Schеngеn nеdіr sorusunun еn kısа vе öz hаlі cеvаbı Αvrupа’dаkі 33 ülkеyе tеk bіr vіzе іlе gіrmеnіzі sаğlаyаn ortаk bіr vіzе
Schengen Antlaşması Nedir?14 Haziran 1985 tarihinde Avrupa Topluluğu üyesi beş ülke (Fransa,Batı Almanya’yla Belçika, Hollanda ve Lüksemburg’tan ) arasında, sınır kapılarındaki polis ve gümrük kontrollerini bütünüyle ortadan kaldırmayı amaçlayan antlaşmanın adıdır.
19 Haziran 1990’da imzalanan Schengen Anlaşmasını Uygulama Konvensiyonu ise anlaşmayı uygulamaya konulmuştur. Bu anlaşmaların imzalanması Lüksemburg, Fransa ve Almanya’nın sınırlarının kesiştiği yer olan Lüksemburg’un Schengen adlı kasabasında yapılmıştır.
İkinci anlaşma ise Moselle Nehrinin ortasında Prenses Marie-Astrid isimli teknede imzalanmıştır. Ancak anlaşmanın yürürlüğe girmesi 26 Mart 1995 tarihine kadar uzamış ve bu zaman dilimi içinde Portekiz ve İspanyada anlaşmaya ortak olmuşlardır.
Monako, Norveç ve İzlanda, Avrupa Birliği’ne üye olmamakla birlikte, bu anlaşmaya dahil olmuştur. Aynı şekilde, İsviçre de Aralık 2008’de Schengen Antlaşması kapsamına alınmıştır.
Lichtenstein’ın katılımı ise ileri bir tarihe ertelenmiştir. Liechtenstein, Avrupa Birliği ile Schengen ortaklık anlaşmasını 28 Şubat 2008 tarihinde imzalamıştır ve 1 Kasım 2009 tarihinde Schengen Alanına katılması planlananmıştır. Ancak onay için başlangıçta Liechtenstein’ın vergi kaçırma ile mücadelesinin yeterli olmadığı öngören İsveç ve Almanya’nın isteği üzerine bu plan ertelenmiştir. 7 Mart 2011 tarihinde AB Bakanlar Kurulunun protokolün onaylanmasına izin vermesinden sonra Liechtenstein’ın 2011 yılı sonu itibariyle Schengen bölgesine katılmasına karar verilmiştir. Liechtenstein 19 Aralık 2011 tarihinde Schengen Bölgesine resmen katılmıştır.
1997 yılına kadar Avrupa Birliği hukukundan ayrı ayrı olmasına rağmen bu tarihte yapılan Amsterdam Anlaşması ile topluluk hukukuna dahil olmuştur. Schengen anlaşması ile oluşturulan Schengen bölgesi, şu anda 26 Avrupa ülkesi için de geçerli olup yaklaşık olarak 4.312.099 kilometrekarelik alanı kaplamaktadır.
Son günlerde Avrupa’da yaşanan terör olayları nedeniyle Schengen Antlaşmasının askıya alınması gündeme gelmiştir. Schengen Antlaşmasının askıya alınması halınde anlaşmaya imza atan ülkeler arasındaki sınır geçişlerinin yeniden kontrole tabii tutulacağı açıklanmıştır.