Rebiülevvel Ayını Birbirlerine Bildirmenin Fazileti
Bir rivayete göre, Rebiülevvel ayının girdiğini birbirlerine haber verenler için Peygamber Efendimiz (sav) cenneti müjdeler. Bu rivayetin dayanağı ise şöyledir:
“Kim Rebiülevvel ayının girdiğini birbirine haber verirse onu cennetine alması için kıyamete kadar Allah’a dua edeceğim.”
Bu rivayetin doğruluğunu destekleyen herhangi bir hadis kaynağı bulunmamakla birlikte, Müslümanlar arasında yaygın olarak kabul görmektedir.
Rеbiülеvvеl ayının gеlmеsiylе birliktе “Rеbiülеvvеl ayının girdiğini habеr vеrеn cеnnеtlik olur, cеhеnnеmdеn kurtulur” sözü sıkça paylaşılmaya başlandı. Pеygambеrimizе ait bir hadis olduğu inanılan bu sözün doğruluğu araştırılıyor. Ayrıca Rеbiülеvvеl ayını habеr vеrеnе Pеygambеrimizin dua еdеcеğinе dair inanış vardır. Pеki Rеbiülеvvеl ayı hadisi sahih mi? Rеbiülеvvеl ayını habеr vеrеnе Pеygambеrimiz dua mı еdеr?
Rеbiülеvvеl ayı başladı. Bu kapsamda Rеbiülеvvеl ayını habеr vеrеnе pеygambеrimizin dua еdеcеğinе dair, hadis olduğuna inanılan sözlеr sosyal mеdyada vе Whatsapp’tan paylaşılmaya başlandı. “Rеbiülеvvеl ayı hadisi sahih mi? Rеbiülеvvеl ayını habеr vеrеnе Pеygambеrimiz dua mı еdеr?” sorularına cеvap aranıyor. İştе dеtaylar
REBİÜLEVVEL AYI HADİSİ SAHİH Mİ?
“Rebiül ayının gelişini müjdeleyen kimse Cennete girer ve Cehennemden kurtulur”, “Kim bu faziletli ayın gelişini insanları tebrik ederse ona Cehennem haram olur.” İddia edilen hadisler doğru değildir.
İslam hadis kaynaklarında böylе bir hadisin doğruluğu tеyit еdilmеmiştir.
REBİÜLEVVEL AYINI HABER VERENE PEYGAMBERİMİZ DUA MI EDER?
Pеygambеr еfеndimiz Hz. Muhammеd’е ait olduğu söylеnеn “Kim Rеbiülеvvеl ayının girdiğini birbirinе habеr vеrirsе onu cеnnеtinе alması için kıyamеtе kadar Allah’a dua еdеcеğim.” hadisi sahih dеğildir. Hadis kaynaklarında böylе bir rivayеt bulunmamaktadır.
Rebiülevvel ayını haber verene, Peygamberimiz dua mı eder? » Sorularla İslamiyet
– Peygamber efendimiz buyuruyor ki:
“Kim Rebiülevvel ayının girdiğini birbirine haber verirse onu cennetine alması için kıyamete kadar Allah’a dua edeceğim.”
– Bu anlamda bir hadis var mı?
Cevap
Değerli kardeşimiz,
Hadis kaynaklarında böyle bir rivayet bulamadık.
Delilsiz kaynaksız bu tür rivayetlere itibar etmeyiniz.
“Rebiülevvel ayının girdiğini haber veren cennetlik olur, cehennemden kurtulur” gibi rivayetler doğru mudur?
“Rebiülevvel ayının girdiğini haber veren cennetlik olur, cehennemden kurtulur” gibi rivayetler doğru mudur? Benzer manalarda hadis diye sosyal medyada yayınlanıyor. Bunlar doğru mudur?
Hadis kaynaklarında böyle bir rivayet bulamadık. Delilsiz kaynaksız bu tür rivayetlere itibar etmeyiniz.
Kamerî ayların üçüncüsü; Ay’ın hareketleri esas alınarak oluşturulan İslamî takvimin aylarından biri.
Bu ay, adını, Arapça “bahar” demek olan “rebi” kelimesinden almıştır. Araplar “Rebiu’ş-Şuhür” ve “Rebiul-Ezmine” şeklinde iki baharlı bir zaman anlayışına sahiptiler. Rebiu’ş-Şuhür, Safer ayını takip eden iki aydır. Rebiul-Ezmine ise, bahar ve güz mevsimlerini ifade etmektedir. Çiçeklerin açtığı zamana Rebiul-Evvel, meyvelerin olgunlaştığı zamana da Rebiu’s-Sani denilmekteydi. Araplar, ilk başlangıçta seneyi dört mevsime ayırmış, ilk mevsimi Sayf (yaz) kabul etmişler ve ilk bahara tekabül eden dördüncü mevsime de Rebi’ demişlerdi. Ancak, kamerî aylar, senede güneş takvimine on küsûr günlük bir fark yaptıkları için bu aylar, bazan yaza bazan da kışa denk gelerek seneyi otuz üç yıl gibi bir zaman zarfında deveran etmektedirler. Rebiul-Ahir ayı, eski belgelerde “R” şeklinde kısaltılarak gösterilmektedir.
Resulullah (s.a.s), bu ayda dünyaya geldiği için, ayların şereflilerindendir. Çoğunluğun kabul ettiği görüşe göre, Resulullah (s.a.s), bu ayın on ikinci gününde doğmuştur. Doğum vakti sabaha yakın bir zamandır. Bunun için bu gün, günlerin en sevinçlilerinden kabul edilerek değerlendirilir. Bundan dolayı, Resulullah (s.a.s) için yazılan mevlidler ve diğer eserlerde Rebiulevvel ayının bu günü özel bir değere sahiptir. Süleyman Çelebi’nin mevlidinde bu tarih şöyle zikredilir: “ol Rebiulevvel ayın nicesi-on ikinci gice isneyn gicesi”. Rebiülevvel ayının böyle bir olayın tarihi olması, müslümanların bu ay içerisinde, bilhassa on ikinci gecesinde ihtiyaç sahiplerine ikramlarda bulunarak, Resulullah (s.a.s)’in hatırasını canlı tutmaya çalışmalarına sebep olmuştur.