Halk arasında “dikenli şişen balık” olarak bilinen türün aslen balon balığı olduğunu söylemek mümkündür. Balık türleri genel olarak değerlendirildiğinde, içlerinde şekil olarak en ilginçlerinden birinin balon balığı olduğunu söylemek mümkündür. Bu isimleri dışında bir de “kurbağa balığı” ve “kirpi balığı” olarak bilinen bu türün vücudunun yapısının balona benzemesinden ötürü bu ismi aldığı aşikardır.
Bilim dünyasındaki ismi “lagocephalus sceleratus” olan balon balığının ilk olarak Ege denizine ve Akdeniz’e göç etme zamanının 1869 yıllarında olduğu ve Süveyş Kanalı’ndan geldiği yönünde bilgiler bulunmaktadır. Dünya genelinde yaygın olarak Kızıl Deniz’de, Doğu Afrika’da, Hint Okyanusu’nda, Japonya’da ve Avustralya’da yaşadığı bilinmektedir.
Balon balığının özellikleri nelerdir?
Balon balığının önemli olan özelliklerini sıralamak gerekirse bu balığın gözlerinden bahsederek konuya giriş yapılabilir. Balon balıklarının göz yapısında “fotokromik” denilen merceklere benzeyen bir özellik bulunmaktadır.
Bu hayvanların gözlerindeki bu tip merceğimsi yapı, ışığa göre koyu renge bürünmekte veya açık renge bürünmektedir. Gözlerine çok fazla ışık geldiğinde de bir nevi kimyasal güneş gözlüğü denilebilecek bir koruma kalkanı oluşturmaktadır. Bunun dışında balon balıklarının insan hayatını barındırdıkları zehirler dolayısıyla sonlandırabilmektedir.
sismemis-balon-baligi
Normal şartlarda ülkemizdeki denizlerimizde her daim sık sık karşımıza çıkan bir balık olmasa da, balıkçıların açıklarda yaptıkları avlanmalarda karşımıza çıkabilmekte olan balon balığı, bilinçsiz bir şekilde tüketildiğinde insanı zehirler ve durumun ölümle sonuçlanmasına yol açar.
Balon balığının barındırdığı bu zehir denizde avlanma sırasında her iki tarafında ölümüne yol açmaktadır. Yani, hem balon balığını avlamak isteyen avcı bu balığın zehrinden etkilenerek ölmekte, hem de balığın kendisi avlanılmaya çalışılırken yara aldığı için otomatikman ölmektedir. Balon balığı zehri bu kadar ölümcül ve tehlikeli olabildiğinden kesinlikle işinin uzmanı olmayan kişiler tarafından ellenilmesi, yemek yapılmaya çalışılması gibi durumlara engel olunmalıdır.