Beta balığı nasıl bir türdür?
Beta balığı denilen balık türleri; normal şartlarda Vietnam, Malezya, Tayland ve Kamboçya gibi ülkelerde ilk olarak yetiştirilmeye başlanmış ve uzunlukları 6 santimetreye kadar büyüyebilen balıklat olmuşlardır. Özellikle erkek beta balıklarının yüzgeçlerinin güzelliği ve asaleti görülmeye değer bir görüntüdür.
Beta balığı beslemenin ilk aşamasında, eğer alınan balık tür olarak erkekse beta balığı yemi olarak canlı yemler kullanılmalıdır (karınca gibi). Çünkü canlı yemle beslenen erkek balıkların daha güzel geliştikleri ve daha canlı ve göz alıcı renklere sahip oldukları bilinmektedir.
Beta balığının ömrü ne kadardır?
Beta balığının yaşama süresi en fazla 3 yıl olarak bilinmektedir ancak bazı beta balıklarının 5 yıla kadar yaşadıkları nadir bir biçimde olsa da görülmüştür.
Beta balığı başka balıklarla yaşar mı?
Beta balıkları başka balıkların haricinde öncelikle kendi türleyle bile geçinmekte bir takım zorluklar yaşamaktadırlar. Ancak bununla birlikte barışçıl ve uyumlu özellikler gösteren diğer akvaryum balıklarıyla birlikte bakıldıklarında erkek beta balıkları da dişi beta balıkları da karma olarak bakılabilmektedir. Bir kaç dişi beta balığı çok daha çabuk birbirine karakter olarak uyum sağlayıp sorunsuz bir şekilde yaşayabilecekken erkek beta balıklarında birbirlerine uyum gösterme süreçleri biraz daha uzayabilmektedir.
Beta balığı akvaryumu nasıl olmalıdır?
Beta balıklarının boyutlarına aldanarak onları küçük kavanozlarda ve küçük akvaryumlarda beslemek oldukça yanlış bir harekettir. Çünkü beta balıkları ne kadar geniş akvaryumlarda yaşarlarsa o kadar sağlıklı balıklar olup renk konusunda da o kadar gelişim gösterebilmektedirler. Bu yüzden satın alınan beta balığının sayısı ve cinsiyeti ne olursa olsun, en az 30 santim yüksekliğinde ve 30 santim genişliğinde akvaryumlarda bakılmaları gerekmektedir. İmkanlara göre daha büyük akvaryumlarda bakılmalarında da bir sakınca bulunmamaktadır.
Beta balığı bakımı fanusun içerisinde bakılırken büyük fanusların içeriğinin zenginleştirilmesi de gerekmektedir. Yani bakıldıkları alanda içlerine girip dinlenebilecekleri çeşitli akvaryum süsleri alınmalı, suyun yüzeyinde durabilen köksüz su bitkileriyle akvaryum zenginleştirilmelidir. Bu bitkilerin yanında yine dipte durabilecek ve hayvanların rahatça konaklamalarını sağlayacak ufak çim yapılarının da akvaryumda bulundurulmasında yarar vardır.
Beta balıklarının üretimi
Beta balıklarının üretim aşamasında, sağlıklı haldeki dişi beta balığıyla sağlıklı erkek beta balığı aynı akvaryuma alınır. Akvaryum içerisinde birbirlerinin dikkatini çekmeleri adına aralarına bir ayna koyulması önerilen bu üreme sürecinde, aynı zamanda çiftleştireceğiniz balıkların renklerinin pastel tonlarda olmasına da özen gösterin. Çünkü bu tip çiftleşmelerde doğacak yavru beta balığının rengi çok daha dikkat çekici olmaktadır.
Birbirlerini keşfetmelerini sağladıktan sonra, aradaki camı kaldırıp çiftleşip çiftleşmediklerini gözlemlemeniz yeterlidir. Çiftleştiklerini erkek balığın dişinin bedeninin etrafında yılan gibi dönmeye başlayıp onu sarmasından anlayabilirsiniz. Tabi bundan da önce erkek beta balığı suyun üzerine baloncuk şeklinde köpüklerle yavrulara yuva hazırlamaktadır. Çiftleşme gerçekleştikten sonra dişi beta balığını önceden hazırladığınız akvaryuma alıp kaliteli yemlerle ve canlı beta balığı yemleriyle besleyerek güçlenip direnç elde etmesini sağlamanız gerekmektedir.