En hızlı tarayıcı hangisi? Chromе mi daha hızlı Firеfox mu Opеra mı yoksa Edgе mi?
Gеςtiğimiz yıllarda olduğu gibi bu yıl da tarayıcı yarışları son sürat dеvam еdiyor. Tarayıcılar yеpyеni özеlliklеr vе kullanıcılara sunduğu farklı avantajlarla piyasaya hakim olma hеdеfindе. İrili ufaklı intеrnеt tarayıcısı programlarını da sayarsak onlarca isimdеn söz еtmеk mümkün.
Bunlar arasında еn popülеr olanları vе insanlar tarafından еn ςok tеrcih еdilеnlеri sırasıyla Chromе, İntеrnеt Explorеr, Firеfox vе Safari. Daha öncеlеri piyasada еn yaygın olarak kullanılan Intеrnеt Explorеr dı. İşlеtim sistеmi iςindе hazır olarak gеldiği iςin insanların tеrcihi yеni bir program indirmеk yеrinе hazır olanı kullanmaktan yana oluyordu.
Daha sonraki yıllarda Mozilla Firеfox ςok hızlı bir yüksеlişе gеςti vе pazarda önеmli bir paya sahip oldu. Özеlliklе hızı vе ςok kullanışlı еklеntilеri ilе IE’nin önünе gеςеn Firеfox aslında bilinςli olan tüm bilgisayar kullanıcıları tarafından daha ςok tеrcih еdiliyordu.
Ta ki Googlе Chromе ςıkana kadar. Googlе’ın bu еn gеlişmiş vе еn güvеnli tarayıcı bir anda ςılgın bir şеkildе dünyaya yayıldı. Bugün intеrnеtе girеnlеrin nеrеdеysе yarısı Chromе ilе giriyor.
Chormе’un bu kadar ςok sеvilmеsinin еn önеmli nеdеni hiς şüphеsiz ki hızı. Chromе şimdiyе kadarki еn hızlı tarayıcıydı.
Pеki bu sеnе durum nеdir? 2023 yılında dünyanın еn hızlı tarayıcı ünvanını kim kaptı? İştе ςеşitli tеst sonuςlarına görе еn hızlı tarayıcı;
En iyi intеrnеt tarayıcıları 2023 sıralaması içindе büyük bir rеkabеt var. Ancak Firеfox’un bugünlеrdе indirеbilеcеğiniz еn iyi tarayıcı olduğunu söylеmеk yanlış olmayacaktır. Kusurları yok dеğil, ancak gеliştirici Mozilla, kullanıcılarının gizliliğini dеstеklеmеyi vе üçüncü tarafların sizi wеb’dе izlеmеsini еngеllеmеk için araçlar gеliştirmеyi taahhüt еdiyor. Bununla birliktе еn son güncеllеmе ilе birliktе tasarımda da önеmli yеniliklеr yapıldı.
Microsoft Edgе isе hеmеn arkadan ikinci sırada gеliyor. Aynı Chromium motorunu tеmеl aldığından, Googlе Chromе ilе aynı tarayıcı uzantılarının tümünü dеstеkliyor. Bununla birliktе, bеlirgin şеkildе daha az RAM gеrеktiriyor vе daha hızlı pеrformans sağlıyor. Üstеlik yеrlеşik bir parola yönеticisi ilе birliktе gеliyor.
İntеrnеttе nasıl gеzinirsеniz gеzinin, ihtiyaçlarınıza vе aktivitеlеrinizе görе еn iyi intеrnеt tarayıcısı aşağıda yеr vеrdiğimiz listеdе yеr alıyor olmalı. İştе 2023’in еn iyi intеrnеt tarayıcısı listеsi:
Birçok insanın en çok kullandığı web tarayıcısı olan Chrome, listemizin başında bulunuyor. Chrome, hepimizin çok kolay ulaşabildiği ve erişebildiği bir tarayıcı olarak karşımıza çıkıyor. Örneğin, Android telefonlarda Google servisleri direkt yüklü olarak geliyor ve bu servislerden biri olan Google Chrome da telefonumuzda varsayılan tarayıcı olarak kullanılıyor.
Google Chrome’un Avantajları
Kolay ulaşılabilmesinin yanı sıra Chrome’u günümüzde en iyi tarayıcı olarak öne çıkaran birçok özellik bulunmakta. Bunlar şöyle sıralanabilir:
- Diğer birçok web tarayıcısı arasından daha hızlı olması
- Google hesabı ile mükemmel entegre olur. Bu sayede cihazlar arasında kolay geçiş yaptırır. Bu cihazlarda da; yer imlerinin, kaydedilmiş verilerin, tercihlerin ve hatta bazı eklentilerin bile senkronize edilebilirliğiyle dikkat çeker
- Chrome Web Mağazası üzerinden eklenen eklentilerin birçoğunun tarayıcıda yaptığımız işleri çok kolaylaştırması
- Her sekmeyi ayrı bir işlem (process) ile çalıştırır. Olası bir sıkıntıda sadece bulunduğu işlemi sonlandırarak diğer sekmelerde rahatlıkla gezinmeye devam etmeye olanak sağlar.
- Birçok web tarayıcısına göre daha anlaşılır ve sadeliğinden dolayı daha hoş bir arayüze sahip olması
Google Chrome’un Dezavantajları
Bu kadar avantajına rağmen, Google Chrome maalesef en çok RAM kullanan tarayıcı olarak dikkat çekiyor. Bazen avantajlar uygulamaların dezavantajlarının da tetikçisi olabiliyor. Google Chrome’un her bir sekme ve eklenti için ayrı işlem (process) çalıştırması fazla kaynak kullanımını ve düşük donanımlı cihazlarda performans sorunlarına yol açmaktadır.
Tarayıcı dediğimizde de aklımıza gelen bir diğer özellik olan gizlilik ve güvenlik. Chrome’un bu konuda pek de iyi bir geçmişi olduğunu söyleyemeyiz. Örneğin en son ortaya çıkan bir sıfırıncı gün tehlikesinde zararlı bir JavaScript kodunun, Chrome’un ana sayfasına işlenebildiği ve bu sayede saldırganların bilgisayarlara yetkisiz şekilde erişebilmesine olanak sağladığı tespit edildi. Ancak tespit edilen birçok açık gibi bu açığın da Google tarafından hızlıca çözüldüğünü söyleyebiliriz.
Özet olarak, kullanıcı odaklı çalışması ve yüksek hızı sebebiyle önerebileceğimiz en iyi tarayıcı olduğunu söyleyebiliriz. Ancak, daha iyi bir deneyim yaşayabilmek için tarayıcıyı kullanırken fazla sekme açmamanızı tavsiye ediyoruz.
Opera (En İyi Tasarıma Sahip Web Tarayıcı)
Listemizin ikinci sırasında bulunan Opera’nın en yenilikçi tarayıcı olarak öne çıktığını söyleyebiliriz. En hızlı tarayıcı olan Google Chrome’un öne çıkan alternatiflerinden olan Opera, aynı Chrome gibi açık kaynaklı Chromium motoru üzerine inşa edilmesi ile kullanıcılarına Chrome benzeri bir deneyim sunuyor. İkisinin benzer özellikleri olarak karma bir URL ve arama çubuğunun bulunmasını ve diğer tarayıcılara göre nispeten daha hafif ve daha hızlı olmalarını söyleyebiliriz.
Opera’nın içerisine yerleştirilen özellikleri dikkatli incelediğimizde farklılıklar ortaya çıkıyor. Asıl farklılığın; Chrome’un daha çok eklentiler ile kullanıcılarına kolaylık sağlamaya çalışırken, Opera’nın kullanıcılarına kolaylık sağlayacak özelliklerin, direkt uygulama içerisinde bulunması olduğunu söyleyebiliriz.
Opera’nın Avantajları
- Direkt uygulama içerisinde VPN ve Reklamları Engelle özelliği bulundurması
- VPN özelliği sayesinde daha güvenli bir seçenek haline gelmesi
- Chrome kadar geniş yelpazeye sahip olmasa da eklentiler yükleyebileceğiniz Opera Eklentileri Mağazası bulunması
- Sayfaları daha sonra okumak üzere kaydetmek için yerleşik bir “Stash” özelliğine sahip olması (Bu sayede daha sonra okumak üzere bir sayfayı kaydetmek için Chrome’da kullanılan güzel bir eklenti olan Evernote benzeri eklentilere veya uygulamalara gerek kalmıyor)
- En sık ziyaret edilen sayfaları tümünü tek bir yerde toplayan bir hızlı arama menüsüne sahip olması
- Kenar çubuğu tasarımı sayesinde hem özgün bir tasarıma sahip olması hem de uygulamaların kullanımını kolaylaştırması
- Chrome’a yakın denecek bir hızda olması
Opera’nın Dezavantajları
- Chrome’da görünen RAM sorununu nispeten Opera’da da görmek mümkün. Özellikle sekme sayısı çoğaldıkça bilgisayara daha fazla yük olması muhtemel.
- Her ne kadar çok özellik bulundurması iyi gibi gözükse de kimi kullanıcılar için gereksiz oluyor. Bu durumda da bilgisayarı gereksiz yorma sorunu ortaya çıkıyor.
Eşsiz görünümü ve dahili özellikleriyle dikkat çeken Opera’yı da en iyi tarayıcılar arasında rahatlıkla önerebiliriz. Ayrıca Opera’nın, Opera GX adında bir tarayıcısı daha bulunmakta. Bu tarayıcı ise oyunculara özel tasarımlar içermesi ve oyunlarla ilgili olan Discord, Twitch gibi tarayıcı içindeki uygulamaları kullanıcılarına sunması ile öne çıkıyor. Geri kalan tüm özelliklerinin ise Opera ile aynı olduğunu söyleyebiliriz.
Microsoft Edge ilk bakışta Chrome gibi hissettirse de Chrome’dan onu ayıran kritik özellikler mevcut. Bunların başında da RAM’in daha az kullanılması için sesli arama, Google merkezli servisler, reklam engelleyiciler gibi birçok yeniliği Edge’de kullanmaması geliyor.
Eski zamanlarda Intertnet Explorer olarak karşımıza çıkan bu tarayıcı güncellemeler ile tamamen değişti. Böylece Microsoft Edge, son derece başarılı bir şekilde küllerinden doğdu demek de mümkün.
Microsoft Edge’in Avantajları
- Daha az RAM kullanması
- Chrome eklentilerini desteklemesi
- Çeşitli güvenlik seviyeleri sunarak pop-up engelleyici gibi birçok güvenlik sistemlerini kullanıcılarına seçtirmesi
- Chrome gibi hızlı bir tarayıcı olması
- Windows’a entegre şekilde çalışması
- MacOS ve iOS ile uyumlu olarak Apple kullanıcıları için Safari’ye alternatif olması
Microsoft Edge’in Dezavantajları
- Düşük donanımlara sahip sistemlerde yavaş çalışması
- Fazla sade arayüz
- Daha iyi performanslı tarayıcıların bulunması
Hızı ile Chrome’u aratmayacağını söyleyebileceğimiz ancak Chrome kadar RAM harcamaması nedeniyle birçok kullanıcısını memnun eden Microsoft Edge de en iyi web tarayıcıları listemizin önde gelen tarayıcılarından olmayı hak ediyor.
Mozilla Firefox
Örnek verecek olursak; Firefox Quantum adlı bir motor tasarlayan Mozilla, çok çekirdekli işlemcilerden daha fazla faydalanmayı amaçladı. Şirket bu güncellemeyle, şu anda İnternet’te günlük gezinme konusunda bir fark yaratmıyor. Ancak daha hızlı işlemciler ile diğer şirketlerin önüne geçeceğini düşünüyor.
Firefox’un en avantajlı olduğu konulardan birisi, şüphesiz gizlilik ve güvenlik. Arama geçmişinizi izleyici programları önleme desteği, cihazlar arasında iyileştirilmiş parola senkronizasyonu, geliştirilmiş okunabilirlik, entegre ihlal uyarılarında mail ile ulaşım gibi güvenlik alanında yapılan geliştirmeler yapan şirketin, kullanıcı gizliliğini gerçekten iyi koruduğunu söyleyebiliriz.
Firefox’un ayrıca Chrome’a örnek olduğu uzantı desteğinin de gayet geniş bir yelpazeye sahip olduğunu söyleyebiliriz. Ayarları platformlar arasında yönetmek Chrome kadar sorunsuz olmasa da Firefox, mobil uygulamaya ücretsiz bir Firefox hesabı ile giriş yaptıktan sonra cihazlar arasında yer imleri paylaşabilme imkanı sunuyor.
Firefox’un Chrome’dan daha eski bir tarayıcı olduğunu da belirtelim. Bu nedenle bazı eski web uygulamalarının çalıştırılmasında da Chrome’dan daha başarılı.
Mozilla Firefox’un Avantajları
- Gizlilik ve güvenlik odaklı olması
- Bildirimlere izin ver pencerelerinin engellenebilmesi
- Performans olarak iyi bir Chrome alternatifi olması
Mozilla Firefox’un Dezavantajları
- Çok yoğun RAM ve kaynak kullanması
- Bazı internet siteleriyle uyumluluk sorunu yaşaması
- İndirme konusunda bazı problemler yaşaması
Özet olarak Firefox, Chrome’un gizlilik odaklı bir alternatifi demek pek yanlış olmayacaktır. Genel olarak performans olarak altta kalmasa da Opera’nın içerisindeki özellikler kadar geniş bir özelliğe de sahip olmadığını belirtelim.
iOS, iPadOS, MacOS ile entegre olarak çalışan Safari, Google hesapları gibi cihazlar arasında senkronizasyonu daha kolay yapabilmenize olanak sağlıyor. Cihazlarla senkronize şekilde çalışmasından dolayı iPhone veya iPad’inizde açtığınız pencereleri kolaylıkla Mac’inize de aktarabilirsiniz. Ayrıca, Apple’ın kullandığı donanımlar ve optimizasyonları sayesinde Safari’nin daha az pil tükettiğini söyleyebiliriz.
Safari, gizlilik ve güvenliğe de son derece önem vermesiyle öne çıktığını da belirtelim. Ancak Safari, maalesef Apple ekosistemi harici Windows, Linux gibi işletim sistemleri için ulaşılamamakta.
Safari’nin Avantajları
- Apple ekosistemi içerisinde son derece başarılı bir şekilde çalışması
- Cihazlarda maksimum optimizasyon sağlaması
- Başarılı arayüz ve özellikler
Safari’nin Dezavantajları
- Yalnızca Apple cihazlarında bulunması
- Eklentiler konusunda rakiplerinden geride kalması
- Kişiselleştirme olanaklarının çok daha az olması
Brave (En İyi Performansa Sahip Web Tarayıcı)
Belki de adını hiç duymadığınız Brave, en iyi web tarayıcıları listemizde altıncı sırada inceleyeceğimiz tarayıcı olarak karşımıza geliyor.
Brave’in öne çıkan özelliğinin bütün web sayfalarındaki tüm reklamları engellemesidir. Bu da onu tartışmasız en hızlı tarayıcı yapar diyebiliriz. Bu kullanıcılar için mükemmel sayılabilecek bir özellik olmasına rağmen sitelerin en büyük gelir kaynaklarından biri reklamlar olduğu için sitelere büyük zarar vermektedir. Bu arada Chrome ve Opera gibi Chromium motorunu kullandığını da belirtelim.
İşte bu noktada Brave web sitelerine finansal olarak destek sağlayabilmek için de bir yol düşünmüş. Tarayıcıyla ortaklık yapan siteleri desteklemek için küçük miktarlarda kripto para birimi kullanabilirsiniz. Kullanıcılar Brave’in akışına yerleştirdiği reklamları görüntülediklerinde Basic Attention Token (BAT) isimli kripto paralara sahip olurlar. Bir araştırmaya göre Eylül 2020 itibariyle bu girişimi; Vikipedi, The Guardian ve daha fazlası dahil olmak üzere Brave tarayıcı aracılığıyla BAT tabanlı işlemleri destekleyen 67.813 site bulunmakta.
Gizlilik ve güvenlik açısından düşündüğümüzde kullanıcı güvenliği ve gizliliği, Brave’in arkasındaki en büyük iki faktördür. Bu tarayıcıda, kaç çevrimiçi izleyicinin engellendiğini gösteren varsayılan yeni bir sekme ekranı vardır. Böylece tam olarak reklamların ve izleyici geçmişi takiplerinin engellenmesinden dolayı ne kadar zaman kazandığınızı görebilirsiniz.
Ayrıca şirket, kullanıcılarının tarama verilerini sunucularının görmediği ve depolamadığını belirtiyor. Bu sayede herhangi bir kullanıcı verisini üçüncü kişilere satamayacağını da belirtiyor.
Brave’in Avantajları
- Dahili reklam ve tracker engelleyici
- Chromium tabanlı bir tarayıcı
- Kaynak harcama konusunda çok daha başarılı
Brave’in Dezavantajları
- Kişiselleştirme olanaklarının daha az olması
- İçerik üreticiler için daha yararsız bir reklam düzenine sahip olması
Brave tarayıcısının zayıf kaldığı özellik olarak en önemli unsur özelleştirmedir. Brave’in ana amacı hız olduğu için, özelleştirmelerin biraz arka plana atıldığını söyleyebiliriz. Ana amacı hız olan ve reklamları direkt engellemesiyle kullanıcı yanlısı Brave’i bir göz atın deriz.
Vivaldi
En iyi web tarayıcıları listemizde inceleyeceğimiz bir başka web tarayıcımız Vivaldi. Vivaldi, benzersiz bir kullanıcı deneyimi oluşturmak için Chromium motoru temelli bir tarayıcıdır. Birçok özelliği ile kullanıcı deneyiminde oldukça başarılı olduğunu söylemek de mümkün. Ayrıca Chromium tabanlı olması sayesinde Chrome uzantılarıyla da uyumludur.
Ayrıca; medya oynatmayı durduran, sekmelerinizden içeriği gizleyen ve tarayıcının tüm özelliklerini ve menülerini devre dışı bırakan yeni Ara Modu (Break Mode) gibi özellikleri de mevcut. Vivaldi de Brave gibi indirildiğinde tüm web izleyicileri ve reklamları engelliyor ancak bu ayar değiştirilebiliyor. Örneğin, sitemizi desteklemek isterseniz, sitemizde reklamlara izin verebilirsiniz.
Web’de dolaşırken kişisel düşüncelerinizi, fikirlerinizi veya hatırlatıcılarınızı yazmak isteyebilirsiniz. Bu durumda tarayıcıda entegre bir not aracı olması da güzel olduğunu düşündüğümüz özellikleri arasında. Vivaldi’de ayrıca özelleştirilebilir klavye kısayolları ve fare hareketleri de mevcut. Bu sayede sekmeler arasında daha hızlı hareket edebilir; web aramasına anında erişebilir ve en sevdiğiniz sitelere erişim için kısayol ekleyebilirsiniz.
Üstelik, gizlilik ve güvenlik konularında da Vivaldi, öncü bir tarayıcı. DuckDuckGo ile gizli moddayken izleme olmayan arama aracını varsayılan seçenek olarak konumlandırmış.
Vivaldi’nin Avantajları
- Günden güne daha da gelişen performansı
- Özelleştirme konusunda başarısı
- Oldukça başarılı arayüzü ve özellikleri
Vivaldi’nin Dezavantajları
- Tüm kullanıcılar için uygun olmaması
- Hız konusunun biraz daha geri planda kalması
- Kaynak konusunda zorlayıcı olması
Tor
İnternette gezinirken anonim kalmak isteyenlerin tercihi Tor listemizin sıradaki ismi. The Onion Router yani TOR, kullanıcısının anonimliği korumak isteyen ve bu amaca hizmet eden Firefox tarayıcısının bir sürümüdür.
Tor, trafiğinizi birkaç anonim sunucu üzerinden yönlendirerek sizi görünmez kılmayı amaçlayan açık bir ağ ile birleştirilmiş bir yazılım içerir. Kusursuz olmasa da kimliğinizi internette gezinirken gizlemenizde oldukça fayda sağlar.
Maalesef bu özelliği nedeniyle birçok kötü niyetli insan için de cezbedici olduğunu söylemek mümkün. Yine de web sitelerinde gezinirken kimliğinizi korumak yani anonim kalmak istiyorsanız Tor bunun için en iyi seçenek diyebiliriz.
Tor’un Avantajları
- Gizlilik konusunda daha gelişmiş olması
- Yasaklanmış sitelere erişim imkanı sunması
Tor’un Dezavantajları
- Daha yavaş çalışması
- Gizliliği tarayıcı ile sınırlı tutması
- Özelleştirme konusunda daha kısıtlı olması
- Daha riskli bir tarayıcı olması
Yandex Browser
Rusya tabanlı arama motoru Yandex’in web tarayıcısı da en iyi internet tarayıcıları arasında yerini alıyor. Chromium tabanlı Yandex Browser, hız ve kullanışlılık açısından rakiplerine diş gösteriyor. Windows ve macOS cihazlarda kullanılabilen tarayıcı ilk olarak 2012 yılında yayınlandı. Ayrıca, Android ve iOS cihazlar için bir mobil sürümü de mevcut.
Chrome ve Opera eklenti mağazalarını da kullanabildiğiniz Yandex Browser, neredeyse diğer tarayıcıların yapabildiği her şeyi yapıyor desek yeridir. Bunlara ek olarak güvenlik alanında da rakipleriyle boy ölçüşecek özelliklere sahip.
Eğer kullanacak yeni bir tarayıcı arıyorsanız ve diğer tarayıcılardan memnun değilseniz Yandex Browser’a şans verebilirsiniz.
- Popüler tarayıcılar ile rekabet edecek performans
- Yandex’in sunduğu özel eklentiler ve özellikler
Yandex Browser’ın Dezavantajları
- Farklı dillerde Rusçaya kıyasla daha başarısız bir deneyim yaşatması
- Bazı özelliklerin tüm ülkelerde kullanılmaması
En İyi Web Tarayıcıları: Genel Değerlendirme
Sizler için hazırladığımız En İyi Web Tarayıcıları listemiz burada son buluyor. Bu içeriğimizde piyasada bulunan en iyi web tarayıcılarını sizler için bir araya topladık. Listemizde yer alan tarayıcılar arasından avantaj ve dezavantajları da göz önünde bulundurarak kendi tercihinizi yapabilirsiniz.
Görüldüğü üzere günümüzde birçok web tarayıcısı arasından seçim yapmak mümkün. Her bir tarayıcının kendine ait avantajları ve dezavantajları da seçim yapmayı kolaylaştırıyor demek yanlış olmaz. Ayrıca bu tarayıcıların ücretsiz olması da deneme konusunda kullanıcılara şans tanıyor. Siz de listemizde yer alan tarayıcılardan dilediğiniz programları deneyebilir ve beğenip beğenmediğinizi kendiniz test edebilirsiniz.
Eğer sizin kullandığınız tarayıcı listede yer almıyorsa aşağıda ve menüler sekmesinde bulunan iletişim kısmından kendi önerilerinizi de paylaşabilirsiniz. Ayrıca içeriğimiz hakkındaki düşünce ve görüşleriniz için de bizimle iletişim bölümünden iletmeyi unutmayın.
3 comments
ulan mal başlığı 2023 yapınca , yazı 2023 mü oluyor. Sadece insanların vaktini çalıyorsun. Yani hırsızsın.
Not: vpn yok mail de sahte değil
Brave nerde brave burdaki çogu tarayıcıdan daha hızlı ve daha hafiftir brave browser en iyi tarayıcılardan biridir
Mükemmel bir yazı dizisi olmuş