sonra verilmektedir. Bu belge ile araç sahipleri kullanmadıkları araçları için herhangi bir vergi ödemek zorunda kalmamaktadır. Trafik Şube Müdürlüğü ile iletişime geçilerek alınmaktadır. Araç çekme belgesi almak için belli belgelere ihtiyaç vardır. Bu belgeler şunlardır:
Araç tescil belgesi
İki adet müracaat formu
Dilekçe
Kimlik
Taşıtlar Vergi Dairesinden alınmış aracın borcu olmadığını gösteren belge
Plaka
Yukarıda verilen tamamlanıp Trafik Şube Müdürlüğüne gidilerek aracınıza çekme belgesi alabilirsiniz.
Çekme Belgeli Araç Trafiğe Nasıl Çıkar?
En çok merak edilen sorulardan bir tanesi de çekme belgeli araç trafiğe nasıl çıkar sorusudur. Öncelikle araca kayıtlı bir çekme belgesi varsa kanunen aracın trafikte olması yasaktır. Yasak olduğu halde trafiğe çıkan bu araçlar herhangi bir kontrolde tespit edildiği durumda yüksek meblağlı cezalar ödemek durumunda kalınabilmektedir.
Çekme belgeli bir araç trafikte tespit edildiğinde 10 ceza puanı alırken 1002 ₺ para cezasına tabii tutulmaktadır. Tüm bunların yanında aracı çekmek için gelen çekicinin ücreti ve aracın çekildiği otoparkın park ücreti de ceza olarak araç sahibine yazılmaktadır. Bu nedenle çekme belgeli bir aracı trafiğe çıkarmadan önce mutlaka çekme belgesinin kaldırılması gerekmektedir.
Araç Çekme Belgesi Nasıl Kaldırılır?
Araç çekme belgesi nasıl kaldırılır sorusu da oldukça merak edilmektedir. İlk olarak araç çekme belgesinin kaldırılması için aracın muayene ettirilmesi gerekmektedir. Muayene sırasında araçta herhangi bir arıza ya da hasar tespit edilirse bu arızalar giderilmeli daha sonra tekrardan muayeneye sokulmalıdır.
Araç muayenesi olumlu sonuçlandığında onay formu verilmektedir. Olumlu olduğuna dair onay formu da alındıktan sonra araca zorunlu aç sigortası yaptırılmalıdır. Sigorta da yaptırıldıktan sonra muayeden alınmış onay belgesi ve sigorta belgesi ile notere gidilmektedir. Noterde araç çekme belgesinin kaldırılmasını beyan ettikten sonra aracın trafiğe çıkması için gereken bedel ödenmektedir. Tüm bu işlemler tamamlandıktan sonra plaka belgesi ve diğer tüm belgeler ile Şoförler Odasına plaka bedelini de ödedikten sonra aracınıza kayıtlı çekme belgesi kaldırılmaktadır.
Çekme belgeli araç nedir, alınır mı? Çekme belgeli araç nasıl alınır, nasıl satılır?
Pandemi nedeniyle araç fiyatlarının artış göstermesi sonucu, araç sahibi olmak isteyen vatandaşlar ikinci el araçlara yöneldi.
Özellikle daha uygun fiyatlardan satılan çekme belgeli ikinci el araçların özellikleri, alıcılar tarafından araştırma konusu oldu.
Çekme belgesi bulunan araçlar noterden plaka çıkartılarak trafiğe sokulabiliyor.
Peki, Çekme belgeli araç nedir, alınır mı? Çekme belgeli araç nasıl alınır, nasıl satılır? İşte, çekme belgeli araçlar hakkında tüm merak edilenler..
Çekme belgeli araç, trafik kaydı bulunan ve trafiğe çıkan araçların bazı durumlarda trafikten men edilmesi ve trafikten çekilmesi anlamına gelmektedir.
Kaza yapan, hurdaya ayrılan ve diğer yasal sorumluluklardan aracı kurtarmak amacıyla “çekme belgesi” uygulamasına başvurulmaktadır.
Yasal şartların varlığı halinde “çekme belgesi” alınan araca ait bütün dönem borçlarının ödenmesiyle (trafik cezaları, bandrol borçları gibi ) birlikte aracın plakası trafiğe teslim edilmektedir. Araç istenildiği kadar çekme belgeli kalabillmekte ve bu süre zarfında Motorlu Taşıtlar Vergisi işlememektedir.
Aracını uzun süre kullanmayacak kişiler de bu belgeyi alabilmektedir.
Çekme belgesine sahip olan araçları alma konusunda herhangi bir problem yoktur. Çekme belgesine sahip araçlarda dikkat edilmesi gereken husus, aracın muayenesinin yapılmış olmasıdır.
Çekme belgeli araçların satış fiyatlarının daha düşük olması nedeniyle çekme belgeli araçlara talepte artış yaşanmaktadır.
Çekme belgeli araç şu şekilde alınıp satılabilmektedir:
Çekme Belgesi Nedir, Nasıl Alınır?
Çekme belgesi uzun süre boyunca kullanılmayacak araçların trafikten çekildiğini belirten belgeye deniyor. Çekme belgesi ruhsatı araç sahibinin ilgili kurumlara başvurması sonucu alınıyor. Aracın isteğe bağlı olarak trafikten çekildiğini belirten bu belge, gerekli şartlar yerine getirildikten sonra iptal edilebiliyor.
Çekme Belgeli Araç Nedir?
Çekme belgeli araç çeşitli nedenlerle trafikten çekilmiş araçları tanımlamak için kullanılıyor. Çekme belgeli araçların çoğu, kaza sonucu kullanılamaz hale gelen araçlardan oluşsa da tümü için aynı şeyi söylemek doğru değil.
Bazı araç sahipleri kullanmayı düşünmedikleri taşıtların vergi yükümlülüğünü üstlenmemek için çekme belgesi alma yoluna gidebiliyor. Çekme belgeli araçlar trafiğe çıkış izni olmamasına rağmen noter aracılığıyla kolaylıkla alınıp satılabiliyor.
Hurda Belgeli Araç Trafiğe Nasıl Çıkar?
Hurda belgeli araçlar onarılsa dahi tescil izni olmadığından trafiğe çıkarılamıyor. 16 yaş ve üzerindeki araçlar hurdaya çıkarıldıktan sonra şasi numarasının yazılı olmadığı parçaların satışı yapılarak değerlendiriliyor.
Çekme belgeli araç trafiğe nasıl çıkar diye merak ediyorsanız bu süreci birkaç basit adımda tamamlamak mümkün.
Çekme belgeli aracı trafiğe çıkarmak için yapılması gerekenler:
Çekme Belgesi Nasıl Alınır?
Uzun bir süre yurtdışında bulunmak, motorlu taşıtlar vergisinden muaf olmak veya onarım masrafı yüksek trafik kazası gibi nedenlerden dolayı çekme belgesi almak isteyen araç sahiplerinin yerine getirmesi gereken bazı şartlar bulunuyor.
Çekme belgesi almak yapılması gerekenler:
Çekme Belgesi Nereden Alınır?
Çekme belgesi nereden alınır diye merak eden araç sahiplerinin ilçe emniyet müdürlüklerine başvurması gerekiyor. Trafik Tescil ve Denetleme Büro Amirliklerinden alınan çekme belgesi için gereken belgeler şunlardır: