Hıristiyan dininin ve uygarlığının egemen olduğu coğrafi alan. ‘’Ekümene’’ kavramı Yunanca’da oikoumene kelimesinden türemiştir.Ekümenik kelimesi ise kelime anlamı olarak ‘’evrensel ,tüm dünyaya ait ‘’ demektir.
Fener Rum Patriğinin fiilen kullandığı sıfattır.Mardin Süryani Kilisesi’nde ise başka bir mezhepten ayrılmış olmayan anlamıyla kullanılır.Dini konuları içeren kitaplarda ise 2 anlamı vardır.
1-Katolik, Protestan ve Ortodoks Kiliselerinin birleşerek tek bir kilise haline gelmesidir.
2- Fener Rum Patrikhanesinin (Rum Ortodoks Patrikhanesi)birbirine eşit olan Ortodoks Kiliseleri arasında öncelikli olmasıdır.
Devletleri bağlayan bir sıfat değildir tamamen dinsel bir kullanımı vardır.Bu sıfat , patriklere verilen siyasi bir kariyerdir.Hıristiyanlıktaki 3 mezhepte bulunan Ekümeniklik, her mezhepte farklı içerik taşımaktadır.
Ekümenik sıfatı verilmiş olan patrik, kendisine bağlı olan halkın siyasi ve ekonomik belirleyicisi ve göstergesidir.Ülkeyle ilgili her şeyde son söz sahibidir.Bu sıfatı alan kilisenin bulunduğu şehir Hıristiyanlarındır ve o parriğe bağlı olan Hıristiyan halk , ekümenik sıfatın alan patrikten daha etkin ve yetkin bir hukuk tanımaz.
Tarihte Ortodoks Kiliseleri arasında bir hiyerarşi yoktur, ayrı ayrı örgütlenmişlerdir.Ekümenizm, Bizans ve Osmanlı İmparatorluklarının coğrafi ve siyasi birliğine dayanmıştır.Bugün böyle bir temel yoktur.Ekümenlik uğruna savaşlar yapılmıştır.Krallar ve patrikler arasında kalan halk ,birbiriyle çatışmış ,ülkeler arası savaşlar yaşanmıştır.