Biotin vitamin H nedir?
Biotin vitamini, 1940’lı yıllarda keşfedilmiş bir vitamin türüdür. Bu vitamin insan vücudundaki yağların ve şekerlerin metabolizma için sindirilmesine yardımcı olmaktadır. Bu sindirim işleminde şekerler ve yağlar yakılırken biotinin kullanılmasıyla bir enerji meydana çıkmaktadır. Vücutta biotin eksikliği yaşandığında şeker olması gerektiği gibi sindirilemeyeceğinden bu enerjide eksiklikler yaşanır.
Bu eksiklikler bir takım kas ağrılarını ve kas spazmlarını da beraberinde getirir. Bunun dışında saç ve cilt için de son derece önemli olan biotin vitamininin eksikliği yaşandığında cilt için kuruluk, bölge bölge renk kayıpları ve sağlıksız bir görüntü; saç için de çok fazla dökülme, cansız görünüm ve çok fazla kırılma gibi problemler yaratabilir. Saç ve cilt konusunda biotin eksikliğinin bu tür problemlere yol açması, vücuda alınan yağın sindirilmesi sırasında gerekli olan enerjinin biotinde bulunmasından ve vücutta eksik bırakılmasından sonraki kısımlarla alakalıdır.
Biotinin bir diğer adı H vitamini de olduğundan, televizyonlarda ve internette yer alan saç bakım ürünleri ve cilt bakım ürünlerinin içeriğinde hep H vitamininden bahsedildiğini görebilirsiniz. Bu vitaminin H vitamini olarak adlandırılması, Almanca’ da saç anlamına gelen ”Haar” ve cilt anlamına gelen ”Haut” tan gelmektedir. H vitamini eksikliği yaşanmasının bir sebebi de vücutta bu vitaminin depolanmamasıdır.
Biotinin (H vitamininin) faydaları
Biotin, vücutta en önemli olarak hücre gelişimde rol oynar.
Vücuda alınan yağlar, karbonhidratlar ve proteinlerin sindirilmesine yardımcı olur.
Vücuda alınan çoğu enzimin yapısında yer alarak vücut için faydalı kısımlarının sindirilmesinde etkin rol oynar.
Vücutta kan şekeri değerlerini düşürücü etkisi bulunmaktadır.
El ve ayak tırnaklarının kırılmalara ve yıpranmalara karşı daha güçlü olmasını sağlar.
Saçların beyazlaşma sürecini kısaltma özelliği vardır.
Saçların koparak dökülmesini ve aşırı miktarda dökülmeye başlamasını önleyici niteliktedir.
Vücutta lenfosit üretimine katkıda bulunur.
B vitamini insan vücudunda bağırsaklardaki bakteriler tarafından da üretilebilmektedir.
Vücuttaki DNA’nın ve RNA’nın yapımına büyük katkısı vardır. Vücuda alınan proteinlerin, yağların ve karbonhidratların sindirimini sağladığından amino asitlerin de proteine dönüştürülmesi konusunda biotin / H vitamini etkin rol oynamaktadır.
Vücutta biotin eksikliği yaşanırsa ne olur?
Gün geçtikçe saç tellerinin normal halinden daha ince bir hal alması
Saçların gözle görülür bir şekilde artarak dökülmeye başlaması
Saç tellerinin kırılganlaşmaya başlayarak uçlarının çatal çatal olması
Kendini halsiz ve yorgun hissetmeye başlama
Kansızlık sorunlarının ortaya çıkması
Kas ağrılarının ortaya çıkması
Ciltte kuruluk başlangıcı
Cilt derisinin pul pul dökülmeye başlaması
Gözlerde kızarıklık yaşanması
Hissedilir seviyede mutsuzluk ve depresyon belirtileri
Halüsinasyonlar görmeye başlama
İştahsızlık yaşama
Vücudun değişik bölgelerinde mantar enfeksiyonlarının ortaya çıkması
Deride sürekli rahatsız edecek bir kaşıntı hissi yaşanması
Biotin H vitamini nelerde bulunur?
Birazdan sıralayacağımız biotin vitamini içeren besinleri kullanmadan önce mutlaka doktora danışmanız gerekmektedir. Çünkü biotin içeren besinlerin çoğu yüksek yağ içeriğine, yüksek kaloriye ve kolesterol hastalığını tetikleyecek içeriğe sahip olmaktadır. Bu durum sağlık açısından tehlikeli problemler teşkil edeceğinden mutlaka bir biotin eksikliği yaşıyorsanız doktorunuzun tavsiye edeceği biotin takviyelerinden kullanmalısınız. Biotin H vitamini içeren besinlerden bazıları şunlardır; badem, yer fıstığı, fındık, çekirdek, fesleğen, acı biber, karabiber, yeşil biber, hardal tozu, tavuğun ciğeri ve yumurtası, kuru maydanoz ve zencefil, kahverengi şeker, patates, domatesin kendisi ya da püresi, soya fasulyesi, siyah çay, beyaz mantar, mercimek, brokoli, barbunya, bezelye, mısır, nohut, pazı, pirinç, kaju ve köri baharatı vb.