Zilhicce Orucu Fazileti Nedir? Ne Zaman Tutulur?
Zilhicce Orucu Nasıl Tutulur?
Zilhicce kelimesi, Arapça’da yer alan “hac ayı” anlamını taşıyan “zülhacce ve zülhicce” kelimelerini temsil eder. Hicri takvimde bir ay adı olan zilhicce ayı, senenin 12. ayı olarak bilinir. Hicri takvimin 12. ayına denk gelen zilhicce ayında oruç tutulur. Tutulan orucun sevabı ise çok büyüktür.
Zilhicce ayı, Hacc görevinin yerine getirildiği bir aydır. Her bakımdan kutsal ve bereketli olan zilhicce ayında kurban kesilir, dualar edilir ve ibadetlerini yerine getirenlerin amel defteri kapanır. Bu ay içinde yapılan ibadetlerden biri de zilhicce orucudur. Bu yazımızda sizlere, zilhicce orucu fazileti ve kurallarından bahsedeceğiz.
Zilhicce Orucu Nedir?
Zilhicce ayı orucu, en bereketli oruçlardan biridir. Allah için tutulan oruçlar, kişinin manevi dünyasını zenginleştirir. Bu oruç da, vereceği sevap sayesinde birçok kişinin manevi dünyasını rahatlatır. Rivayet edilir ki zilhicce ayının ilk 9 günü oruç tutulmalıdır. Dileyenlerin tutacağı bu orucun son günü Kurban Bayramı’nda kurban kesilene kadardır. Zilhicce orucunun son günü yani 10. gün; Kurban Bayramı’nın ilk gününe denk gelir. Bu süreçte tutulan oruçlar, zilhicce orucu olarak kabul edilir.
Zilhicce Orucu Fazileti ve Sevabı
Zilhicce orucu hadis örnekleriyle ne kadar mühim ve bereketli olduğunu bizlere kanıtlar. Bu ay içinde ibadetlerini aksatmayan kişiler, bir senelik sevap kazanır. Hz. Muhammed’in zilhicce ayında sık sık oruç tuttuğu, rivayet edilen hadislerde belirtilmiştir.
Zilhicce orucuna dair hadisleri şöyle hatırlayalım:
Ebû Hureyre (Radıyallâhu Anh)‘dan rivayet edilen bir hadîs-i şerîfte Rasûlüllâh (Sallallâhu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu: “Allâh’ın Kendisine ibâdet edilmesini en çok sevdiği günler, Zilhiccenin (ilk) on (günü)dür. Onlardan her bir günün orucu, bir senenin orucuna, her bir gecenin kıyamı da, Kadir gecesinin kıyamına denktir.” (Tirmizî, Savm:52, No:758, sh:224)
Aişe (Radıyallâhu Anhâ)‘dan gelen bir rivayete göre; “Zilhiccenin her bir gün orucuna karşı, yüz köle azadı, yüz deve kurbanı ve Allâh yolunda cihada yüz at bağışı sevabı vardır.” (Geylânî, el-Ğunye 2/39)
Hafsa (Radıyallâhu Anhâ) validemizin şöyle buyurduğu rivayet edilmiştir: “Rasûlüllâh (Sallallâhu Aleyhi ve Sellem) dört şeyi hiç terk etmezdi: Zilhicce’nin ilk on gününün orucu, Aşura orucu, Her aydan üç gün orucu, Sabahın iki rekât sünneti.”(Geylânî, el-Gunye 2/39)
Zilhiccenin on gününü oruçla geçirene Allâh-u Te’âlâ her bir gün karşılığında bir sene oruç yazar.” (Ali el-Muttakî, Kenzu’l-ummal No:24265, İbn-i Adiyy, el-Kamil, 6/472)
Zilhicce Orucuna Nasıl Niyet Edilir?
Kurban Bayramı’nın bulunduğu aya denk gelen zilhicce ayında tutulacak oruçlar için kalpten niyet edilmesi önemlidir. Niyetinizde bu orucu Allah rızası için tuttuğunuzu belirtmeniz önerilir. Sahur vaktinde ve iftar zamanında dua ederek yemek masasına oturarak orucun bereketini yaşayabilirsiniz.
Orucunuz nafile, kaza ya da adaksa mutlaka belirtmelisiniz. Zilhicce orucu niyeti ederken şu cümleler dilinizden dökülebilir: “Niyet ettim Allah rızası için yarınki zilhicce orucumu tutmaya. Kabul eyle Allah’ım. Amin”
Zilhicce Orucu Ne Zaman Tutulur?
Zilhicce orucu ne zaman diyenler için Hicri takvim rehber olacak. Zilhicce ayı Kurban Bayramı’nın bulunduğu aya denk gelir. 10 günlük oruç süresi vardır zilhicce ayında. Tutulan ilk 9 günlük oruç, Kurban Bayramı ayı içinde tutulmalıdır. Zilhicce orucunun 10. günü Kurban Bayramı’nın ilk gününe denk gelmektedir. Bu orucu tutup sevaba girmek için bayram öncesinde niyet edip oruçlarınızı bitirebilirsiniz.
Hac görevini yerine getiren kişilerin zilhicce orucunun 9. gününde oruç tutması sağlık için önerilmemektedir. Hacda olanlar için Zilhicce ayının 9. günü nerede toplanılır sorusuna şöyle cevap verilebilir. 9. gün Arafat Dağı’nın olduğu yerde bir müddet durmak gerekmektedir.
Zilhicce ayının 9. ve 10. günü yapılması gereken ibadet nedir sorusunu yanıtlayalım. Zilhicce’nin ilk 9 günü oruç tavsiye edilmesi 9. gün için oruç tavsiye edildiği anlamına gelir. 10. gün ise Kurban Bayramı olur ve bayram günü oruç tutulması tavsiye edilmez. Bayram gününden önce oruçların tutulması daha sevaptır. Bayram gününde ailece ve kalabalıkla geçen sofraların manevi doygunluk verdiği ifade edilir. Bu nedenle bayram gününde değil de öncesinde oruç tutulabilir.
Peygamberimiz Hz. Muhammed’in de zilhicce orucu tuttuğunu hatırlayarak bu oruç sürecinin ne kadar mübarek olduğunu düşünebilirsiniz. Aklı ve sağlığı yeten kişilerin zilhicce orucunu tutması sevap kazandıracaktır.
Zilhicce Ne Demek?
Arapça’da Zilhicce kelimesi anlamı “Hac Sahibi” veya “Hac Ayı”dır.
Zilhicce Ayında Doğanların Özellikleri Nedir?
Diyanet Zilhicce ile ilgili şöyle bir genel bilgi vermiştir: “Fecr suresinin 2. âyetinde geçen “on gece” ile, tercih edilen yoruma göre, hac ayı olan Zilhicce’nin ilk on gecesi kastedilmiştir (Râzî, Mefâtîhu’l-ğayb, XXXI, 163).” Buradan yola çıkınca hac için tercih edilmesi Zilhicce ayının manevi olarak değerini yoğunlaştırır diyebiliriz ve bu ayda doğanlar da böyle pozitif bir zamana doğmuş olurlar.
Zilhicce Ayında Neler Olmuş?
Zilhicce ayı, Hicri takvimde yılın son ayıdır. Bu ay içinde uzun yıllardır hacca gidilmektedir ayrıca Kurban Bayramı da bu ay içindedir.
Zilhicce Orucunun Sevabı Nedir?
Elbette sevabın günahın hesabını sadece Allah bilir ama bu soruya dair şöyle bir hadis vardır: “Arefe günü tutulan orucun geçmiş ve gelecek birer yıllık günahları bağışlayacağı Allah’tan umulur.” (Müslim, Sıyâm, 196-197)
Zilhicce Orucu 1 Gün Tutulur Mu?
Zilhicce orucu 10 gün tutulabileceği gibi daha az sayıda da tutulabilir.
Zilhicce Ayının İlk 10 Günü Ne Zaman?
Zilhicce ayı Hicri takvime göre son ay olur, buna göre ilk 10 gününün Miladi takvime göre ne zamana denk geldiği hesaplanabilir.
Zilhicce Ayında Neden Oruç Tutulur?
Zilhicce ilk on günü ile ilgili Diyanet yorumuna göre Fecr suresi için de bilgi vardır, bu dönem önemli kabul edilir ve bu yüzden oruç tutulur.
Zilhicce ayında neler yapılır? Zilhicce ayının 9. ve 10. günü yapılması gereken ibadetler nelerdir?
Zilhicce ayının 9. ve 10. günü yapılması gereken ibadetler, Kurban Bayramı öncesi araştırılmaya başlandı. Sözlükte ‘hac ayı’ anlamındaki zilhicce (zülhicce, zülhacce) kamerî yılın zilkadeden sonra gelen son ayıdır. Zilhicce ayı içerisinde hac ibadetinin yerine getiriliyor olması vesilesiyle bu ayda yapılacak ibadetler İslam alemi açısından çok önemlidir. Peki Zilhicce ayının 9. ve 10. günü yapılması gereken ibadetler nelerdir? Zilhicce ayında neler yapılır?
Zilhicce ayı bu sene Haziran ayının 30’unda başladı. Kurban bayramının arefesi Zilhicce ayının 9. günüdür. Bu ay aynı zamanda Hac ayı olarak da adlandırılır. Kurban Bayramını içine alan Zilhicce ayında yapılan ibadetler çok faziletlidir. Peki Zilhicce ayının 9. ve 10. günü yapılması gereken ibadetler nelerdir? Zilhicce ayında neler yapılır?
ZİLHİCCE AYININ 9. VE 10. GÜNÜ YAPILMASI GEREKEN İBADETLER NELERDİR?
Hac ibadetinin yerine getirildiği ay olması dolayısıyla önemli bir konuma sahip olan Zilhicce ayı, Müslümanların için fırsat aylarından biri. Zilhicce ayının 8. günü terviye, 9. günü arefe olarak bilinen bu gün, içerisinde Kurban Bayramını da barındırmaktadır.
Zilhicce ayının 8. ve 13. günleri arasında ifa edilen hac menâsikinin mahiyeti, mekânı, vakti gibi hususlar dikkate alınarak adı geçen günler farklı şekillerde adlandırılmıştır. Hac menâsikinin ifasına başlandığı zilhiccenin sekizinci günü “terviye”, dokuzuncu günü “arefe” ismiyle anılır. Kurban bayramı zilhiccenin onuncu günü başlar ve dört gün devam eder.
Zilhicce ayının ilk 9 gününde oruç tutmak tavsiye edilmiştir. Zilhicce ayının 10. günü kurban bayramının ilk günüdür.
Bayram’da oruç tutmak, haramdır. Fakat ilk 9 günde oruç tutmanın fazileti büyüktür.
Peygamber efendimizin zilhicce ayının ilk 9 günü oruç tutmayı sürdürdüğü rivayet edildiği için zilhiccenin ilk dokuz gününün, yani kurban bayramından önceki dokuz günün oruçlu geçirilmesi müstehaptır.
Fakat sıkıntıya ve halsizliğe sebep olacağı gerekçesiyle, hacda olanların 9. günü (arefe günü) oruç tutması mekruh görülmüştür. Peygamberimiz arefe gününün faziletine ilişkin olarak “Arefe gününden daha çok Allah’ın cehennem ateşinden insanları âzat ettiği bir gün yoktur” buyurmuş , yine “Arefe günü tutulan orucun bundan önce ve sonra birer yıllık günahları örteceği Allah’tan umulur” dedi i (Müslim, Sıyâm, 196-197) nakledilmiştir.
ZİLHİCCE AYINDA NELER YAPILIR?
Kurban Bayramı ve hac ibadetinin bulunduğu aya Zilhicce denir. Zilhicce ayının ilk on gününde yapılan ibadetlerin kıymeti çoktur.
Zilhiccenin ilk on günü, Beytullah’ı ziyaret (Haccın yapıldığı) günleridir. Yani namaz, oruç, sadaka ve hac gibi temel ibadetlerin bir araya geldiği günlerdir. Bu sebeple o günlerde yapılacak farzlar, diğer günlerdeki farzlardan, nâfileler de diğer günlerde yapılacak nâfilelerden daha değerlidir. Hatta bu on günü, ramazanın son on günü ile mukayese eden bazı âlimler olmuştur. Zilhiccenin ilk on gününün kendi içinde en faziletlisi ise, hiç kuşkusuz, arefe günüdür.
İbni Abbâs radıyallahu anhümâ’dan rivayet edildiğine göre Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:
“Başka günlerin hiçbirinde, -zilhiccenin ilk on gününü kastederek- şu günlerde işlenecek amel-i sâlihten, Allah katında, daha sevimli hiçbir amel yoktur.”
ZİLHİCCE’NİN İLK 10 GÜNÜNÜN FAZİLETİ
Diyanet Fetva Kurulu’na göre; Zilhicce’nin ilk 10 gününün faziletine işaretle, Hz. Peygamber; “Allah katında şu on günde işlenecek salih amelden daha sevimli bir amel yoktur.” buyurmuş, sahabîler, “Ey Allah’ın Resûlü! Allah uğrunda yapılacak cihattan da mı üstündür?” diye sormuşlar.
Bunun üzerine Resûlullah; “Evet, Allah yolunda cihat etmekten de. Ancak malını ve canını tehlikeye atarak cihada çıkan, şehit olup dönmeyen kimsenin cihadı başka. (O, bundan üstündür.)” (Buhârî, Îdeyn, 11) buyurmuştur.
Zilhicce’nin bu on gününün fazileti hac ibadetinin bu ayda yapılmasından kaynaklanmaktadır. (İbn Hacer, Feth, II, 459) Zira bu günlerde hac ibadetinin bir kısım menâsiki yapılmakta bir kısmı da (ziyaret tavafı, şeytan taşlama gibi) ardından gelen teşrik günlerinde gerçekleştirilmektedir. Zilhicce ayının dokuzuncu günü olan kurban bayramının arefesinde tutulan orucun da çok faziletli olduğu rivayetlerde zikredilmiştir. (Müslim, Sıyâm, 196, 197; Ebû Dâvûd, Savm, 64; Tirmizî, Savm, 46)
Zilhicce ayının ilk 10 günü faziletleri nedir? Zilhicce ayında yapılacak ibadetler nelerdir?
Zilhicce ayı başladı. Kurban Bayramı’nın habercisi olan Zilhicce ayında yapılacak ibadetler çok faziletlidir. Zilhicce ayı, Kurban Bayramı’ndan 10 gün başlar. Kurban Bayramı’nın bulunduğu ay olan Zilhicce ayı için Hz. Muhammed (s.a.s.); ‘Allah katında şu on günde işlenecek salih amelden daha sevimli bir amel yoktur.’ buyurmuştur. Peki Zilhicce ayında yapılacak ibadetler nelerdir? Zilhicce ayının 10 günü fazileti nedir? İşte Zilhicce ayının fazileti hakkında Hadis-i Şerifler
Zilhicce ayı, Kurban Bayramı’na 10 gün kala başlamaktadır. Zilhicce ayı, Hicri takvime göre yılın 12. ve sonuncu ayıdır. Peygamber Efendimiz Bu ayda yapılan ibadetlerin çok faziletli olduğunu buyrulmuştur. Peki Zilhicce ayında yapılacak ibadetler nelerdir? İşte Zilhicce ayının 10 günü fazileti ve bu ayda yapılacak olan ibadetler
ZİLHİCCE AYINDA YAPILACAK İBADETLER NELERDİR?
Zilhicce ayının ilk 10 gününde oruç tutmak, namaz kılmak, zikir çekmek ve dua etmek yapılacak ibadetler arasında yer alır.
Zilhicce ayında yapılacak ibadetler ve dualar çok faziletlidir. Peygamber efendimiz (s.a.v.) bu ayda yapılacak ibadetlerin önemine dair: “Allah’a ibadet edilecek günler içinde Zilhicce’nin ilk on gününden daha sevimli günler yoktur. O günlerde tutulan her günün orucu bir senelik oruca, her gecesinde kılınan namazlar da Kadir Gecesine denktir.” (Tirmizi: Savm, 52; İbn Mace: Sıyam, 39) buyurmuştur.
İslam dininin beş temel ibadetinden biri olan hac, Zilhicce ayında yapılır.
- Zilhicce’nin ilk 10 günü oruç tutmak.
- Kaza namazı kılmak.
- Kuran-ı Kerim okumak.
- Zikir çekmek.
- Tövbe istiğfar getirmek.
ZİLHİCCE ORUCU
Peygamberimizin zilhiccenin ilk dokuz günü oruç tutmayı sürdürdüğü rivayet edildiği için zilhiccenin ilk dokuz gününün, yani kurban bayramından önceki dokuz günün oruçlu geçirilmesi müstehaptır
ZİLHİCCE NAMAZI
Zilhicce ayının ilk on gününde kılınması tavsiye edilen bu namaz, zilhicce ayının ilk on gününde akşam namazı ile yatsı namazı arasında kılınmaktadır. Bu namazda Fatiha suresinden sonra İhlas suresi ve ardından A’raf suresinin 142. Ayeti okunmalıdır. Bu namaza “ve veadna” namazı da denmektedir. İmam Muhammed Bakır’dan (aleyhi selam) nakledilen bir hadise göre her kim bu namazı kılarsa kendisine hac sevabı verilir.
ZİLHİCCE DUASI
“Sübhâne zî’l-‘izzeti ve’l-ceberût. Süb-hâne zî’l-kâ’ideti ve’l-melekût. Sübhâne’l-hayyü’llezî lâ-yemût. Lâ-ilâhe illâ hüve yuhyî ve yumît ve hüve hayyun lâ-yemûtu. Sübhâna’llâhi rabbi’l-‘ibâdi ve’l-bilâdi ve’l-hamdü li’llâhi kesîran tayyîben mübâraken ‘alâ küllî hâlin. Allâhu ekber kebîran. Rabbenâ celle celâluhû ve kudrete bi-külli mekânin.”
ZİLHİCCE AYININ FAZİLETİ HAKKINDA HADİSİ ŞERİFLER
“Zilhicce’nin ilk on günü gelince siz taat ve ibadete gayret ediniz; Zira Allâhü Te’ala o günleri, öbür günlerden üstün; gecesine hürmeti de gündüzüne hürmet gibi kılmıştır.”
“Biriniz Zilhicce’nin ilk on gecesinden birinde, gecenin üçte ikisi geçtikten sonra dört rek’at namaz kılıp her rek’atta Fatiha’dan sonra üçer kere Ayete’l-kürsi, üçer kere İhlas-ı şerif ve birer kere de Felak ve Nas sûrelerini okusa günahları affolunur biiznillah.”
ZİLHİCCE AYININ İLK 10 GÜNÜNDE İBADET ETMENİN ÖNEMİ
- Zilhiccenin ilk günlerinde tutulan oruç, bir yıl oruç tutmaya bedeldir. Bir gecesini ihya etmek de Kadir Gecesi’ni ihya etmek gibidir.)[İbni Mace]
-
Zilhiccenin ilk on gecesinde yapılan amel için, 700 misli sevab verilir.)[Beyhekî]
-
Zilhiccenin ilk 9 günü oruç tutan, her günü için yüz köle azat etmiş veya cihad edenlere yüz at vermiş yahut Kâbe’ye kurban için yüz deve göndermiş gibi sevab alır.)[R. Nasıhin]
-
Bu on günün hayrından mahrum olana yazıklar olsun! Bilhassa dokuzuncu[Arefe]günü oruçla geçirmelidir! Onda o kadar çok hayır vardır ki, saymakla bitmez)[T. Gafilin]
-
Zilhiccenin ilk 9 günü oruç tutana, her günü için bir yıllık oruç sevabı verilir.)[Ebul Berekat]
-
Zilhiccenin ilk on günü, fazilette bin güne, Arefe günü ise on bin güne eşittir.)[Beyhekî]
-
Zilhiccenin ilk on gününde yapılan amellerden daha kıymetlisi yoktur.)[Taberani]
-
Allah indinde zilhiccenin ilk on gününde yapılan amellerden daha kıymetlisi yoktur.
Bugünlerde tesbihi, tahmidi, tehlili ve tekbiri çok söyleyin!)[Taberani]
Tesbih: Sübhanallah,
Tahmid: Elhamdülillah,
Tehlil: Lâ ilâhe illallah,
Tekbir: Allahü ekber demektir.