Hz. İbrahim (S.A.) Kimdir ? Hz. İbrahim’in hayatı

Üç farklı dinin peygamberi olarak anılan çok özel bir isim Hazreti İbrahim’dir. Milattan önce 2000’li yıllarda dünyaya geldiği rivayetler arasındadır. Kendisinin hayatını geçirdiği yerler ve daha da öncesinde doğduğu yer hakkında üç farklı dinin kitabında üç farklı bilgi verilmektedir. Bizim dinimiz İslam’dan örnek verilecek olursa, Hazreti İbrahim’in Harran’da dünyaya geldiği (Harran, günümüzdeki Şanlıurfa bölgesidir) ve sonrasında babasıyla beraber Babil’e gittiklerine inanılmaktadır.

Kuran-ı Kerim’in içeriğinde, Hz. Musa peygamberden sonra en çok bahsedilen peygamber Hz. İbrahim’dir. Kendisi çok küçük yaşlarından beri yaşına göre daha zeki ve olgun bir çocuk olmuş,o yaşlardan beri düşünerek insanların kendi yarattıkları putlara tapmalarının ne kadar anlamsızca bir durum olduğuna kadar vermiştir. Rivayete göre bu yanlışlığın önüne geçebilmek adına esas gücün onları yaratan bir güç olduğuna inanan ve bu putların ortadan kaldırılması için bulduğu tüm putları kıran ya da yakan Hazreti İbrahim, dönemin hükümdarı tarafından cezalandırılmış ve ölüme mahkum edilmiştir. Ölmesi için ateşin içine atılan Hazreti İbrahim’in söylentilere göre o an yanmadığı, ateşin bir anda suya dönüşerek İbrahim’in ölmesini engellediği görülmüştür.

Bu olay yaşandıktan sonra kendisi Nemrut tarafından sürgüne gönderilmiştir (Nemrud’un anlamı o zamanlar Babil’e hükümdarlık yapan kişidir). Hazreti İbrahim bu süreçten sonra önce Mısır’a geçmiş ordan da Filistin’e göç etmiştir. Tabi göç ettiği dönemlerde yanında eşi olan Sare Hanım, yeğeni olan Lut ve kendisini destekleyen bir kaç kişi de bulunmaktadır.

Hazreti İbrahim’in asıl önemli olayı, ilerleyen yaşına rağmen bir türlü çocuk sahibi olamaması; bu yüzden de Allah’a günlerce dua ederek eğer kendisine bir erkek evlat verirse o evladı Allah yolunda kurban edeceği yönünde söylemleridir. En sonunda duası kabul olmuş ve kendisinin bir erkek çocuğu olmuştur. Oğlu Hazreti İsmail büyüdükten sonra Allah’a verdiği sözü yerine getirmek isteyen Hazreti İbrahim, oğlunu tam öldürmeye teşebbüs etmişken Allah-u Teala gökten bir koç indirmiş ve Hz. İbrahim’e oğlunu öldürmesi yerine bu koçu kurban etmesini iletmiştir. Böylelikle hem Hz. İsmail yaşantısına devam etmiş hem de Hz. İbrahim Allah’a verdiği adağı yerine getirmiştir. İslam tarihindeki bu olay, bundan sonraki tüm Müslümanların bu olayı bir gelenek haline getirmesine ve “Kurban Bayramı” sürecinin ortaya çıkmasına vesile olmuştur.

Hazreti İbrahim’in nasıl vefat ettiği hakkında ise kesin bir bilgi bulunmamaktadır. Sadece rivayetler üzerinden anlaşılmaya çalışılan bu durum, bir rivayete göre Azrail’in Hz. İbrahim’in yanına bir gün kendisini yaşlı bir insan kılığına sokarak gelmesi durumuyla birlikte anlatılmaktadır. Bu durumda Azrail kendisini çok yaşlı ve artık hiçbir şeye hali olmayan bir ihtiyar gibi göstermiş, Hz. İbrahim kendisini görünce yemek ikram etmiş ancak yaşlı adamın yemek yemeye bile derman bulamadığını görür. Durumdan çok etkilenen Hz. İbrahim yaşlı adama kaç yaşında olduğunu sormuş ve yanıt olarak kendisinden 2 yaş büyük olduğu cevabını almıştır. Hal böyle olunca, Hazreti İbrahim o an Allah’a yakararak bu duruma gelerek ölmek istemediğini ve hemen canından olabilmeyi göze aldığını, ölmek istediğini dile getirmiştir. Durum böyle olunca da söylenenlere göre Allah-u Teala Hz. İbrahim’in hemen canını almıştır.

Benzer Yazılar

Elif Çelik kimdir? Elif Çelik kaç yaşında ve nereli?

Ad kavmine gönderilen peygamber, Hud peygamber kavmi

Sel baskınlarını önlemek için yapılacaklar madde halinde