Bilgi tek başına bir güçtür sözünü kim söylemiştir. Bilgi tek başına bir güçtür sözü sahibi kim, Francis Bacon Bilgi tek başına bir güçtür sözünü ne zaman niye söylemiştir, Bilgi tek başına bir güçtür kim demiştir
Bilgi tek başına bir güçtür sözünü söyleyen Francis Bacon, 22 Ocak 1561’de doğmuştur .Babası Adalet bakanı Nicholas Bacon’dur.Francis Bacon 1603’te Kraliçenin veliahtı olarak James I tahta geçince o dae önemli mevkilere ilerlemştir. Önce “Sir” unvanı , aldı ve 1606’da başsavcı, 1618’de ise İngiltere başyargıcı olarak ünlenmiştir
Fakat bu ilerleyiş. 1621’de rüşvet suçuyla tutuklanıp yargılanmasına kadar sürmüştür.. Suçlu bulunarak hapis cezasına çarptırılmıştır. Hapishaneye girip çıktıktan sonra parlementoda ne de herhangi bir politik konumda çalışamadı. Siyasetten kopan Bacon hayatının geri kalan yıllarını felsefi düşüncelerde geçirdi 1626’da zatürree hastalığı yüzünden öldü.
Francis Bacon’a göre bilgi tek başına güçtür ve bilmek doğaya egemen olmaktır.
Bacon’a göre tümdengelim yöntemi, öncül görevi gören tümel nitelikli önermelerde içerilen bir fikri sonuç olarak ortaya koyduğu için doğa hakkında yeni bir şey söylemeyen çözümleyici bir yöntemdir. Bu yüzden doğa bilimleri için uygun değildir.
“Neden tümevarım?” diye sorabiliriz. Çünkü doğa olayları üzerinde gözlem ve deney yapılmadan bu olayların işleyişini aydınlatabilmenin olanağı yoktur. Doğa olaylarını açıklayabilmek açısından gözlemin ve deneyimin vazgeçilemezliğini savunan Bacon, Copernicus, Kepler ve Galileo’nun önemli bilimsel buluşlarının yoğun ve sabırlı gözlem süreçleri sonunda başarıldıklarının farkındaydı. Gözlem yaparak, gözlenen şeyler üzerinde düşünmek ve sonunda tüm gözlenenleri ortak olarak ifade edebilecek bir genel açıklamaya bağlamak tümevarım yapmak demektir. Bacon doğa bilimleri alanında tümevarımdan başka bir araştırma yöntemi olamayacağını kendince haklı olarak düşünmektedir; Bu nedenle gerçek bilgi modeli olarak düşünülen bilimsel bilgiye sistematik olarak güvenle götürecek olan biricik yöntem tümevarımdan başkası olamazdı. Ne var ki doğa olguları üzerinde gözlem yapmak ve gözleme dayalı tümevarımda bulunmak hiç de kolay bir uygulama değildir. Bunun pek çok koşulları ve aşamaları vardır.
Tümevarım yöntemi, gözlem yapmak, tek tek gözlenen şeyler üzerinde düşünmek ve sonunda tüm gözlenenleri ortak olarak ifade edebilecek bir genel açıklamaya varmak esasına dayanır.