Milli Savunma Bakanı Fikri Işık, bedelli askerlik tartışmalarına katıldığı canlı yayında yanıt verdi. Bakan Işık, “Bakın Türkiye şu anda birkaç tane dünyanın başına bela terör örgütüyle mücadele ediyor. PKK ile mücadele sürüyor, DEAŞ ile mücadele var. Böyle bir dönemde bedelli askerliğin gündeme gelmesi dahi askerimizin moralini bozar. Terörle mücadele sürerken bedelli askerliğin konuşulmasını dahi doğru olmadığını düşünüyorum” dedi.
Bakın Türkiye şu anda birkaç tane dünyanın başına bela terör örgütüyle mücadele ediyor. PKK ile mücadele sürüyor, DEAŞ ile mücadele var. Böyle bir dönemde bedelli askerliğin gündeme gelmesi dahi askerimizin moralini bozar. Terörle mücadele sürerken bedelli askerliğin konuşulmasını dahi doğru olmadığını düşünüyorum.
Bu konu çok speküle edilen bir konu. Balkan savaşlarıyla ortaya çıkan o günden bu yana Türkiye ile Yunanistan arasında gerilime neden olan bir konu bu. Bu şu anlama gelmiyor, Türkiye kendi milli çıkarlarından zerrece taviz veremez. Hiçbir şey verilmedi. Türkiye kendi ulusal çıkarları konusunda hiçbir adım atmakta tereddüt de etmez. Bugüne kadar verilen bir tek çakıl taşı yoktur. Ama biz şuna da alet olamayız, karşı taraftaki savunma bakanı bir partinin genel başkanı. Ne zaman bir şey olsa buraya geliyor. Bizim onların şovuna alet olmamızı bekliyorlar. Bugüne kadar da en küçük bir olumsuz gelişme yaşanmadı. Birileri speküle edebilir ama bu devlet politikasıdır. Dönüş de yok taviz de yok.
Türkiye Ege’deki haklarından zerrece geri adım atmaz. Ama dediğim gibi biz birilerinin şovuna da alet olamayız.
BBP Genel Başkanı Mustafa Destici, Başbakanlık Resmi Konutu’nda, Başbakan Binali Yıldırım ile görüşmesinin ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu. Destici, kabulde, seçim barajının kaldırılması, milletvekili adaylarının ön seçimle belirlenmesi, partiler arası iş birliklerinin önünün açılması, seçime katılan siyasi partilere yeterince ve adil biçimde seçim yardımı yapılması, uyum yasalarıyla yargıya güvenin artırılması taleplerini dile getirdiğini söyledi.
“BBP olarak olağanüstü halin (OHAL) kalkması gerektiğini savunuyoruz.” diyen
Destici, ayrıca Hakkari ve Şırnak’ın il statülerinin korunması, “Yüksekova ve Cizre il yapılabilir ama Hakkari ve Şırnak’ın statüleri de korunsun” talebini Başbakan Yıldırım’a ilettiğini bildirdi.
BEDELLİ ASKERLİK KONUSU
Görüşmede, Başbakan Yıldırım’a, bedelli askerlik konusunda partisinin taleplerini dile getirdiğini anlatan Destici, şöyle konuştu: “Biz bedelli askerliğe ilkesel olarak karşıyız ama çıkarılacaksa şayet hükümetin böyle bir tasarrufu olacaksa buradan gelen kaynağın SMA hastalarına aktarılması talebimizi de ilettik. Bununla birlikte şunu da ifade ettik, artık referandum bitti, artık ‘evet-hayır’ diye cepheler oluşturmanın bu ülkeye, millete bir faydası yok. Artık birleşme, uzlaşma, kardeşlik zamanı. Çünkü ‘hayır’ diyen de ‘evet’ diyen de bu ülkenin birinci sınıf, asil evlatlarıdır. Biz Türkiye için terör belasından sonra en büyük tehlike olarak bu kamplaşmayı, ayrışmayı görüyoruz. Buna bir an önce son verilmesi lazım. Bu konuda adım atması gereken hükümettir, iktidar partisi ve Meclis’teki diğer partilerdir. Biz de bu konuda Türkiye’nin uzlaşması, bu kamplaşmanın ortadan kalkması adına her türlü adımı destekleyeceğimizi söyledik.”
‘AİLELER KAHROLUYOR’
“Bedelli askerlik konusu gündemde mi?” sorusu üzerine Destici, “Milyonlarca insanın böyle bir talebi var, dolayısıyla biz de SMA hastalarıyla iligili BBP olarak geçtiğimiz haftalarda böyle bir teklifte bulunmuştuk hükümete. ‘Biz ilkesel olarak karşıyız ama eğer çıkaracaksanız, çünkü geçmişte 1-2 defa çıktı bu, o zaman buradan gelecek kaynağı SMA hastalarına aktarın.’ dedik. Tabii savunma sanayimizin de kaynağa ihtiyacı olduğunu biliyoruz. Bir kısmı da oraya aktarılabilir. Bu iki kesim arasında paylaştırılabilir. Çünkü
şahsen vicdanım çok rahatsız. Yani Eymen bebek sırf 800 bin lira bulunamadı diye, takdir Allah’ın ama sebeplerine sarılmak lazım, hayatını kaybetti. İki bin tane böyle hastamız, çocuğumuz var. Aileler kahroluyor, biz de kahroluyoruz. Buna çözüm bulunması lazım” değerlendirmesinde bulundu.
‘BAŞBAKAN’I İYİMSER GÖRDÜM’
Başbakan Yıldırım’ın, talebine nasıl yanıt verdiği sorulan Destici, “Ben Sayın Başbakanın, eğer çıkarsa SMA hastalarına gönderilmesi konusunda iyimser olduğunu gördüm” ifadesini kullandı.
BEDELLİ ASKERLİK NEDİR?
Anayasamız askerlikten “Vatan hizmeti, her Türk’ün hakkı ve ödevidir. Bu hizmetin Silahlı Kuvvetler’ de veya kamu kesiminde ne şekilde yerine getirileceği veya getirilmiş sayılacağı kanunla düzenlenir” diye bahsediyor.
İlk bedelli askerlik yasası 1927’de, sonuncusu ise deprem felaketinin ardından 1999’ da çıktı. Bedelli askerlik, ana hatlarıyla, kanundaki vasıfları taşıyan yükümlülerin belirli bir bedel ödemelerini ve sadece temel askerlik eğitimine tabi tutulmalarını öngören ve bu surette askerliklerini yapmış sayılmalarını hükme bağlayan bir “vatan hizmeti” şeklidir.
Dövizle askerlik farklı olup, en az 3 yıl süre ile fiilen yabancı ülkelerde bulunan işçi, işveren veya bir meslek ya da sanatı icra edenler dövizle askerlikten yararlanabilmelerin öngörmektedir.
1999 yılında çıkan Bedelli Askerlik Kanunu’nda öngörülen bedel, 40 yaşın altındakiler için 15.000 Alman Markı (yaklaşık 7.500 Euro), 40 yaşını aşmış olanlar içinse 40.000 Alman Markı idi. Bu bedeller, ilki başvuru esnasında olmak üzere, 3 taksitte ödenmekteydi. Bir kişinin bu haktan yararlanabilmesi için, 1 Ocak 1973 ve sonrasında doğmuş olması gerekiyordu. Ayrıca yine temel askerlik hizmetinin yerine getirilmesi şart koşulmuştu. Sadece 40 yaşına aşmış olanlar bu yükümlülüğe tabi değildi.(mezun.com)
Yani bedelli askerlikte askere hiç gitmemek söz konusu değil. Zaten askerlikte ilk bir ay çok önemli olup, yoğun eğitimle geçer ve sonunda adaylıktan yemin töreniyle asil asker olunur. Bedel ödense dahi bunu yapacaklar. Sonrası genel olarak arada yapılan eğitimler hariç nöbet ve hizmetlerle geçmekte. Tabii sıcak harekat bölgelerinde farklılık arz ediyor.
Askerlik süresi 15 ay, bedelli için bir aya inmiş oluyor. Yüksek tahsilli olup kısa döneme alınanlar ise ise yedek subaylık yerine 6 ay er olarak hizmet veriyorlar.