TÜRK BAYRAĞININ ÖLÇÜLERİ VE BAYRAK KANUNU NEDİR ?

TÜRK BAYRAĞININ ÖLÇÜLERİ
Türk Bayrağının ölçüleri özel bir kanunla tespit edilmiştir. Ölçülerde birim bayrağın genişliğidir. Diğer ölçüler, aşağıda gösterildiği gibi, esas alınan genişliğe göre tespit edilir.
G Genişlik
A Ayın dış dairesinin merkezinin uçkurluğa uzunluğu        1/2   G
B Ayın dış dairesinin çapı                                               1/2   G
C İç ve dış ay dairesinin merkezleri arası                    0.0625 G
D Ayın iç dairesinin çapı                                                  0.4 G
E Yıldız dairesinin ayın iç dairesine uzunluğu                     1/3  G
F Yıldız dairesinin çapı                                                    1/4  G
L Bayrağın boyu                                                            1 1/2 G
M Uçkur genişliği                                                           1/30  G

BAYRAK KANUNU (Türk)  26 Mayıs 1936 tarihli ve 2994 sayılı Türk bayrağının şekli ve nizamlarını kesin olarak tespit eden kanun, Bu tarihe kadar Türk bayrağı, geleneğe bağlı olarak ve gelişigüzel kullanılmıştır.
Fakat bu kanunla ilk defa olarak Türk bayrağının şekil ve oranları kesin olarak tespit edilmiş ve Türk bayrağının kullanış şekli düzen altına alınmıştır. Bayrak, genel olarak sabah saat sekizde çekilir, gün batımında indirilir. Resmi binalara, milli bayram günlerinde, resmi tatillerde asılır. Genel tatil günlerinde ve milli bayramlarda özel iş yerleri ve evler de bayrak asarlar. Bu kanuna göre, Türk bayrağı, al bir zemin üzerine 
beyaz renkte ay ve yıldız koymak üzere, yerli şali’den yapılır. Bayrağın boyu, genişliğinin (bu çizimlerde G harfi ile gösterilir) bir buçuk katıdır. Ay ve yıldızı meydana getiren dairelerin merkezleri, bayrağın enine katlanmasının yani ekseninin üzerindedir. Ayın dış dairesinin çapı, bayrak genişliğinin yarısına eşittir.
(1/2 G) . Bayrağın ip takılan ve beyaz kumaştan yapılan yerine uçkurluk denir. Ayın dış dairesinin merkezinin uçkurluktan uzaklığı da, bayrak genişliğinin yarısına eşittir.(1/2 G.)