Berat Kandilinde 3 Yasin Suresi Okumanın Sebep ve Faziletleri
Mübarek gün ve gecelerde yapılan ibadetlerin diğer günlere göre daha sevap, edilen duaların daha makbul olduğunu biliyoruz. Berat gecesi de yine bolca ibadet ve dua ederek değerlendirmemiz gereken mübarek günlerden. Dua müminin silahıdır. Bu sebeple her zaman Peygamber Efendimiz (sav)’in ışığında duaya sarılmamız gerekiyor. Hem kendimiz hem anne babamız hem çocuklarımız hem de bütün islam alemi için dua etmeliyiz. Peki Berat Kandilinde nasıl dua etmeliyiz? Berat kandilinde 3 Yasin suresi okumanın sebep ve fazileti nedir? İşte bu soruların cevapları…
Şaban-ı şerifin on beşinci, Berat gecesi akşam namazından sonra üç kere Yasin Suresi ve her birinin sonunda Berat duası okunur.
Her Yasin Suresinden Sonra Okunacak Beraat Duası
Berat Duasının Anlamı:
“Rahmân ve Rahîm olan Allah’ın adıyla. Allah’ım, ey ihsân ve ikram sahibi olan ve kendisine ihsan edilemeyen, ey Celâl ve İkrâm Sahibi, ey lutfu ve ihsânı bol olan, Sen’den başka ilâh yok, sen kendisine ilticâ edenlerin yardımcısı, kendisine sığınanlara emân veren, korkanların kendisinde emniyete kavuştuğu yüce zât’sın. Allah’ım! Beni katında, Ümmü’l-Kitâb’da şakî/kötü veya mahrûm veya kovulmuş veya rızkı dar olarak yazdıysan, Allah’ım fazl u ihsânınla kötülüğümü, mahrûmiyetimi, kovulmamı ve rızkımın az olmasını sil, beni katında, Ümmü’l-Kitâb’da saîd/iyi, rızkı bol ve hayırlara muvaffak olan bir kulun olarak yaz. Şüphesiz Sen Rasûl’ünün lisânı üzere indirilen Kitâb’ında bir söz buyurdun ve Sen’in sözün haktır: «Allah dilediğini siler, (dilediğini de) sâbit bırakır. Ümmü’l-Kitâb (Ana Kitâb) O’nun yanındadır.»(er-Ra’d, 39) İlâhî! En büyük tecellin ile «Her hikmetli işe kendisinde hükmedilen»(ed-Duhân, 4) ve kesin karar verilen mübarek Şa’bân’ın yarısı gecesinde, bizden bildiğimiz, bilmediğimiz ve Sen’in bildiğin bütün belâları uzaklaştır. Şüphesiz Sen en yüce ve en keremlisin. Allah, Efendimiz Muhammed’e, âline ve ashâbına salât u selâm eylesin!”
(Bkz. Ali el-Müttakî, no: 5090)
Berat Gecesi 6 Rekatlık Namaz ve Yasin Suresi
İmâm-ı Zebîdî ve Şeyh Ahmed Deyrabî gibi birçok âlim ve fâzıl meşâyih (Rahimehümullâh) hazarâtı bu gecenin ihyâsı hakkında şu beyanlarda bulunmuşlardır:
Allâh dostları içerisinde halefin seleften verâset yoluyla naklettiğine göre, her kim Beraat Gecesi şu sayılanları yaparsa, o gece yaptığı bütün istekler kendisine verilerek muradı hasıl olur:
Akşam namazından sonra her rekatta 1 Fatiha ve 6 İhlas Suresi okuyarak altı rekat kılar. Her iki rekatta bir selam verdikten sonra Yasin-i Şerif okur.
En sonunda “Berâat Gecesi duâsı” diye meşhur olan yine yukarıda yazan duayı 10 kere okur. (ez-Zebîdî, İthâfü’s-sâdeti’l-müttakîn, 3/427; Ahmed ed-Deyrabî, el-Mücerrebât, sh:13)
Berat Gecesi Okunacak Dua
Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.
“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.
İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)
Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.
Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)
Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.
Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte “Bir şey istediğin vakit Allah’tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah’tan dile!” buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)
Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah’ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur’an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, “elhamdülillah” demek, şükretmek zikirdir.
İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte “durum bilgisi” demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.
İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.
Berat Kandili gecesi ( 3 Yasin-i şerif) ve Berat Duası(Her türlü dünya ve ahiret dileği)
Ey Halk Yolcusu!
Şa ‘ban-ı Şerif’ in 15. gecesi olan Berât Gecesinde AKŞAM NAMAZINDAN sonra 3 ” YÂSİN-İ ŞERİF” Süresini okunmalıdır.
Her Yâsin-i Şerif bitince peşinde BERÂT DUÂSINI OKUMALI. Böylece 3 Yâsin-i Şerif bitince 3 Berât Duâsı da okunmuş olur.
★(1.)Birinci defa Yâsin-i Şerif okumaya başlarken ve Yâsin-i Şerifi bitirip Berât duasını okurken şöyle niyet etmelidir.
” Ya Rabbi! Beni mes’ud ve bahtiyâr kullarından olmamı nasîbetmen niyyetiyle okuyorum ve okudum, kabul eyle.”
★(2.) İkinci sefer Yasin-i Şerif okumaya başlarken ve bitirip Berât duasını okuduğunda ise
” Ya Rabbi! Hayırlı uzun ömürlü kullarından olmamı vesile eylemen için okuyorum kabul eyle. ”
★(3.)Üçüncü defa okumasında ise
“Ya Rabbi! Beni ve Aile efradını görünür, görünmez belâlardan ve kazalardan emin olmamı ve hayırlı bol rızıkla rızıklandırmayı vesile olması niyetiyle okuyorum ve okudum kabul eyle.” Demelidir.
Ve sonra ellerini semaya kaldırıp Cenâb-ı Hak’tan Hayırlı uzun ömür ,helal ve bol rızık, bela ve kazalardan emin olmak, ve her türlü Murad ve istekleri dile getirilmelidir.
BERAT GECESİ DUASI
Bu duâ yı özellikle secde halinde secdeye kapanarak okunur . Cenâb-ı Allâh’tan affını, bağışlamasını dilemelidir. Bu duâyı da 3 kere veya 7 kere okuyarak secdeyi uzatmalı ve daha bir çok istek ve dilekte bulunmalıdır.DÜNYA ve AHİRET selameti için yüce Rabbimizden yardımını ve lutf-ü keremini istemeliyiz .
Secdede Okunacak Berat Gecesi Duası
Bismillâhirrahmanirrahim
“Allâhümme E’ûzu bi-afvike min ikâbike ve e’ûzu bi-ridâke min sahatike ve e’ûzu bike minke Celle senâ’üke lâ-uhsî Senâ’en aleyke ente kemâ esneyte alâ nefsike”
Anlamı:
“Ya Rabbi, cezandan affına sığınırım, gazabından rızana sığınırım. Azabından rahmet ve merhametine sığınırım. Senden sana sığınırım, Methi senan yücedir. Seni övmek methü Sena etmek için kelime bulamıyorum,. Sen kendini övdüğün gibisin” (Ey Celâl ve Îkrâm sahibi Allâh’ım !)
Bu duâ, secdeye varılıp secde halinde okunmalıdır. Secde hali, Allâh’a en sevimli, en yakın olan bir haldir. Bu halde duâlar kabul olur.
**********
FARKLI OKUMA USULU
YASİN-İ ŞERİF’İN BERAET GECESİ TERKİBİ
Şa’ban-ı şerifin on beşinci, BerAet gecesi akşam namazından sonra üç kere Yasin suresi ve her birinin sonunda Beraet duası okunacaktır.
Birinci Yasin-i Şerifden sonra bu dua okunurken Allah’ın iyi Salih kullarından olmak niyetiyle okunacaktır.s
İkinci defa okunurken hayırlı uzun ömür niyetiyle okunacaktır.a
Üçüncü defa okunurken kaza, muSibet ve belalardan emin olup hayırlı rızık için okunacaktır.s
YASİN SURESİNE OKUMAYA BAŞLAMADAN ÖNCE SALAVAT GETİRİLMELİ VE GEÇMİŞ TÜM GÜNAHLARA İSTİĞFAR EDİLMELİ
3 DEFA FATİHA ŞERİFE OKUNMALI
7 DEFA “””YAA SİİN” SÖYLENMELİ
Sonra YASİNİ ŞERİF suresi okunmaya başlanmalı. Dileyen kardeşlerimiz MUBİN lere geldiğinde özel dualarda okunabilir.
Beraat duası :
“Bismillâhirrahmânirrahîm. AllAhumme yâ zel menni ve lâ yumennu aleyhi. Yâ zel celâli vel ikram yâ zedtavli vel in’âmi lâ ilâhe illâ ente zahrallaciîne ve carel mustecirîne ve emânel hâifîne allahumme in kunte ketebteni ındeke fi ummil kitâbi sekıyyen ev mahrumen ev matruden ev mukatteran aleyye firrızkı femhullâhumme bi fadlike sekâveti ve hırmani ve tardi ve ıgtara rızgı ve eSbidni indeke fî ummul kitâbiseıden ve merzukan ve muveffegan lil hayrâti fe inneke gulte ve kavlukel hakkufi kitâbikel munzeli alâ lisâni nebiyyikel murseli yemhullAhu mâ yeşâu ve yusbitu ve ındehû ummul kitâb ilâhi bittecelliyyil azâmi fi leyletinıfSi minşâbânel mukerremilletî fîhâ yufraku kullu emrin hakîm ve yubremu entekşife annaminel belâi mâ nağlemu ve mâ la nağlemu ve ma ente bihî ağlemu inneke enteleazzul ekramu ve sallallâhu aleyhi seyyidinâ Muhammedin ve âlihî ve sahbihî veevlâdihî ve ezvâcihî ve sellem”