Eyyam-ı Biyd (Aydınlık günler) orucu nedir? Hicri ay 13, 14 ve 15. günü oruç tutmanın fazileti
Hicri ayların 13.14 ve 15 günlerinde oruç tutmanın çok sevap olduğunu ve bugünleri oruçlu geçirmenin neredeyse tüm seneyi oruçlu geçirmek kadar sevaba denk geldiğini müjdeleyen Peygamberimiz (SAV), ümmetine de bu orucu tavsiye etmektedir. Aydınlık günler olarak da nitelendirilen Eyyam-ı Biyd orucunun sevabını ve önemini İlahiyatçı Mustafa Karataş Hoca’ya sorduk.
Sevgili Peygamber Efendimiz (SAV)’in devamlı olarak tutmaya çalıştığı ”Eyyam-ı Biyz” denilen ve kameri ayların 13,14 ve 15. günleri olan oruç, fazilet bakımından çok üstündür. Ayın en parlak günleri olan bu günlerde nafile oruç tutmanın sevabı ile ilgiliEfendimiz (SAV)’in “(Herhangi bir aydan) on üç, on dört ve on beşinci günler olan eyyâm-ı bîydi oruçlu geçirene, Allah-u Teâlâ, birinci gününde on bin sene, ikinci gününde yüz bin sene, üçüncü gününde ise üç yüz bin senelik ecir verir.” hadis-i şerifi olduğu bilinmektedir. Hz. Hafsa (ra) rivayetlerine göre; “Dört şeyi Resûlullah (SAV) Efendimiz hemen hemen hiç terk etmedi diyebilirim: Âşure orucu, Zilhicce’nin ilk on gününün orucu, her ayın 13, 14, 15. günlerinde oruç ve bir de sabah farzından önce iki rek’at namaz…” (Ahmed bin Hanbel, Nesâi) bu günlerde ecir kazanabilmemiz için ıskalamamız gereken oruç günlerinden biri olduğunu anlayabiliriz. Eyyam-ı Biyz orucunun bir diğer adıyla ‘Aydınlık günler’ olarak kaynaklarda geçmesinin sebebi; Hicrî ayların 13, 14 ve 15. gecelerinde Ay’ın her zamankinden daha net ve parlak görülmesidir. Efendimiz (SAV) de, her ayın bu günlerinde oruç tutmayı tavsiye etmiştir. (Ebû Dâvûd, Savm, 69; Tirmizî, Savm, 54) O günlerde oruç tutmanın yılın tüm günlerini oruçlu geçirmek kadar sevap olduğunu müjdelemiştir. (İbn Mâce, Sıyâm, 29).
İLİŞKİLİ HABERÜç aylar orucuna nasıl niyet edilir, ne zaman tutulur? Üç aylar orucunun faziletleri
İLAHİYATÇI MUSTAFA KARATAŞ: ”EYYAM-I BİYZ ORUCUNUN SEVABI 1 AYLIK ORUCUN SEVABINI GEÇER”
Türk hadis kürsüsü profesörü ve İlahiyatçı Mustafa Karataş Hoca, Eyyam-ı Biyz günlerinde oruç tutmanın faziletine ve önemine ilişkin açıklamalarda bulundu. İşte Yasemin.com’a özel açıklamalar…
”Resulullah Efendimiz (SAV), nafile oruç tutmak isteyenlere bütün ayı oruçlu geçirmelerini tavsiye etmiyor. Abdullah bin Amr-el As (rahm) çok oruç tutmaya niyetlendi. Her gününü oruçlu geçiriyordu. Babası ise oğlunu ”Oğlum her gün oruç tutuyor, gece gündüz Kuran okuyor.” diyerek Peygamber Efendimiz (SAV)’ e şikâyet etti.
Peygamber Efendimiz (SAV) ise; Ey Abdullah her gün oruç tutma. Ayda 3 gün oruç tutsan yeter. Hiç olmazsa Davud’un orucu gibi tut şeklinde nasihatler etti. Buna razı oldu ama ömrünün sonunda ‘Keşke Peygamberimizle pazarlık yapmasaydım da üç güne razı olsaydım. Çünkü yaşlılıkta tutamayınca üzüldü. Her ayda üç gün oruç tutmanın bir aya bedel olduğunu biliyoruz çünkü nafile ibadetlerde bir sevaba bir hasene veriliyor. Bir hasene de 10 ile çarpılıyor. 10 gün oruç tutmuş gibi oluyor. Eyyam-ul Biyz dediğimiz Kameri Günlerde, Kameri ayın 13, 14, ve 15i aydınlık günlerdir. O günlerde sahura kalkmak daha kolaydır.
O 3 gün bizim için yeterlidir. İsterse pazartesi Perşembe oruçları da var. Aşağı yukarı 1 hafta oruç tutmuş olur 1 ayda. Sevap olarak bir aylık orucun sevabını geçer.”
2021 EYYAM-I BİYZ GÜNLERİ! ÜÇ AYLAR ORUCU NE ZAMAN TUTULMALI?
2021 Üç ayların başlangıç tarihi bu sene 13 Şubat Cumartesi gününe tekabül etmektedir. Üç aylar ve Recep ayının girmesi itibariyle dolayısıyla Recep Ayının 13. günü de 26 Şubat Perşembe günü olmaktadır. 2021 tarihi Eyyam-ı Biyz günlerini 26-27-28 Şubat olarak özetleyebiliriz.
Ebû Zer’den (r.a) rivayetlerine göre Peygamber Efendimiz (SAV) şöyle buyurdu:
“(Ey Ebû Zer!) Ayda üç gün oruç tutacağın zaman, on üç, on dört ve on beşinci günleri tut.” (Tirmizî, Savm 54)
Sevgili Peygamberimiz (SAV), Ramazan orucu farz olmadan önce “Eyyam-i biyz” günlerinde bu orucu tutmuş (Ahmed, 5/246; Tirmizî, Savm, 41, 54), Ramazan orucu farz olduktan sonra da Eyyam-ı Biyz günlerinde orucu terk etmemeye çalışmıştır. (Tirmizî, Savm, 54).
İLİŞKİLİ HABERNafile ve farz oruca en geç ne zaman niyet edilir? Kaza orucuna niyet
ÜÇ AYLARDA ORUÇ TUTMANIN FAZİLETİ
Mübarek üç aylarda nafile orucunu olabildiğince fazla tutmaya çalışan Peygamber Efendimiz (SAV) ‘in Recep ayı orucu ile ilgili nakledilen rivayeti şöyledir; Said İbn Cü- beyr’den (r.a.) naklettiğine ibn Abbas (r.a.) şöyle demişti:
“Rasulullah (s.a.s.) Recep ayında bazı yıllarda öyle oruç tutardı ki biz; galiba hiç yemeyecek (ayın her gününde oruç tutacak) derdik. (Bazı yıllarda da öyle) yerdi (ki biz galiba hiç oruç) tutmayacak derdik. (Ebu Davud, Sünen, K. Savm 56, II, 811, Hadis no: 2430)
Hızır orucu ne zaman tutulacak? Hızır orucu nasıl tutulur?
Hızır orucu ne zaman tutulacak? Hızır orucu nasıl tutulur?
Hızır Orucu, Alevi inancına göre her yıl şubat ayında tutulan ve 3 gün süren orucun adıdır. Oruç boyunca geleneksel olarak Alevi köylerinde sazlar çalınır, deyişler söylenir. Peki, Hızır orucu nedir? Hızır orucu ne zaman tutulacak?
Hızır orucu ile birlikte üç gün sürecek oruç tutulacak. Hızır Peygambere adanmış olan Hızır orucu, Alevi vatandaşlar tarafından her yıl tutulmaktadır.Peki, Hızır orucu nedir? Hızır orucu ne zaman tutulacak?
HIZIR ORUCU BAŞLAMA TARİHİ VE ORUÇ AÇMA SAATLERİ
Ankara;
13 Şubat Perşembe: 18:35
14 Şubat Cuma: 18:36
15 Şubat Cumartesi: 18:38
İstanbul;
13 Şubat Perşembe; 18:49
14 Şubat Cuma: 18:50
15 Şubat Cumartesi: 18:52
İzmir;
13 Şubat Perşembe; 19:00
14 Şubat Cuma: 19:02
15 Şubat Cumartesi: 19:04
İL İL HIZIR ORUCU AÇMA SAATLERİ
HIZIR ORUCU NE ZAMAN TUTULUR?
Rumi takvime göre 31 Ocak ile 02 Şubat arasına denk gelen Hızır Orucu, miladi takvime çevrildiğinde 13-15 Şubat günlerine gelmektedir. Bu nedenle Hızır Orucu, bu sene 13-15 Şubat tarihleri aralığında 3 gün tutulacaktır.
HIZIR ORUCU NASIL TUTULUR?
Hızır Orucu içerisinde illere veya bölgelere farklılıklar gözükebilir. Ancak geleneksel şekilde Hızır Orucu şu şekilde tutulur;
Hızır orucu, 3 gün tutulur. Oruç tutan akşamdan niyet eder ve sahur etmeden ertesi gün akşam vakti gelene kadar oruç tutar.
Hızır orucunun 3. gününde buğday taneleri ocak üzerinde kavrulur ve geleneğe göre taş değirmende öğütülmesi sağlanır. El değirmeni ile öğütülen buğday unu irmik büyüklüğündedir.
Unu öğüttükten sonra bir araya toplanır ve tepsiye veya temiz bez parçası üzerine dökülür. Bir gece boyunca bekletilir. Evde bulunan genç kız ya da erkekler niyet edip uyuduktan sonra sabah kalkar ve bez üzerine bakar. Eğer unun üzerine izler varsa Hızır’ın uğradığına inanırlar ve dua ederler.
Hazırlanan un ise akşam yemeğinde içine tereyağı katılarak helva yapılır gibi hazırlanır ve yenilir. Kalan kısmı ise komşulara dağıtılır. Maddi durumu iyi olan aileler daha sonra Pirini çağırıp kurbanını keser. Ekonomik durumu elverişli olmayanlar ise Cem yapar.
Hızır orucu nedir, nasıl tutulur, ne zaman, kaç gün tutulur? Hızır orucu açma saatleri
Hızır Peygambere adanmış olan Hızır orucu, Alevi vatandaşlar tarafından her yıl tutulmaktadır. Hızır orucu da Muharrem orucu gibi bölge de en çok tutulan oruçlardan biridir. Nuh Peygamber’in gemisi fırtınaya tutulunca, halk feryat edip yetiş ya Hızır, bizi kurtar diyerek dua etmiştir. Allah tarafından bu dualar kabul olunur ve fırtına diner. O vakitten sonra halk, yüce Allah’a şükür orucu olarak 3 gün oruç adamıştır. Bu oruç o günden, bu güne kadar önemini kaybetmeden devam etmiştir. Orucun inancı ise, o gün olduğu gibi Yüce Allah’ın insanların dar günlerinde yardımcısı ve gözcüsü olmasına devam etmesi için şükretmektir. Peki, Hızır orucu nedir, nasıl tutulur, ne zaman, kaç gün tutulur? Hızır orucu açma saatleri 2021 nedir?
HIZIR ORUCU NEDİR?
Hızır Orucu, Alevi inancında genellikle her yıl 13 Şubat’ta başlayan ve 3 gün süren oruç. Hızır’a adanan bu oruç ardından Hızır Cemi yapılır, oruç boyunca geleneksel olarak Alevi köylerinde sazlar çalınır, deyişler söylenir ve Hızır peygamber ile ilgili hikâyeler anlatılır, oruç ardından kavrulmuş ve öğütülmüş buğday irmiğinden gavut isimli bir pilav pişirilip içine tereyağı dökülerek tüm komşularla birlikte dua edilerek yenir.
HIZIR ORUCU NE ZAMAN TUTULUR?
Rumi takvime göre 31 Ocak- 2 Şubat tarihleri arasında tutulan Hızır Orucu, Miladi Takvim baz alındığında 13-15 Şubat günlerine denk gelmektedir. Hızır Orucu için bazı kaynaklarda her yıl Ocak ayının ikinci haftası tutulmaya başlar, Şubat ayının ikinci haftasıyla son bulur ifadesi de yer almaktadır.
HIZIR ORUCU SAAT KAÇTA AÇILIR?
Hızır orucuna akşamdan niyet edilir ve sahura kalkmadan ertesi günün akşam vaktine kadar, oruç tutulur. Gece 00.00’dan sonra gün döner ve yeni gün oruç günü olur. Bundan sebep 24 saatlik gün bitince, oruç başlar ve güneş batınca da biter.
HIZIR ORUCU BAŞLAMA TARİHİ VE ORUÇ AÇMA SAATLERİ
Ankara;
13 Şubat Perşembe: 18:35
14 Şubat Cuma: 18:36
15 Şubat Cumartesi: 18:38
İstanbul;
13 Şubat Perşembe; 18:49
14 Şubat Cuma: 18:50
15 Şubat Cumartesi: 18:52
İzmir;
13 Şubat Perşembe; 19:00
14 Şubat Cuma: 19:02
15 Şubat Cumartesi: 19:04
HIZIR ORUCU NASIL TUTULUR?
Hızır Orucu içerisinde illere veya bölgelere farklılıklar gözükebilir. Ancak geleneksel şekilde Hızır Orucu şu şekilde tutulur;
-Hızır orucu, 3 gün tutulur. Oruç tutan akşamdan niyet eder ve sahur etmeden ertesi gün akşam vakti gelene kadar oruç tutar.
-Hızır orucunun 3. gününde buğday taneleri ocak üzerinde kavrulur ve geleneğe göre taş değirmende öğütülmesi sağlanır. El değirmeni ile öğütülen buğday unu irmik büyüklüğündedir.
-Unu öğüttükten sonra bir araya toplanır ve tepsiye veya temiz bez parçası üzerine dökülür. Bir gece boyunca bekletilir. Evde bulunan genç kız ya da erkekler niyet edip uyuduktan sonra sabah kalkar ve bez üzerine bakar. Eğer unun üzerine izler varsa Hızır’ın uğradığına inanırlar ve dua ederler.
-Hazırlanan un ise akşam yemeğinde içine tereyağı katılarak helva yapılır gibi hazırlanır ve yenilir. Kalan kısmı ise komşulara dağıtılır. Maddi durumu iyi olan aileler daha sonra Pirini çağırıp kurbanını keser. Ekonomik durumu elverişli olmayanlar ise Cem yapar.