Sabah namazı kaç rekat

Sabah Namazı Kaç Rekattır ve sabah namazı nasıl kılınır? sorusunun cevabı bu konuda. Her Müslümanın kılmakta olduğu ve İslamın beş şartından biri olan namaz ve bu namazlar içerisinde olan Sabah namazı dört rekat olarak kılınmaktadır. Sabah namazını önce iki rekat sünneti, sonra ise iki rekat farzı kılınır.
Sabah Namazının kılınışı:

Sabah Namazı önce “2 rekat sünnet” sonra “2 rekat Farz” olarak kılınır.

Sabah Namazının 2 Rekat Sünnetinin Kılınışı

Sabah Namazının Sünneti 1. Rekat
Niyet edilir: “Niyet ettim Allah rızası için sabah namazının iki rekat sünnetini kılmaya”
Tekbir getirilir: İki elin avucu açık olarak baş parmakların kulak yumuşağına değeceği şekilde eller kaldırılır ve “Allahu ekber” denir.
-Sübhaneke okunur.
euzü Besmele çekilir: “euzubillahimineşşeytanirracim – Bismillahirrahmanirrahim”

-Fatiha okunur.

-Zamm-ı sure (Kuran ı Kerimden en az üç ayet ) okunur.
“Allahu ekber” denir ve rükuya eğilinir: “Sübhane Rabbiyel Azim” üç kere denir.
Rükudan doğrulur: “Semi Allahulimen Hamide – Rabbena lekel Hamd” denir.
“Allahu ekber” denir ve Secdeye gidilir: Secdede üç kere “Sübhane Rabbiyel Ala” denir. “Allahu ekber” denir ve Doğrularak oturulur, sonra tekrar. “Allahu ekber” denir ve secdeye gidilir: Secdede üç kere “Sübhane Rabbiyel Ala” denir.
“Allahu ekber” denir ve İkinci rekat için ayağa kalkılır.

Sabah Namazının Sünneti 2. Rekat

Besmele çekilir: “Bismillahirrahmanirrahim”

– Fatiha okunur: Zamm-ı sure (Kuran ı Kerimden en az üç ayet ) okunur.
“Allahu ekber” denir ve rükua eğilinir: “Sübhane Rabbiyel Azim” üç kere denir.
Rükü’dan doğrulur: “Semi Allahulimenhamide – Rabbena lekel Hamd” denir.
“Allahu ekber” denir ve Secdeye gidilir: Secdede üç kere “Sübhane Rabbiyel Ala” denir. “Allahu ekber” denir ve doğrularak oturulur, sonra tekrar “Allahu ekber” denir ve secdeye gidilir: Secdede üç kere “Sübhane Rabbiyel Ala” denir.
“Allahu ekber” denir ve oturulur.
– ettehiyyatü okunur.
– Salli ve Barik duaları okunur.
– Rabbena atina ve Rabbenağfirli duaları okunur.
Selam verilir. Önce sağa sonra ise sola selam vermek sureti ile selam verilir. Selam şöyle verilir. “esselamu Aleyküm Ve Rahmetullah” denir.

*Sabah namazının farzı ile sünnetinin kılınmasında farklar şunlardır; sabah namazının farzını kılmadan önce kamet getirilmesi gerekir. Sabah namazının farzından önce edilen niyet farzını kılmaya şeklinde edilir. onun dışında sabah namazının sünneti ile farzının kılınışı aynıdır.

Şafi Mezhebinde Sabah Namazı Nasıl Kılınır?

Şafi Mezhebinde sabah namazı aynen yukarıda anlatıldığı gibidir. Tek farkı sübhaneke duasının yerine veccehtu duasının ve Şafi mezhebinde okunan ettehiyyatü duasının okunmasıdır. Bununla birlikte Şafi mezhebinde Sabah namazının farzının ikinci rekatında rükudan doğrulduktan sonra kunut duası okunmasıdır. Kunut duası okunduktan sonra yukarıda anlatıldığı gibi namaza devam edilir ve böylece sabah namazı tamamlanmış olur. Kunut duasını okumak, Şafi mezhebinde kuvvetli bir sünnet olduğundan dolayı okunmadığı taktirde sehiv secdesi yapmak gerekmektedir.

Sabah Namazının Kazası ve Hükmü

Sabah namazının vakti imsakla girer, güneşin doğmasıyla biter. Namaz bitmeden güneş doğmaya başlarsa namaz bozulur. Sabah namazının kazasını ise kerahet vakti çıktıktan, yani güneş doğup bir mızrak boyu yükseldikten sonra kılmak gerekir. Bir günün sabah namazı öğleye kadar kaza edildiği takdirde hem farzı hem de sünneti kılınır. Sünnetini kaza ederken, “Niyet ettim Allah rızası için sabah namazının sünnetinin kazasını kılmaya.” denir. Farzını kaza ederken, “Niyet ettim Allah rızası için sabah namazının farzının kazasını kılmaya.” diye niyet edilir. Sabah namazı o günün öğle vaktine kadar kaza edilmezse yalnızca farzı kılınır. Artık sünnetin kazası gerekmez.

Benzer Yazılar

Azerbaycan yöresel kıyafetleri hakkında bilgi

Dil altı hapı nasıl çalışır?

Amazonda yaşayan su ile barışık benekli kedigil