Beyaz dut meyvesi nedir?
Bir yaz meyvesi olan dutun en az yirmi farklı çeşit türü bulunmaktadır. Bu türler arasında halk tarafından en çok bilinenleri ve tüketilenleri (morus alba olarak adlandırılır), karadut (morus nigra olarak adlandırılır), kırmızı dut (morus rubra olarak adlandırılır), morus liboensis, morus latifolia ve morus notabilis türleridir.
Türkiye’de en çok Kemaliye bölgesinde ve İç Anadolu bölgesinde yetişmekte olan beyaz dut, sadece Anadolu topraklarının iklim şartlarından dolayı yetişebilme ihtimali bulunduğundan Anadolu’nun endemik bitkisi olarak da adlandırılabilmektedir.
Toplanma süreçlerinde dalından toplandıktan çok kısa bir süre sonra, hatta mümkünse hemen tüketilmesi gereklidir. Bunun sebebi beyaz dutun bekledikçe tadını kaybetmesidir. İçeriğindeki bazı maddeler dalından ayrılmasıyla birlikte kısa süre içerisinde kayba uğradığı için hem tat olarak hem dış görünüş olarak değişime uğrar. Yaz aylarında dalından toplayarak yediğiniz dutun metabolizmanız için doğal bir antibiyotik besin olduğunu unutmamak gereklidir.
Beyaz dutun faydaları nelerdir?
Kapanmayan yaralara çare : Anadolu topraklarında uzun yüzyıllardır yetiştirilmekte olan beyaz dut, Osmanlı zamanında dahi özellikle yapraklarının kaynatılıp alternatif tıp sınırlarında kullanılmasıyla bilinmektedir. Dutun yaprağının içeriğinde doğal antiseptik özellikler ve doğal antibiyotik özellikler bulunmaktadır. Özellikle şeker hastalığına sahip olanların derilerinde çıkan yaraların geç kapanması neticesinde dut yapraklarından sıklıkla yararlandıkları, ılık seviyede bulunan dut yaprağı çayını bu yaraların üzerine sürdükleri bilinmektedir.
Burada dikkat edilmesi gereken nokta şeker hastalarının beyaz duttan şifa bulmayı beklerken yararlanmaları gereken kısmın beyaz dut değil beyaz dut yaprağı oluşudur. Çünkü beyaz dutun içerisindeki şeker miktarı şeker hastalarının mevcut şeker seviyelerini yükselteceğinden zararlı olabilmektedir.
Kandaki iltihaplanmalara çare : Beyaz dut kürü, kanın içerisinde oluşan iltihaplanmaların kısa sürede yok edilmesine yardımcı olmaktadır. Beyaz dutla yapılan kürler sayesinde iltihaplanmaların geçiş süresi ciddi anlamda hızlanır. Bunun için bir avuç miktarındaki kurutulmuş beyaz duru yarım litre miktarındaki kaynar suda kaynattıktan sonra kaynama işlemi bitirilince süzdürüldükten sonra hem sabah hem akşam tüketilir. Kürün etkisini göstermesi için kullanılması gereken ideal süre 25 gündür.
Egzamaya çare : Özel olarak ellerinde egzama problemi olan bireylerin mutlaka kullanması gereken beyaz dut kürü, egzama hastalıklarında ciddi bir doğal tedavi edicidir. Ellerdeki egzama yaralarına beyaz dut kürü uygulandıktan sonra bir kaç hafta içerisinde bu yaraların iyileştiği gözlemlenmektedir.
Beyaz dut kürü nasıl yapılmaktadır?
Bir avuç miktarındaki beyaz dut, yarım litre miktarında kaynamış haldeki klorsuz suya atılıp kaynatılmalıdır. Bunun arkasından bir kabın içerisinde ılıması beklenerek ılıdığından emin olunduğunda eller tamamen kabın içerisine sokulabilir. 10 dakikalık bir bekleme sürecinin ardından eller sudan çıkartılmalı ancak ondan sonraki 1 saatlik süre boyunca eller asla yıkanmamalıdır.
Beklenilen en çabuk ve en iyi etkiyi almak için haftada en az 3 kere bu kürün uygulanması gerekmektedir. Eller, bilekler ve ayaklardaki egzamalar için beyaz dut kürü en doğal ve en ideal müdahale yöntemidir.