Alerjik astım tüm dünyada 300 milyon insanı etkileyen, ülkemizde ise yaklaşık olarak her 12-13 yetişkin ve 7-8 çocuktan birinde görülen bir rahatsızlık olarak bilinmektedir. Bahar aylarında da polenlerin çoğalmasıyla birlikte alerjik astımı olan kişileri zor bir süreç bekliyor. Alerjik astım, nefes darlığı, kuru öksürük, hırıltılı solunum belirtileriyle ortaya çıkmaktadır.
Rinitin devam süresi ve şiddeti, alerjik astım gelişimi ve iyileşme olasılığı üzerinde doğrudan etkilidir.
Alerjik rinit gibi alerjik astım da yeşil çimen poleni, ağaç poleni ya da ev tozu akarları gibi belirli alerjenlere maruz kalınmasıyla tetiklenebilen bir durumdur.
Ancak alerjik rinit gözler, burun ve üst hava yollarında iltihaplanma ve iritasyona neden olurken astım temel olarak alt solunum yollarını etkiler. Alerjik astım semptomları, hırıltılı solunum, göğüste tıkanıklık, nefes darlığı ve inatçı öksürük gibi durumları içerir.
Alerjik astım nedir?
Alerjisi olan kişilerde astım gelişimi olasılığı daha yüksektir
1) Çalışmalar göstermektedir ki alerjik rinit ve alerjik astım birbirleriyle yakından ilişkilidir ve solunum yolları alerjisi olan kişilerin neredeyse yarısı bu iki durumu da yaşar.
2) Gerçekten de alerjik rinit hastası olan birçok kişi, beraberinde alerjik astım hastalığı da geliştirir.
Alerji ve astımın birlikte tedavi edilmesi
1) Sonuç olarak, alerjik rinit ve alerjik astımın iki farklı durumdan ziyade, ortak bir alerjinin sonucu olarak ortaya çıktığını gösteren kanıtlar artmaktadır ve alerji tedavisinin iki durum için de faydalı olabileceği düşünülmektedir.
2) Alerjik astım, alt hava yollarının aşırı hassaslaşması sonucunda şişip iltihaplanmasıyla oluşur. Ev tozu akarları, alerjik astımın en yaygın tetikleyicilerindendir.
Alerji ve astım arasındaki ilişki
1) Alerji hastalarının alerjene maruz kaldıkları sürenin uzaması durumunda, hava yollarındaki iltihap kalıcı bir hale gelir ve bu, durumun daha da kötüleşmesine yol açabilir.
Yani alerjik rinit hastası kişiler astım hastalığına yakalanma riski taşır.