Ramazanın İlk Günü: İbadetler, Okunacak Dualar
Ramazanın İlk Gününe Özel Hayırlı İbadetler
Bedenin ve ruhun gündelik telaşlardan arındığı, maddi ve manevi açıdan doyuma ulaşmanın en fazla olduğu ramazan ayı, İslam kültüründe her yıl büyük bir heyecanla beklenmektedir. Diğer aylardan farklı olarak bolluk ve bereket ayı olarak nitelendirilen ramazan ayında elbette tutulan oruçlar kadar yapılacak ibadetler de fazlasıyla önem taşımaktadır. Bu nedenle özellikle son birkaç yıldır gerek sosyal medya aracılığı ile, gerek televizyonlar sayesinde ramazan ayında yapılması gereken ibadetlere ve dualara sıklıkla yer verilmektedir.
Ramazanın İlk Günü İbadetler, Okunacak Dualar
Geçmişten günümüze bir geleneğin sürdürülmesi olarak değerlendirilen ramazanın kendi içerisinde belirli ritüelleri vardır. Müslüman toplumları için ramazan ayı, tutulacak oruçlarla ve yapılacak ibadetlerle anlam kazanan bir aydır. Aynı zamanda ramazanın gelişi her yıl coşku ve pek çok hazırlığı da beraberinde getirdiği gibi, hem ilk günü için hem de tüm bir ay boyunca yapılması gerekenler için de hazırlıklar sunar.
Her yıl 10-11 gün kadar önceye kayma olduğu için tarih değişikliği olmaktadır. Bu yüzden de Ramazanın ilk günü ne zaman olacağı değişkenlik gösterir. Recep ve Şaban aylarının yaklaşmasıyla birlikte Ramazanın ilk gününe kaç gün kaldı sorusu da sorulmaya başlar. Ramazan ilk başlangıç günü tarihi ilgili kurumlar tarafından resmi olarak da duyurulur.
Siz de İslam inancında küçükten büyüğe herkes için anlam taşıyan ramazanın ilk günü ne yapılır diye düşünüyorsanız ya da tüm bir ramazanı dolu dolu geçirmek istiyorsanız sizler için düzenlediğimiz bu listeyi okumalısınız!
Ramazanın ilk günü 2023 yılında 23 Mart’a denk gelmektedir. Bu gün Ramazan ayı boyunca da oruç tutulacak 30 günlük sürecin başlangıcıdır. Ramazan Bayramı ne zaman merak edenler için cevabımız: 1. Gün 2023 yılında 21 Nisan’dır.
Ramazanın ilk günü Fetih suresi ve Kur’an-Kerim okumak, aksi bir sağlık durumu olmadığı sürece oruç tutmak, bol bol dua etmek, ihtiyaç sahiplerinin maddi manevi yüzünü güldürmek, sevdiklerinizle rızkınızı paylaşmak size çok iyi gelecektir. İşte ramazanın ilk günü nasıl ibadet edebilirim diye merak edenlere rehber olacak o faydalı bilgiler!
Ramazanın İlk Günü: İbadetler, Okunacak Dualar
Ramazanın ilk günü okunacak sureler ya da yapılacak ibadetlerin başında Fetih suresi gelmektedir. Gündüzden ziyade daha çok ramazanın ilk gecesi okunacak dualar arasında gösterilen Fetih Suresi odaklanmanın daha rahat olduğu karanlığın çöktüğü saatlere uygun bulunur.
Özellikle ramazanın ilk gecesi okunacak Fetih suresinin, kişiyi tüm bir sene koruyacak fazileti bulunmaktadır. Aynı zamanda tüm bir gün boyunca kişinin ibadetlerine ya da yaptığı dualara Fetih suresini de eklemesi, rızkın ve bolluk bereketin artacağına işaret etmektedir.
İslam inancında ramazanın ilk günü Fetih suresi okumak, ferahlığın başlamasında ve sıkıntıların ya da zorlukların sona ermesinde etkili olmaktadır.
Geçmişten günümüze ramazan ayının ilk ve en önemli ritüelleri arasında ibadetlerin artması, tövbelerin ve hayır işlerinin çoğalması yer almaktadır.
Ramazan ilk günü okunacak dualar olarak dinen kesin bir liste olmamakla birlikte Kur’an-ı Kerim içinden her sure seçilebilir. Önemli olan derin manaya odaklanmak ve hayata manayı yansıtabilmektir. Ramazan ayı kişinin manevi bakımdan kendisini yetiştireceği bir ay olduğu için bu sürede Kur’an okumak, hem fazileti hem de manevi bağları güçlendirmesi yönünden önem taşımaktadır.
Siz de ramazanda Kur’an okumak istiyorum; ancak okumayı bilmiyorum diyorsanız dert etmeyin! Son yıllarda gelişen teknoloji ve yenilenen mealler sayesinde artık çok daha kolay bir şekilde okuyabilir ve aynı zamanda anlamını da rahatlıkla araştırabilirsiniz.
İlginizi çekebilir: Faziletli Ramazan Duaları Arapça, Türkçe
İslam inancında ramazanın en belirgin göstergesi kişinin bedenine ve ruhuna eşlik edecek şekilde oruç tutmasıdır. Oruç tutmak her ne kadar tüm bir gün boyunca vücudun aç ve susuz kalması olarak görülse de aslında ramazan ayı boyunca tutulacak oruçların çok daha fazla fazileti bulunmaktadır.
Ramazan ayının oruç ayı olarak nitelendirilmesi, kişinin tutacağı oruçlarla birlikte günahlarının affolmasına, rahmet, bereket ve hayır işlerinin çoğalmasına ve aynı zamanda tövbelerinin artmasına işaret etmektedir. Oruç ile birlikte sahur duası ve iftar duası edilen anların büyük anlam ve önemi vardır. Dua ederken orucun hem fiziksel hem ruhsal şifalarına odaklanarak şükretmek içsel huzuru artırır.
Ramazan ayında oruç tutmak ve ibadet etmek gibi ritüeller ne kadar önemliyse, fitre ve zekat da o kadar önem taşımaktadır. Müslüman toplumlarda bu ayın bereketi ve faziletinin bol olması, fitre ve zekatların da bu ayda verilmesi ile anlam kazanmaktadır.
İslam inancında fazlasıyla önem taşıyan yardımlaşma fitre ile pekiştirilir ve bu sayede ihtiyaç sahipleri için de bireyin katkısı sağlanmış olur. Elbette her durumda olduğu gibi fitre ve zekat konusunda da ayrıntılı olarak araştırma yapmakta ve faziletinden doğru bir şekilde yararlanmak için hassas olmakta fayda var.
Ramazan duası almanın en güzel vesilelerinden biri zekat, fitre ve sadaka vermektir. Ramazanın ilk günü fitre verilir mi diye merak edilebilir, Diyanet İşleri Başkanlığı konuyla ilgili açıklamasında fıtır sadakasının Ramazan Bayramı ilk günü verilmesinin vacip olduğunu, bayram öncesinde de verilebileceğini belirtmiştir.
Bolluk, bereket ve rahmet yönünden diğer aylardan farklılık gösteren ve kişiye hem maddi hem de manevi bakımdan doyum sağlayan ramazan ayında en sık yapılabilecek şeylerden birisi, bol dua etmektir.
Kişiyi doğruya yöneltmek, kötü huylarından ya da günahlarından arındırmak ve hayırlı rızkının artmasına katkı sağlamak gibi faziletleri bulunan ramazan boyunca gerek gün içerisinde, gerek iftar saatlerinde yapılacak duaların kat kat sevabı olmaktadır. Bu nedenle kişinin kendisi için gerçekleşmesini istediği durumların, tövbelerin ya da affolunma dileklerinin anlam kazanacağı dualar ramazan ayında da bol bol yapılmalıdır.
Ramazanın ilk günü 2023 yılında perşembeye denk gelmektedir. Ramazanın ilk günü cumaya denk gelmesi durumuna özel anlamlar yüklenebilmektedir; ancak yetkin kişilerin açıklamalarına göre böyle bir durum yoktur. Dua etmek için de ramazan sadece oluşan güzel sevgi ortamları ile güzel bir vesiledir; ancak dua etmek her zaman güzeldir. Ramazan duaları kişilerin kendi içlerinden geldiği gibi olabileceği gibi din alimlerinin yol göstermeleri de izlenebilir.
Ramazanın her günü dua ederken tespih çekmek isteyenler de olur. Özel bir gereklilik bulunmamakla beraber bazı öneriler vardır. Ramazanın ilk 10 günü okunacak dua, 11. ile 20. gün arasında okunacak dua, 21 ile 30. günler arası okunacak dua olarak sıralama yapabilirsiniz.
Ya Erhamerrahimin (Ey iman edenlerin en merhametlisi), Ya Gaffarez Zünüb (Ey günahları bağışlayan), Ya Atikarrikab (Ey iyileri koruyan) teşbihleri Allah’ın niteliklerini anmak açısından güzel seçeneklerdir.
Ramazanın İlk Günü Ne Okunur?
Ramazanın ilk günü okunması gerekli veya zorunlu olan dua veya sureler olmamakla birlikte Kuran indirilen ay olduğu için genel olarak Kuran okumak makbuldür denebilir.
Oruçta Hangi Tespih Çekilir?
Özellikle namazdan sonra çekilen tesbihat ve dualar için Diyanet makbul ibadetler arasındadır demektedir. Oruç tutulan günlerde de içten ve kalpten gelir şekilde tespih çekilebilir.
Ramazanda Hangi İbadetleri Yapmalıyız?
Ramazan en çok da iyilik yapmak için vesile olabilmelidir. Bol bol dua edilmesi iyi olur. Diyanet’in Dualar isimli yayınında dualar için şu cümleler geçer: “Müslüman, her zaman dua yapabilir, ancak bazı ay, gün ve gecelerde meselâ üç aylarda, özellikle ramazan ayında, Kadir, Berat, Mirac, Regaip, Cuma ve bayram gecelerinde, seher vakitlerinde, secde hâlinde, ezan ile kamet arasında, namazdan sonra yapılan duaların kabul olacağı ile ilgili hadisler vardır.”
Ramazan Duası Hangisi?
Diyanet TV’deki iftar duası şöyledir:
“Rahman ve Rahim olan, Rahmeti her şeyi kuşatan Allah’ım. Göklerin, yerin ve ikisi arasındaki her şeyin sahibi olan yüce Rabbim… Senin rızan için oruç tuttuk, sana inandık sana güvendik, senin rızkınla orucumuzu açıyoruz. Şükürler olsun verdiğin nimetlere. Yetimleri, öksüzleri, garipleri, kimsesizleri mahzun ve boynu bükük bırakma ya Rabbi… Bizleri acizlikten, tembellikten, korkaklıktan, cimrilikten, hayatın ve ölümün fitnesinden koru! Bizlere faydalı ilim, helal ve bereketli kazanç, hayırlı sağlıklı ömürler nasip eyle. Milletimizi ve tüm insanlığı felaket ve tehlikelerden koru, rahmet, bereketin ve inayetinle nurlandır. Ezilen, açlık, kıtlık çekenlere imdat eyle, yardımını üzerlerinden esirgeme, akıbetimizi hayreyle, sağlık ve afiyetimizi daim eyle, dert verip derman aratma, dayanılmaz acılar yaratma, bizleri darda zorda bırakma, senden başkasına muhtaç etme. Bize dünya ve ahirette iyilik, güzellik ihsan eyle. Sen her şeye gücü yetensin Allah’ım, amin.”
Diyanet.tv yayınında dualarla ilgili bir konuşmada Ramazan’da dua konusu ele alınmıştır. Dua etme ile birlikte pozitif eylemlerin de öneminin altı çizilir.
Ramazanın ilk günü hangi ibadetler yapılır? İşte dua, sure, zikir ve tespihler ile ramazan ibadetleri…
Ramazan’da yapılacak ibadetler hakkında bilgiler Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yayımlanmıştır. Birçok vatandaş ilk teravih namazı sonrası tutulacak ilk oruç ile ramazana başlayacak. ramazanda yapılacak ibadetler, okunacak dua, sure ve çekilecek zikir ile tespihler arama motorlarında sorgulanmaya başlandı. İşte, ramazanın ilk günü yapılacak ibadetler…
RAMAZAN’IN İLK GÜNÜ HANGİ İBADETLER YAPILIR?
Ramazan ayının ilk günü oruç tutulup Fetih Suresi okunmalı, İslam dininin kutsal kitabı Kur’an-ı Kerim okunmalıdır. Ramazan’da bolca dua edilmeli, zekat ve fitre verilmelidir.
RAMAZAN İBADETLERİ
İslam inancında ramazanın ilk günü Fetih suresi okumak, ferahlığın başlamasında ve sıkıntıların ya da zorlukların sona ermesinde etkili olmaktadır.
Ramazan ayında Müslümanların yapabileceği çeşitli ve pek çok ibadet bulunmaktadır.
İşte Ramazan ayında yapılması gereken ibadetler:
Ramazan ayında ilk yapılması gereken ibadet oruç tutmaktır.
Ramazan ayı boyunca teravih namazı kılmak,
Kuran okuyup, bol bol dua etmek,
Namazları toplu olarak cemaatle kılmak,
iftar etmek ve toplu olarak iftar ettirmek,
Sahur yapmak,
İnsanlara iftarda ikramlar etmek, ihsan etmek.
Bol bol Kelime-i Tevhid söylemek,
Ramazan umresi yapmak,
Sabır dilemek,
Af dilemek.
RAMAZAN’DA OKUNACAK DU VE SURELER
22 Mart 2023 Çarşamba akşamı kılınacak ilk teravih ve gecesinde kalkılacak sahur ile birlikte 23 Mart 2023 Perşembe günü ilk oruçlar tutulacak. Ramazan ayının ilk günü okunacak sureler ya da yapılacak ibadetlerin başında Fetih suresi gelir. Ramazan ayında okunacak dualardan bazıları şu şekilde:
“Allahım beni bağış la, bana merhamet et, rızanı kazandıracak işler yaptır, bana afiyet ve ha yırlı rızk ver.” (Müslim, “Zikir”, 35)
“Ey Rabbim! Beni; bana, anne ve babama verdiğin nimetlere şükretmeye ve razı olacağın iyi ameller işlemeye sevk et. Beni rahmetinle iyi kullarının arasına kat.” (Neml Suresi, 19. ayet)
Ey Allahım! Bizi ve bizden önce gelip geçmiş imanlı kardeşlerimizi bağışla. Kalplerimizde, iman edenlere karşı hiçbir kin bırakma! Ey Allahım! Şüphesiz ki sen çok şefkatli, çok merhametlisin. (Haşir Suresi, 10. ayet)
“Allahumme habbib ileyye fih’ il- ihsan, ve kerrih ileyye fih’ il- fusuge ve’l- isyan, ve harrim aleyye fih’ is- sehate ve’n- niran, bi- avnike ya ğiyas’ el- musteğisin.”
Türkçesi
“Allah’ım! Bu günde iyilik ve ihsanı bana sevdir; fısk ve günahtan beni nefret ettir; gazabını ve cehennem ateşini bana haram kıl; yardımınla ey imdat isteyenlerin imdadı! Amin.”
“Allahummec’ al siyami fihi siyam’ es ve giyami fihi giyam’ el gaimin ve nebbihni an nevmet’ il- ğafilin ve heb li curmi fihi ya ilah’ el- alemin ve’ fu anni ya afiyen an’ il- mucrimin.”
Türkçesi
“Allah’ım! Bu günde tuttuğum orucu gerçek oruç tutanların orucu gibi ve ibadetimi gerçek ibadet edenlerin ibadeti gibi kıl; bu günde beni gafillerin uykusundan uyandır; suçumu bugün de bağışla; ey alemlerin ilahı! Affet beni, ey suçları affeden Rabbim! Amin.”
RAMAZAN AYINDA ÇEKİLECEK ZİKİR VE TESBİHLER
Ramazan ayının ilk 10 günü arasında günde 100 defa ‘Ey iman edenlerin en merhametlisi’ anlamına gelen “Ya Erhamerrahimin” tesbihi çekilir.
Ramazanın 11 ve 20. günleri arasında günde 100 kez ‘Ey günahları bağışlayan’ anlamına gelen “Ya Gaffarez Zünü” tesbihi çekilir.
Ramazan ayının geriye kalan günlerinde ise yine 100 kez ‘Ey iyileri koruyan’ anlamına gelen “Ya Atikarrikab” tesbihi çekilir.
Ramazan ayının ilk günü okunacak, sure ve dualar nelerdir? Ramazan’ın ilk günü Fetih suresi okumanın fazileti ve sevabı nedir?
Ramazan’ın ilk gecesi okunacak Fetih suresinin, kişiyi tüm bir sene koruyacak fazileti bulunmaktadır. Aynı zamanda tüm bir gün boyunca kişinin ibadetlerine ya da yaptığı dualara Fetih suresini de eklemesi, rızkın ve bolluk bereketin artacağına işaret etmektedir.
İslam inancında ramazanın ilk günü Fetih suresi okumak, ferahlığın başlamasında ve sıkıntıların ya da zorlukların sona ermesinde etkili olmaktadır.
Fetih suresi çok fazla fazileti olan bir suredir. Ramazan ayında okunması ile ilgili birkaç hadis bulunmaktadır ve bu hadisler şöyledir:
Resulallah (sav); “Her kim Ramazan ayının birinci gecesinde namazda Fetih suresini okur ise, Yüce Allah o kişi tüm sene korur” şeklinde buyurmuştur.
Resulallah (sav) şu şekilde buyuruyor:
Bir kişi Fetih suresinin bütününü Ramazanın ilk gecesi, baştan sona kadar okursa, okuyuşunu da yalnızca Allah rızası için yaparsa, gelecek sene aynı güne kadar Allah bir sene boyunca o kulunu himayesi altına alır.
Veli kimselerden birinin dediğine göre ise “ Ramazan ayının ilk gününde Fetih suresinin 3 kez art arda okunması, okuyan kişinin Allah tarafından gelecek sene aynı gün oluncaya kadar rızkının bol olarak verilmesine vesile olur.”