Bebek bezi nasıl bağlanır?
Bebeğin altını değiştirmek çocuk oyuncağı diye düşünüyorsanız bu işin o kadar da basit olmadığını belirtelim.
Geneller anneler bebek bezi değiştirmeyi kolay bir iş olarak algılar. Fakat bebek bezini bağlarken yapılan bebek sağlığı açısından önemli riskler doğuruyor. Mesela bebeğin bezini bağlarken ters bağlamak sıkça yapılan hatalardan biridir. Diğer yanlış bağlama durumları arasında sızıntılara neden olacak kadar gevşek bağlamak yada çok sıkı bağlayarak dolaşım bozukluklarına neden olmak gibi hatalar da yer almaktadır. Bunun yanı sıra uzun süre bebeğin bezini değiştirmemek de problem oluşturur.
İşte bebek bezinin nasıl değiştirileceği ve nelere dikkat edileceği ile ilgili bilmeniz gereken herşey!
Bebeklerde adım adım bez değiştirme konusunda merak ettiğimiz tüm soruları Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Elif DAĞLI yanıtlıyor.
Bebeğin altı değiştirilirken anne veya baba yakın temasta olacağından, ilişkiyi yakınlaştırmak ve eğlenceli vakit geçirmek için kullanılabilir. Bu süre zarfında bebeğe şarkı söylemek, ona dokunmak, konuşmak yararlıdır. Bebek ebeveyninin sesini duymaktan hoşlanacaktır. Hatta bebek bezi değiştirirken bebeğin görüş alanı içinden çıkabileceğiniz için saklambaç oyunu sesleri çıkarılabilir. Birkaç dakikayı geçmeyen bu süreci eğlenceli bir aktiviteye dönüştürmenin yararı vardır.
Bebeklerde 2 yaş civarında sinirsel gelişme tamamlandığı için genellikle kendi idrarlarını tutmayı becerebilirler. Ancak bu çoğu anne baba tarafından yanlış algılanarak 2 yaş öncesi tuvalet eğitimine başlamamaktadırlar. Halbuki 1,5 yaşından sonra ödüllendirme yoluyla tuvalet eğitimine başlanmalı ve mümkünse bebeği 2 yaş civarında kuru hale getirmelidir. Aksi takdirde daha büyük yaşlarda bebek bezine karşı cilt reaksiyonlarının daha fazla olduğu görülmektedir.
Bebek bezi değiştirirken nelere dikkat edilmeli?
Alt değiştirilen yer:
Bebeğin altının değiştirileceği ortam ihtiyaç duyabileceğiniz her türlü ürüne yakın olacağınız yerdir. Çoğu ebeveyn bebek değiştirme masaları kullanmayı tercih ederken, bazen yatak üzerinde bazen de yerde bebek bezi değiştirme yapılabilmektedir. Burada önemli olan nerede olduğu değil ihtiyaç duyulan tüm malzemenin yanınızda olmasıdır. Bebek bezi değişimi sırasında bebek asla tek başına bırakılmamalıdır.
Yanınızda bulunması gereken malzemeler:
*Bebek bezi, (pamuk kumaş bez kullanıyor iseniz; sıvı geçirmezliğini sağlayacak olan naylon ve çengelli iğne)
*Bezin sızıntı yapmış olabileceği düşünülerek bir yedek kıyafet,
*Bebek bir aydan küçük ise veya altında pişik varsa pamuk veya gazlı bez, ılık su, pişik kremi ve havlu
*Ev dışında bebek altı değiştiriyorsanız bebekler için uygun ıslak mendil
Kolay bez değiştirmek için neler yapılabilir?
Bebeğin altını değiştirmeden önce kendi elinizi yıkayın, bebeği düz bir zemine yatırın, etrafında düşmesini engelleyecek bir parmaklık veya yastık bulunmasına dikkat edin. Bebek 5 aydan sonra dönmeye başlasa da daha erken dönemlerde de dönerek düşen bebeklerle karşılaşılmıştır.
Kirli bezin alınması
Bir elinizle bebeğin iki ayağını tutarak yukarı kaldırın, diğer elinizle ise bebeğin bezini iki taraftaki yapışkan bantlarından açıp, bezin ön tarafta karnına yakın kısmı aşağı doğru çekilerek kirleri ve ıslaklığı arkaya doğru sıyırın. Bunun tersi yapılırsa yani arkadan öne doğru çekilirse bebeğin idrar yolu enfeksiyonu olmasına sebebiyet verilebilir. Bebeğin altı değiştirilirken özellikle erkek bebekler sürpriz yapabilir. Bu durumla karşılaşmamak ve ıslanmamak için kirli bez alındığında bebeğin pipisinin üzerine yumuşak pamuklu bir bez koymak yararlı olacaktır.
Temizleme
Bebeğin kirli bezi çıkarılınca, bebeğin poposu ılık suyla yıkanabilir, ılık suya batırılmış pamuk veya gazlı bezle veya ıslak mendil yardımı ile silinebilir. Pişik olan bebeklerde mutlaka ılık suyla idrar ve dışkı kalıntılarının cildinden uzaklaştırıldığına ve iyice temizlendiğine emin olmak gereklidir.
Kurulama
Yıkama ve silme sonrasında bebeğin çok iyi bir şekilde kurulanması gerekmektedir. Kurulama iyi yapılmazsa bebeğin poposunda mantar oluşumuna neden olacaktır. Kurulama yapılırken ince ve yumuşak bir havlu ile sürtmek yerine küçük nazik dokunuşlarla iyice kurutmak gerekir.
Bezleme
Yeni bezi takarken yine bir elinizle iki ayağı birleştirin, yukarı doğru çekerek bebeğin belini yerden kaldırın, yeni bezin doğru yönde olduğundan ve beline kadar ilerlediğinden emin olun(bebek bezinde doğru mesafe bebek bezinin arkası ile bebeğin göbek deliğinin aynı hizada olmasıdır) bebek bezini iki bacağın arasından geçirerek (erkek bebeklerde özellikle bebeğin pipisinin aşağı yöne olmasına dikkat edin) bebek bezini iki tarafında bulunan yapışkan bantlardan sıkıca bağlamak gerekir. Sıkılık derecesini test etmek için bebeğin göbeği ile bez arasına iki parmağınızın sığdığını kontrol edin. Aksi takdirde aşırı sıkı bebek bezi bebekte dolaşım bozukluklarına sebebiyet verebilir.
Artık elinizde kirli bir bez kalmış oldu; eğer pamuklu kumaş bir bez ise önce suyla akıtılarak özellikle bebek bezlerinin tutulduğu kapaklı bir kovaya konması tavsiye edilmektedir. Atılabilen bir bez ise bazı anne babalar bu bezi de akıttıktan sonra çöpe atmayı tercih etmektedirler. Çöp kutusuna atmadan önce plastik bir poşete veya plastiğin doğayı kirleteceğini düşünerek eski bir gazete kâğıdına sarılarak da çöpe atılabilir.
Bebeğin poposundaki kızarıklık alerji mi yoksa pişik mi?
Bebekler bazen bebek bezlerinin emici özelliğini sağlayan jele, kullanılan aromalara, kokulara, parfümlere, boyalara ve nadiren de olsa pamuğa, plastiğe ve bebek bezinin liflerine alerjik reaksiyon gösterebilir. Ayrıca bebekler pudra, nemlendirici kremler, ıslak mendillere de reaksiyon verebilir. Bu maddeleri kullandıktan sonra kullanılan bebek bezi bu maddeleri sıkı bir baskıyla cilde yapıştıracağı için reaksiyonu arttırabilir ve bebeğin genital bölgesinde ve anüsünde kuru kaşıntılı görüntüler izlenir. Bebek bezinin markasının değişmesi ile bebekte alerjik reaksiyon tespit edilirse, eski kullanılan bebek bezine dönmek yararlı olabilir
Bebek pişiği kırmızı, dokununca acı veren ve parlak bir görüntüdedir. Pişik birkaç gün içinde geçebilen bir durumdur. Bebeğin cildinin hassasiyetine bağlı olarak bazı bebek bezleri pişik meydana getirebilir, bunun dışında, bebek bezinin uzun süre bebekte kalması ve sürtünmeye bağlı olarak cildi tahriş etmesi, deterjan, sabun, yumuşatıcı veya kullanılan ıslak mendil, plastik ve türevi ürünlere karşı gösterilen alerji, bebeğin altının ıslak kalmasından kaynaklanan mantar enfeksiyonları, bebek yeni gıdalara geçerken yaşanabilen dışkılama değişimleri, ishal, bebeğin veya annesinin kullandığı antibiyotik ( antibiyotik bağırsakta bulunan iyi bakterileri öldürerek pamukçuk mantarının üremesine neden olabilir). Pişik bezin sık değiştirilmesi, temiz ve kuru tutulması ile düzelmiyorsa çinko oksit içeren yatıştırıcı ve nemlendirici pişik kremleri kullanılabilir. Bebek pişiği uzun süre ve inatçı şekilde devam ediyorsa mantar veya bakteriyel enfeksiyon veya bebeğin cildinin yapısından kaynaklanan alerjik yapıdan kaynaklanabileceğini düşünmek gerekir.
Bebeğin pişik olmaması için yapılması gerekenler
-Bebek bezini sık değiştirmek
-Cildin tahriş olmamasını sağlamak
-Bebeği ıslak bırakmamak
-Kumaş bez kullanılıyorsa mutlaka çok sayıda durulamak ve yumuşatıcı kullanmamak
– En azından birkaç bez değiştirmede bir bebeğin poposunu ılık suyla yıkamak (her zaman ıslak mendille temizlemek bebeğin cildine yapışmış olan idrar içindeki toksik maddelerin uzaklaşmasını sağlamamaktadır.)
-Ara sıra bebeğin altını bir süre açık tutmak ve havayla temasını sağlamak
-Bebeğin cildi aşırı hassas ise pişik önleyici krem kullanmak (diğer bebeklerde buna ihtiyaç yoktur, iyi temizlenmiş ve kurutulmuş olmak yeterlidir.)