Müslüman alemi için en kutsal dönemlerden biri olan Muharrem Ayı başladı. Binlerce vatandaş bugünden itibaren oruç tutmaya başladı. Peki Muharrem orucunu açarken neler yenmez? İşte yanıtı…
Kurban Bayramı Hicri takvime göre Zilhiçce Ayı’nın 10. günü başlar. Kurban Bayramı’nın 1. gününden başlayarak 20 gün sayılır. 20. günün akşamı Muharrem Orucu için niyet edilir ve oruç başlar. Muharrem orucundan önce 3. günlük Masumu Pak orucu tutulur. Bu oruç küfede şehit düşen Müslüm Bin Akıyl ile çocukları İbrahim ve Muhammet için tutulur. Müslüm, İmam Hüseyin’in amcasının oğludur.
İbrahim Müslüm ise amcasının torunlarıdır. 3. günlük Masum-u Pak ve 12 günlük muharrem orucu olmak üzere toplam 15, gün oruç tutulduktan sonra muharrem ayı’nın 13. günü kurbanlar tığlanır ve “Aşure” dağıtılır. Kurban İmam Zeynel Abidin’in Kerbela katliamından kurtuluşunun şükranıdır. Muharrem Ayı kutsal ayıdır. Muharrem Ayı haram aylardandır. Bu ayda savaşmanın yasak olduğu Kuranı Kerim’de açıkça belirtilmiştir.
MUHARREM ORUCU NASIL TUTULUR?
Muharrem ayının dokuzuncu, onuncu ve on birinci günü ve Aşure günü tutulan Muharrem orucu, faziletlidir. Ancak diğer günlerde de oruç tutulmasında bir sakınca yoktur.
Muharrem orucu, tıpkı normal oruç gibi tan yerinin ağarmasıyla imsak vaktinde başlar ve akşam ezanının okunmasıyla son bulur. Hz. Peygamber, Aşure orucunu da tavsiye etmiş, kezâ Receb, Zilkade, Zilhicce ve Muharrem aylarında üç gün oruç tutulmasını öğütlemiştir. Bu üç günün muharrem ayındaki uygulaması Aşureden önceki gün, Aşure günü ve Aşureden sonraki gün şeklindeydi. Bilindiği gibi Aşure günü, Muharrem ayının 10. günüdür.
Alevilerin Muharrem Ayında Yapmadıkları
-Düğün, nişan ve sünnet gibi eğlenceler yapılmaz.
-Müzik dinlenmez.
-Bıçak gibi kesici aletler kullanılmaz. Mümkün olduğunda az kullanılır.
-Saf su içilmez. Bedenin sıvı ihtiyaçını çay-meştubat-ayran gibi içecekler ile giderilir. Bunlar dahil kana kana içilmez.
-Cinsel ilişki olmaz.
-Et yenmez. Yumurta yenmez. Canlı olan veya canlıya dönüşecek olan hiç bir gıda yenmez.
-Tıraş olunmaz. (günümüzde doğal olarak yapılmaz. Şehir hayatında)
-Tırnak kesilmez.
Önemli olan İmam Hüseyin’in ve diğer Kerbela şehitlerinin çektikleri acıyı ve zorlukları beyninde, kalbinde ve gönlünde duymaktadır. Onlar gibi düşünüp, onlar gibi yaşayıp, onlar gibi inanmaktır. Zalime karşı çıkıp, mazlumdan yana olmaktır. Eline,diline, beline sadık olup insanca ve onurluca yaşamaktır. Onlara layık olmaktır, ölmeden önce ölmek öldükten sonra yaşamaktır. Allah’ın alemlere rahmet olarak gönderdiği elçisi Muhammet Mustafa’nın ve Ehli beyti’nin huzuruna anlı açık yüzü ak ve pak çıkmaktır. Onların bıraktığı onurlu mirasa sahip çıkmaktır. (Ahzap s, 33)