İşte Kutlu Doğum Haftasının Amacı Hakkında Bilgi Kısa Özet
İslam Medeniyetinin esası, İslam dininin hikmet ve adaleti üzerine kurulmuş olduğundan, ilmi ve irfanı öğretmiş, zulmü ve zoru yasaklayarak, haksızlıklara karşı koymayı hedef almıştır. Şurası bir gerçektir ki Cenab-ı Hak, insanın kendisi ile olan ilişkisini iman ve ibadete bağladığı halde, insanın diğer insanlar ve eşya ile ilişkilerini ahlak ve hukuk kurallarına bağlamıştır. Kamil bir insan, bu ilişkilerini yerli yerince ve dengeli bir biçimde yapan kişidir. İşte Hz. Muhammed, bunu sağlayan ve bize örnek olan insandır.
Türkiye Diyanet Vakfı, örnek insan Hz. Muhammed’in evrensel prensiplerini ve insanlığa getirdiği yüce değerleri, günümüz şartlarını da dikkate alarak insanlığa ulaştırmak amacıyla Kutlu Doğum Haftası’nı ihdas etmiştir.
Diyanet’ten yapılan son dakika açıklamasına göre, Kutlu Doğum Haftası bundan sonra Mevlid Kandili ile aynı hafta kutlanacağı bildirildi.
Diyanet İşleri Başkanı Prof. Dr. Ali Erbaş, “Yeryüzünü teşrifleriyle insanlığın istikbalini aydınlatan, hicretiyle medeniyet kuran Hz. Peygamberin (SAV) doğum günü Mevlid-i Nebi (12 Rebiulevvel), hicretle başlayan medeniyet inşasını daha iyi anlamak adına, bir hafta boyunca yurt içinde ve yurt dışında, önemli etkinlikler ve özellikle gençlerimize yönelik programlarla ihya edilecektir” dedi.
Kutlu Doğum Haftası Nedir Tarihçesi
Kutlu Doğum Haftası, İslam peygamberi Muhammed bin Abdullah’ın en yaygın kabul edilen miladi doğum tarihi olan 20 Nisan tarihini içinde barındıran hafta Pazartesi’den Pazar’a kadar’dır.
Peygamberimizin doğumu Mevlit Kandili olarak kutlanır.Hicri takvime göre dini bütün günler 10 gün öne alınır.Bu nedenle Mevlit Kandilinin günüde şimdi kullandığımız Miladi takvimde her yıl 10 gün önce başlar.
İki takvim arasında böyle bir fark olmasının nedeni ise hicri takvimin ayın harakelerine göre ,miladi takvimin ise güneşin ve dünyanın hareketlerine göre düzenlenmiş olmasıdır ve tamamen bilimsel bir durum söz konusudur.