B9 vitamini nedir?
Bilim dünyasında “Folat” ya da daha bilinen ismiyle “Folik asit” olarak da adlandırılan B9 vitamini, B grubu vitaminlerinden biridir. B9 vitamini; folat halindeyken doğadan saf halde besinlerle alınmakta, folik asit halindeykense sentetik olarak üretilmiş yapay ürünlerle alınmaktadır. Bu vitamin, kelime anlamlarını Latince’den gelen “folum” (yaprak anlamına gelmektedir) kelimesinden almaktadır. Aralarındaki bağlantı, folik asidin ağırlık olarak yeşil yapraklı bitkilerde bulunmasından kaynaklanmaktadır. B9 vitamini vücuda alındığı taktirde pek koşul içerisinde farklı reaksiyonlar gösterebilir. Örneğin; içerik olarak folik asit suda dayanıklı değildir ve sulu ortamda çözünmektedir. Onun bu özelliği kendisini vücutta depolanmayan bir vitamin yapmıştır. Ayrıca asidik ortamda da ve yüksek ısılı ortamda da aynı şekilde çözülme durumu bulunmaktadır. Vücutta depolanmaması durumu, vücudun sürekli bir döngü halinde folik asit ihtiyacı hissetmesine neden olmaktadır ve dış kaynaklardan mutlaka metabolizmamıza folik asit takviyesi yapmamız gerekmektedir.
B9 vitamini faydaları
B9 vitamini, beynin fonksiyonlarını eksiksiz yerine getirebilmesine yardımcı olur.
Tüm B vitaminlerinde olduğu gibi B9 vitamini de insan metabolizması için enerji sağlamada etkin rol almaktadır.
Vücutta var olan hücrelerin onarılmasını ve ekstradan yeni hücrelerin oluşturulmasını sağlar.
Vücutta antikor üretimine ve yeni kan üretilmesine yardımcı olur.
Gebe kadınların karnındaki bebeklerin sinir sistemlerinin oluşumunda B9 vitamini oldukça etkili bir vitamindir.
Aynı şekilde yine anne karnındaki bebeklerin annelerinin aldığı B9 vitamini sayesinde beyin gelişimleri de oldukça sağlıklı bir şekilde oluşabilmektedir.
Metabolizmada önemli bir husus olan DNA ve RNA sentezi, B9 vitaminlerinin yardımıyla oluşturulur.
Vücutta var olan hücrelerin bölünme hızlarına ve başarılı bir şekilde büyümelerine olumlu bir şekilde müdahale eder.
Tüm bireylerde yeterli derecede kullanıldığında hafıza problemlerini çözer ve kuvvetlendirir.
İnsan metabolizmasındaki kırmızı kan hücrelerinin çoğalmasını sağlayarak anemi hastalığının önüne geçilmesinde etkilidir.
B9 vitamini içeren besinler
Marul : B9 vitamini açısından zengin bir doğal ürün olan marul, insan bünyesinde günlük alınması gereken B9 miktarının yüzde yirmilik bir oranını karşılayabilmektedir. Marulu istersek tek başına, istersek salatalarımızda bol bol kullanarak tükettiğimizde vücudumuzun ihtiyaç duyduğu B9’u karşılamamız mümkündür.
Mercimek : Günlük alınması gereken B9 vitamini miktarının yaklaşık yüzde ellilik gibi neredeyse yarısını karşılayabilecek bir kısmı mercimek sayesinde vücuda alınabilir. Mercimeğin içerisinde bulunan B9 miktarı miligram olarak ifade edilirse, mercimek yaklaşık 180 miligramlık bir B9 vitamini, deposudur.
Yeşil yapraklı sebzeler : İçeriğinde en çok B9 vitamini bulunan yeşil yapraklı ürünler kara lahana, lahana, ıspanak ve brokolidir. Bu sebzelerin dışındaki pek çok sebzede de B9 vitamini bulunmaktadır ancak oran olarak düşük olduğundan bir kaçını aynı anda tüketmek yerine tek bir kaynaktan ihtiyacı karşılamak her zaman daha mantıklıdır. Özellikle ıspanakta ve brokolide diğer ürünlere nazaran daha çok B9 içeriği bulunmaktadır. Günlük öğünlerinizde yiyebileceğiniz bir dolgun tabak ıspanakta, 218 miligram B9 bulunmaktadır. Brokolide ise aynı şekilde dolgun bir tabak miktar brokoli tükettiğimizde günlük alınması gereken B9 vitamininin yüzde yirmi beşlik bir miktarını tüketmiş olmaktayız.
Bakliyat: Bakliyat ürünlerinde en fazla B9 vitamini içeren ürün fasulye, bezelye, barbunya ve nohut gibi bakliyatlardır. İçeriklerinde yer alan yüksek B9 vitaminleri sayesinde hem sağlıklı beslenme konusuna hem de vücudun ihtiyaçlarını karşılamaya yardımcı olmaktadırlar.