Eski zamanlarda çok kullanılmış olan bir ottur;
Boş tarlalarda ve yol kenarlarında yetişir, sağlık için şifa kaynağıdır. Sarımsı parlak renkli, içi boş ince kökler şeklindedir. Halk arasında bilinen bir ottur. İdrar arttırıcı ve taş düşürücü olarak kullanılır.
Kullanım Yeri ve Şekli:
-
Böbrek çalışmasını düzenleyici ve idrar artırıcı olarak; kaynamakta olan 500 cc. suya 25 – 30 gr. ayrık otu kökü konur, on dakika daha kaynatılıp Soğuyunca süzülür ve balla tatlandırılarak, günde 3 – 4 defa birer bardak içilir.
-
Taş ve kum düşürmek için; ayrık otu ve kökü kurutulur, toz haline getirilir. Yarım kilo bala 25 – 30 gr. konularak macun kıyamına sokulur. Günde üç defa birer kaşık yenir. Ayrıca, 30 gr. ayrık otu ve köküyle, aynı miktarlarda kırk kilit, nane ve mısır püskülü, bir litre suda yarım saat kaynatıldıktan sonra, balla tatlandırılarak günde üç dört defa, bir bardak içilir.
-
Adet söktürücü olarak; yarım litre suya 50 gr. ayrık otu konulur ve on dakika kaynatın Balla tatlandırılarak günde 3 – 4 bardak içilir.
-
Kandaki üre ve ürik asidi gidermek için; Kaynamakta olan bir litre suya, 50 gr. ayrık otuyla 50 gr. kiraz sapı atılır. 10 dakika kaynatın Günde 4 – 5 bardak içilir.
-
Prostat için; 40 gr. ayrık otu, iki demet maydanoz, 40 gr. papatya, bir litre suda kaynatın 10 dakika beklenir, sonra da balla tatlandırılarak günde 3 – 4 defa birer bardak içilir.